• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Kozmetik ürünlerde kullanılmayacak sağlık beyanlı ifadeler

Kozmetik ürünlerde kullanılmayacak sağlık beyanlı ifadeler
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından Kozmetik ürünlerde kullanılmayacak sağlık beyanlı ifadeler yayımlandı.

KOZMETİK FİRMALARI ve TÜKETİCİLERİN DİKKATİNE

Kurumumuzca yapılan çalışmalar neticesinde birçok kozmetik ürünün ambalajında ya da tanıtımlarında sağlık beyanı veya tüketiciyi yanıltıcı nitelikte ifadeler kullanılarak tanıtım ve satışının yapıldığı tespit edilmiştir.

Ancak “Sağlık Beyanı ile Satışa Sunulan Ürünlerin Sağlık Beyanları Hakkında Yönetmelik” gereği kozmetik ürünlerin tanıtımlarında sağlık beyanı ifadeleri kullanılamaz.

Dolayısıyla; herhangi bir hastalığı tedavi etmek veya önlemek, tedavisine yardımcı olmak, teşhis etmek veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek veya değiştirmeye ilişkin ibareler veya imalar, farmakolojik, immünolojik veya metabolik etkilerin sonucunda, fizyolojik fonksiyonları yenilediğini, düzelttiğini veya değiştirdiğini iddia eden veya ima eden beyanlar ile beşeri tıbbi ürün etkisine atıfta bulunan beyanlar ile kozmetik ürünün tanıtımı yapılamaz ve piyasaya arz edilemez.

Bu hususta Kurumumuzca yapılan çalışmalar doğrultusunda;

Ağrı, kaşıntı, kontakt dermatit, sedef, mantar, egzama, vitiligo, enflamasyon, pamukçuk, aft, gingivit, gaz problemi ve yarayı giderir/tedavi eder/iyileştirir/azaltır/rahatlatır, cildin bağışıklığını artırır, nefes açar/ rahatlatır, burkulma, ezilme gibi yaralanmalar ve spor faaliyetler sonrası oluşan adale sertliği, ayak ve bacaklarda oluşan şişliklerin ve morlukların giderilmesi, sertleşen kasların rahatlatılması ve benzeri yönde ifadeler ya da imalar,

Sağlık beyanlı ifadeler ile en çok karşılaşılan ürün gruplarından,

Cilt Bakım Ürünlerinde; hücreleri ve dokuları yenileyeceği, ciltte oluşmuş yara izlerini ya da hamilelik döneminde ve sonrasında oluşmuş çatlakların görünümünü, derinliğini ve rengini azaltacağı/ yok edeceği/ iyileştireceği/ tedavi edeceği yönünde ifadeler ve/veya imalar,

Pişik Önleyici Ürünlerde; oluşmuş pişiği tedavi edeceği/gidereceği/ iyileştireceği/azaltacağı/rahatlatacağı ve pişikte etki göstereceği yönünde ifadeler ve/veya imalar,

Diş bakım ürünlerinde; Gingivit vb. diş eti rahatsızlıklarında etki göstereceği/ azaltacağı/ gidereceği/ tedavi edeceği/ rahatlatacağı yönünde ifade ve/veya imalar sağlık beyanı olarak kabul edilmektedir.

Yukarıda bahsedilen sağlık beyanlı ifadeler kozmetik ürün ambalaj ve tanıtım materyallerinde kullanılmamalıdır.

Diğer taraftan kozmetik ürünlerin tanıtımlarında tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı olması nedeniyle; ürünün hamileler ve emzirme döneminde kullanımının uygunluğu, diyabetikler, kemoterapi görenler vb. hastalarda kullanılabileceği, hastalıklarının söz konusu üründen etkilenmeyeceği ya da ürünün kullanımının tedavi sürecine katkı sağlayacağı ve/veya medikal amaçlı veya botox etkili olduğu, cildin kolojen yapısını güçlendirdiği vb. yönünde ifade ve/veya imalar kullanılmamalıdır.

Göbek bakım ürünleri ile ilgili; yeni doğanlarda bulunan göbek kordonunun düşmesine/kurumasına/temizliğine yardımcı olan ya da ürünün göbek kordonunda kullanılabileceğine dair ifade ve/veya imalar bulunan ürünler kullanım yeri ve amacı doğrultusunda kozmetik olarak değerlendirilmemektedir.

Kurumumuzca ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü platformda yoğun gayret sarf edilmekte ve yukarıda yer alan ifadelerle kozmetik ürün tanıtım ve satışı yapanlara yönelik gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.

Bu konulara dikkat edilmesi hususu kamuoyuna duyurulur.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2714 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim