• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

'Koter' cihazı ile sünnete dikkat!

'Koter' cihazı ile sünnete dikkat!
Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Dr. Nuh Demirpas, sağlık memuru olmayan sünnetçilerin kullandığı koter ile yapılan sünnetlerin ardından çocukların ergenlik döneminde cinsel yönden bir fonksiyon bozukluğu yaşayabileceği...

Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Üroloji Uzmanı Dr. Nuh Demirpas, sağlık memuru olmayan sünnetçilerin kullandığı koter ile yapılan sünnetlerin ardından çocukların ergenlik döneminde cinsel yönden bir fonksiyon bozukluğu yaşayabileceği ve bu durumun küçük yaşta anlaşılamayacağını söyledi.

Günümüzde sünnetin bir cerrahi işlem olarak kabul edildiğini ifade eden Demirpas, "Cerrahi işlem yaptığımız için bunun ön hazırlığı sünnet sırasında dikkat edilecek bir takım kurallar ve sonrası hekimler için çok önemli. Ama herkesin bildiği gibi sağda solda sünnetçilerin yaptığı sünnet var. Bize göre sünneti hekim yapmalı. Bu işi uzmanları yapabilmeli. Çünkü hastanın bir tarafının bütünlüğüne müdahale de bulunuyorsun. Bu müdahale adı üstünde keserek dikerek yapılan bir işlem olduğu için bunu tıbbi bir işlem olarak düşünmekte fayda var" dedi.

Sonbaharda kalp hastalıkları görülme oranı 3 katına çıkıyor

Demirpas, hekimlerin sünneti her ortamda yapamayacağını vurgulayarak, "Cerrahi müdahale için sterilizasyonun olduğu bir ortam olması lazım. Sterilizasyonun olduğu ortam genellikle hastane olur. Sünnetçilerin yaptığı sünnet genelde sterilizasyon düzeninin oluşturulamadığı yerlerdir. Sünnetçiler genelde sünneti evde yapılabilir, düğün salonunda yapabilir. Biz sünnette koter dediğimiz elektrikle yakma işlemini kesinlikle kullanmayız. Ama sünnetçiler mecburen koter kullanmaktadır. Çünkü işlerinin bir an önce bitmesi lazımdır" diye konuştu.

"KOTER CİNSEL SIKINTILARA YOL AÇABİLİR"
Penisin sinir uçları çok zengin olan bir organ olduğunu ve koter ile sünnet edilen çocukların ileride cinsel olarak sıkıntılar yaşayabileceğini ifade eden Nuh Demirpas, hekimlerin ürolojik penis cerrahilerinde koteri kesinlikle kullanmadığını söyledi. Dr. Demirpas, "Sterilizasyonun sağlayamadığınız ve sünneti koter ile yaptığınız zaman enfeksiyon riskleri daha da artar. Elektrikle yaktığınız damarlarda bazen açılmalar olabilir. Bunu kontrol altına alabilmeniz gerekir. Steril ortam ile sünnetçilerin sünnet yaptığı ortam tamamen farklı" şeklinde konuştu.

Koter ile yapılan sünnetlerin ardından çocukların ergenlik döneminde cinsel yönden bir fonksiyon bozukluğu yaşayabileceği ve bu durumun küçük yaşta anlaşılamayacağına dikkat çeken Üroloji Uzmanı Dr. Demirpas, şunları söyledi:

"Çünkü ergenliğe girdikten sonra çocuğun cinsel işlevleri aktifleşmeye başlar ve bu durum ortaya çıkar. Bunun yanında işin ehli olmayan kişilerin yaptığı sünnetlerde doku fazla bırakılabilir. Doku fazla bırakıldığında tekrar sünnet olması gerekebilir. Şekil bozuklukları da olabilir. Yani sünneti hekimlerin yapması bir avantajdır."

Demirpas, vatandaşların bademcik ameliyatına, göz ameliyatına nasıl hazırlanıyorsa sünnete de bu şekilde hazırlanmaları gerektiğini vurgulayarak, sünnet çok basit bir işlem olmadığını çünkü yapılabilinecek bir hatanın geriye dönüşümsüz olduğunu belirtti.

Acar: "Suistimallerin önüne geçmek için uğraşıyoruz"

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6966 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim