• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Köpek balığı kıkırdaklı krem tehlike saçıyor!

Köpek balığı kıkırdaklı krem tehlike saçıyor!
Sağlık Bakanlığı'nın bir süre önce piyasadan toplattığı ağrı kesicili kremlerden sonra şimdi de 'köpekbalığı kıkırdaklı krem' furyası başladı.

Bu kremler içeriğindeki glikoz nedeniyle şeker hastalarında, kan yoğunluğunu artırdığı için kalp hastalarında ağır yan etkilere yol açabiliyor.

Yurtdışından ithal edilerek özellikle internet yoluyla satılan ve çeşitli sağlık problemlerine iyi geldiği iddia edilen kremler tehlike saçıyor. Aralık ayında Sağlık Bakanlığı'nın ağrı kesicili kremler başta olmak üzere 44 farklı ürünü toplatmasının ardından, şimdi başka bir tehlike piyasada kol gezmeye başladı: Köpekbalığı kıkırdaklı krem.

Piyasalarda kıkırdak geliştirici ve yenileştirici olarak satılan köpekbalığı kıkırdaklı kremler ileri yaşlardaki insanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Dizlerindeki kireçlenmeden şikayet eden vatandaşların rağbet ettiği bu kremler içeriğindeki glikoz nedeniyle şeker hastalarına ağır zararlar veriyor.

KALP HASTALARI DA RİSK ALTINDA

Köpekbalığı kıkırdaklı kremlerin tehlikesine dikkat çeken Ortopedist Dr. Ahmet Arık, eklem yerlerinde kireçlenme olan vatandaşların sıkça kullandığı bu kremlerin faydasından çok zararının olduğunu söyledi. Arık, doktor tarafından protez tavsiye edilen hastaların ameliyattan korktukları için bu kremlere rağbet ettiğini ifade etti. Bu ilaçların glikoz içerdiğini belirten Arık, "Eklem sıvısının ana maddesi glikozdur. Şeker hastaları için yan etkisi oldukça fazladır. Ayrıca bu kremler kan yoğunluğunu artırıyor. Yani kalp hastaları ile stendli hastalara ağır bir yan etkisi olabiliyor" dedi.

FAYDASINDAN ÇOK ZARARI VAR

Kremin fiyatının ortalama 60 lira olduğunu bildiren Arık, dizine protez ameliyatı kaçınılmaz olan hastalarda kremin yüzde 10-20 civarında etkisi olduğunu söyledi. Yan etkilerine rağmen kullanılmasının doğru olmadığını kaydeden Arık, "Özellikle bizde çok ileri yaşta dizinde protez olması gereken hastalarda kullanılması, yararlılık oranı yüzde 10 civarında olan bir ilaç için bu kadar yan etkisi varsa, önerilecek bir ilaç değil" diye konuştu. Köpekbalığı kıkırdaklı kremlerin ABD, Kuzey Avrupa ve İsviçre menşeli olduğunu belirten Arık, bu kremlerin geçici onay belgeleri ile satıldığının altını çizdi.

İnternetten yasak deliniyor

Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürün gibi lanse edilen bu tür ürünlerin eczanelerden toplatılacağını açıklamıştı. Bakanlığın açıklamasının ardından il sağlık müdürlüğüne bağlı ekipler, başta eczaneler olmak üzere ıtriyat, market ve aktarlara giderek söz konusu ürünleri toplamaya başlamıştı. Ancak özellikle internet üzerinden yapılan satışlara bir kısıtlama getirilmemesi bu tür ürünlerin temin edilmesinde herhangi bir zorluğa neden olmuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4108 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim