• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Korona aşısına -86 derecelik yerli dolap atağı

Korona aşısına -86 derecelik yerli dolap atağı
Kovid - 19'a karşı etkili olduğu belirtilen aşı için geri sayım sürerken, bu aşının eksi 70 derecede saklanması zorunluluğu lojistik ve depolamayı gündeme taşıdı.

 

Manisalı bir firma eksi 86 derecede saklama yapabilen yerli ve milli derin dondurucu ürettiklerini, 1 Ocak'ta seri üretime başlayacaklarını duyurdu.

Milliyet'ten Aylin Rana Aydın'ın haberine göre: Dünyayı pençesine alan koronavirüs salgınına karşı etkili bir aşı bulmak için tıbbi araştırmalar hummalı biçimde devam ediyor.

Geçen hafta ABD'li ilaç devi Pfizer ile Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin kurduğu Almanya merkezli BioNTech, Kovid - 19'a karşı yüzde 90 etkili olduğu iddia edilen bir aşı duyurdular. Aşı haberi tüm dünyada yankı uyandırırken piyasalarda iyimser rüzgarlar esti. Ancak duyurulan aşının eksi 70 ila eksi 80 derece ısıda saklanması gerekliliği depolama konusunu gündeme taşıdı.

Önceki gün Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, DHA'ya yaptığı açıklamada, bu konuya dikkat çekerek şunları söyledi:

"Milyonlarca kutu aşıyı depolayacağınız eksi 70 derece depolar yok ülkelerde. Önce bu altyapının hazırlanması lazım, oldukça pahalı bir iş. Uç noktalara eksi 70 derecede göndermek daha zor, onların sağlanması lazım, gidilecek yerlerdeki depolarda bu ortamın sağlanması lazım."

Korona aşısına -86 derecelik yerli dolap atağı

1 Ocak'ta çıkaracak

Bir Türk şirketi ise bu sorunun aşılması için devreye girmeye çalışıyor. Manisa'da faaliyet gösteren Öztaş Demir Çelik, sağlık sektörüne yönelik soğutucular üretiyor.

Milliyet'e konuşan Öztaş Genel Müdürü Ersin Öztaş, 2016 yılında kurdukları Coolermed markalarıyla aşı, kan, plazma saklanabilen dolaplar ürettiklerini söyledi. 2019 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent Ar-Ge Laboratuvarı'nda 14 kişilik inovasyon ekibi ile yerli ve milli ultra derin dondurucu için çalışmalara başladıklarını belirten Öztaş, "Yerli ve milli eksi 86 derin dondurucu üretmeye başladık. Ürün numunelerimizi tamamladık, saha testlerimizi bitirdik. Şu anda CE, tıbbi sertifikasyonların son noktasına gelindi. 1 Ocak itibarıyla seri imalata başlayacak konuma geldik" diye konuştu.

Bakanlığa sunum var

Söz konusu aşının soğuk zincir içinde üretilmesi ve canlı aşı olması nedeniyle böyle bir ihtiyaç ortaya çıktığını belirten Öztaş, "Biz yerli ve milli firmalar bu konuya hazırız. Yaptığımız yatırımlarla bu tarz saklama istasyonlarını kurabilecek kapasitedeyiz. Yılda 15 bin dolap üretebilecek kapasiteye sahibiz. Hem Türkiye'nin hem de komşu coğrafyaların ihtiyaçlarını karşılayabiliriz" dedi.

Bu haber toplam 9746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim