• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Köy ve ilçelerden kente tedaviye giden riskli gruplardaki hastaların yol faturasını da devlet karşılayacak

Köy ve ilçelerden kente tedaviye giden riskli gruplardaki hastaların yol faturasını da devlet karşılayacak
SGK'dan müjde... Köy ve ilçelerden kente tedaviye giden diyabet, astım, zatürree, kronik bronşit ve diyaliz gibi riskli gruplardaki hastaların yol faturasını da devlet karşılayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) özellikle maddi durumu kötü olan hastaları sevindirecek bir adım daha attı. Köy ve ilçelerden kente tedaviye giden hastaların yol parasını da devlet karşılayacak. Örneğin, Diyarbakır'ın bir köyünde yaşayan diyaliz hastasının Dicle ilçesindeki hastaneye diyaliz tedavisi için gidiş ve dönüşüne ait yol giderlerini SGK ödeyecek. Böylece, haftada 3-4 kez hemodiyalize giden bir hasta yol masrafından kurtulmuş olacak. Bunun için tedavi süresince düzenlenen geçerli sağlık raporu sağlık belgesi olarak kabul edilecek.

KAPI KAPI DOLAŞMAK YOK
Diyabet, astım, zatürree, kronik bronşit, diyaliz gibi riskli gruplardaki hastaların tedavi süreçlerini izlemeye alan SGK yeni bir adım daha attı. Özellikle bu tür kronik hastalıkları bulunan ve sürekli doktor kontrolünde olması gereken hastaların gerek tedavi gerekse yol, gündelik, refakatçi masrafının karşılanması gibi giderlerini karşılamada kapı kapı dolaşmasına gerek kalmayacak. Bu tür ödeme işlemleri müracaat edilen sosyal güvenlik il müdürlükleri tarafından yapılacak. MEDULA "Şahıs Ödeme Programı" üzerinden de ödeme işlemi gerçekleştirilecek. Böylece haftada 3-4 kez ilçeye ya da kente giderek diyalize girmek durumunda olan bir hasta yol parasını cebinden ödemek zorunda kalmayacak. Büyük şehirlerde ise çoğu özel hastane bu tür hastalar için servis kaldırıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası kapsamında hastaların bu tür giderlerinin karşılanması için ödenecek tutarlar Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirleniyor. Tedavinin yapılabildiği hastanenin bulunduğu yerleşim yeri esas alınarak ödeme yapılıyor. En yakın hizmet sunucusu da il sağlık müdürlüğü ve üniversite hastanelerinden bilgi alınarak belirleniyor.

BELGE ZORUNLULUĞU YOK
Hastalar ödeme tutarını aşmamak üzere kendi araçları ile de hastaneye gittiklerinde yakıt gideri karşılanacak. "Mutat taşıt ücreti" adı altında yapılacak ödeme için bilet, fatura ibraz edilmesi gerekmiyor. Diş hastalıkları konusunda, tedavinin yapılabildiği en yakın hastanenin tespitinde üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri esas alınacak. Diş hekimliği fakültesi olmayan üniversite hastaneleri en yakın üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucusu olarak kabul edilmeyecek. Meslek hastalıklarında da en yakın yer kuralı aranmayacak.
 

HAZAL ATEŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4215 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim