• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

'Kovayla meşrubat'a son

'Kovayla meşrubat'a son
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, belediyenin obeziteyi engellemek için 'süper boy meşrubat' satışını yasaklamasını istiyor.

BBC'de yer alan habere göre Bloomberg, New York'taki restoranlar ve sandviççilerle, stadyum ve sinemalarda büyük boy meşrubat satışının durdurulmasını istiyor.

Araştırmalara göre, New York'ta yetişkinlerin % 58'i obezite kategorisine giriyor.

New York Meşrubatçılar Birliği gelecek yıl uygulamaya konulması planlanan önlemleri merakla beklediklerini bildirdi.

Birlik sözcüsü Stefan Friedman yaptığı açıklamada, tatlandırılmış meşrubatlara belediyenin karışmasının anlamsız olduğunu, çünkü sodanın obezite düzeyini arttırmadığını söyledi.

Ancak belediyede yetkilileri, aynı fikirde değiller. Görevliler 2006 yılında yapılan bir araştırmayı kaynak göstererek, şekerli meşrubatların yüksek kalori değeri olup olmadığını ve obeziteye katkısını tartışıyorlar.

New York sağlık hizmetleri bölümünün internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, günde 590 ml şekerli meşrubat içen bir insan, yılda 22,6 kilogram şeker yemiş sayılıyor.

Halkın sağlığı için mücadele

Michael Bloomberg

The New York Times gazetesine açıklama yapan Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 'Obezite, Amerika Birleşik Devletlerinde çok büyük bir problem. Sağlık sektöründe çalışanlar, üzüntüyle ellerini ovuşturarak, obezite çok büyük bir problem diye yakınıyorlar. Ancak New York'ta, yakınmakla yetinilmez, icraata geçilir' dedi.

Getirilecek yasa teklifine göre, 473.17 ml’den büyük meşrubatlar kafelerin buzdolaplarında bulunmayacak ve süper meşrubat seçeneği mönülerden çıkarılacak.

Bu kural sadece 250 ml’sinde 25'in üzerinde kalori taşıyan içeceklere uygulanacak.

Meşrubatlarla ilgili teklif Belediye Başkanı Bloomberg'in sağlık ekibinin sunduğu tasarılardan sadece bir tanesi. Belediye Başkanı Michael Bloomberg görev süresi boyunca New York'ta sigara yasağını başlatmış, lokantalarda doymamış yağ kullanılmasını yasaklamış ve yemek zinciri restoranlarda yemeklerin yanına kalori miktarını koyma zorunluluğunu getirmişti.

Bloomberg'in sağlık konularındaki bu hassasiyeti, muhaliflerin ona 'dadı Bloomberg' lakabını takmasına sebep oldu.

New York Daily News gazetesi, haberi duyururken 'Belediye Başkanı Bloomberg'in meşrubat cimriliği' başlığını attı.

Twitter'da ise New Jersey'li @JTenBring, meşrubat yasakları için 'Kanunlar benim gibiler için adil değil. Ben tonlarca meşrubat içiyorum, obez değilim ve hatta çok zayıfım. Seçimi bana bırakın' dedi.

Sağlık müdürlüğü ve Belediye Başkanı Bloomberg'in ekibi, yüksek kalorili içkilere dikkat çeken reklamlarla meşrubat endüstrini kızdırmıştı. Meşrubat firmaları ise bu reklamlara, kişisel seçimin önemini vurgulayan reklamlarla yanıt verdi.

Meşrubatlarla ilgili son karar, Haziran ayında New York Sağlık Müdürlüğü tarafından verilecek.

Bu haber toplam 2953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim