• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Kozmetik ve bitkisel ürünler için 250 kişilik ‘ürün denetmeni’ geliyor

Kozmetik ve bitkisel ürünler için 250 kişilik ‘ürün denetmeni’ geliyor
Sağlık Bakanlığı, bitkisel ürünlerle tıbbi cihaz ve kozmetiklere yönelik denetimleri daha verimli ve etkili yürütebilmek için personel atağına geçiyor.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bitkisel ürünlerle tıbbi cihaz ve kozmetiklere yönelik denetimleri daha verimli ve etkili yürütebilmek için personel atağına geçiyor. Kurum ilk etapta 100 ve toplamda 250 ürün denetmeni istihdam edecek. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 30 şehirde istihdam edilecek ürün denetmenleri, başta bitkisel ürünler olmak üzere tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerine yönelik denetimler yaparak gerekli cezai işlemleri uygulayacak. Ekip sayesinde denetimlerin daha etkin ve verimli yürütülmesi sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığı denetim çalışmalarına hız veriyor. İlaç, kozmetik ve tıbbi cihazların üretim yerlerinin ve ecza depolarının denetim hizmetlerini gerçekleştiren başkanlık, ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini ve tüketici şikâyetlerine yönelik iş ve işlemleri yürütüyor.

Kurum başta ilaç olmak üzere kozmetik ve tıbbi cihazların denetimini daha kapsamlı yapmak amacıyla 250 kişilik denetmen kadrosu alımı planladı. Kurum ilk etapta sınavla 100 ürün denetmen yardımcısı alacak. İlk grubun önümüzdeki 1 ay içinde alım ile ilgili tüm çalışmaların tamamlanması planlanıyor. 150 kişilik ikinci grubun ise bu yıl sonuna kadar alımının tamamlanması hedefleniyor.

KPSS’den 70 ve üzeri alan kişiler denetmen yardımcılığına başvurabilecek. Fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin yanı sıra iktisadi idari bilimler fakültesi ve eczacılık fakültesi mezunları başvuru yapabilecek. Başvuru koşullarına uyan adaylar için yazılı ve sözlü sınav yapılacak. Tüm aşamaları başarı ile tamamlayanlar kuruma ürün denetmen yardımcısı olarak istihdam edilecek. Ürün denetmen yardımcıları kurum içinde teorik ve pratik eğitimlerden geçirilecek. Görevliler 3 yıl boyunca denetim yardımcısı olarak görevlendirilecek. 3 yılın sonunda kurum içinde gerçekleştirilecek sınavda başarı olanlar denetmen olarak görev alacak.

Ürün denetmen ve yardımcıları, iyileştirici, tedavi edici ya da sağlığı koruyucu etkisi olduğu yönünde gerçeğe aykırı tanıtımları yapılan ürünleri denetleyecek. Böylelikle, bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen bitkisel ve kozmetik ürünlere yönelik denetimler daha verimli ve etkili bir şekilde yürütülecek. Çalışmalar kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon başta olmak üzere 30 ilde denetim birimleri kurulacak. 250 kişilik denetmenler gruplar halinde bu illerde istihdam edilecek.

Denetmenler internet ve diğer iletişim kanalları kullanılarak; iyileştirici, tedavi edici ya da sağlığı koruyucu etkisi olduğu yönünde gerçeğe aykırı tanıtımlar yapılan ürünleri de mercek altına alacak. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 'gıda destek maddesi' adı altında üretim yeri izni alarak, bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen bitkisel ürünlerle tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlere yönelik denetimlerini arttırılacak.

DENETMEN YARDIMCILARI YETERLİLİK SINAVINA GİRECEK

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ürün Denetmenleri Yönetmeliği hazırlandı. İlgili yönetmelikte, ürün denetmenlerinin ve denetmen yardımcılarının mesleğe alınmaları, yarışma sınavları, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, görev, yetki ve sorumlulukları, atanmaları ile çalışma usul ve esasları belirlendi. Denetmenler, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, Daire Başkanlığı'ndan gelen talimat doğrultusunda piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerini yapmak, gerekli tutanak ve raporları hazırlamak, veri tabanlarına işlemek ve Daire Başkanlığı'na sunmak, Kurumca alınan kararları ilgili kuruluşlara tebliğ etmek, yetkileri dahilindeki önlemlerin uygulanmasını sağlamak, idari yaptırım kararlarının uygulanmasını takip etmekle sorumlu olacak. Denetmenliğe, denetmen yardımcısı olarak yarışma sınavıyla girilecek. Denetmen yardımcılarından yeterlik sınavını kazananlar denetmen olarak atanacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5122 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim