• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Kozmetikte sahteciliğe özel ekip

Kozmetikte sahteciliğe özel ekip
Sağlık Bakanlığı kozmetik sektöründe son dönemlerde artan sahteciliğe karşı bir dizi önlem aldı.

Buna göre ürünün üretim standartları ve içeriğindeki etkin maddeleri açıkça belirtilecek. Ürün, tarama testlerinden geçirilecek. Piyasada etkin denetim için 'ürün denetmenliği' kurularak 250 kişi istihdam edilecek

Kozmetik adı altında piyasaya sunulan ürünlerle ilgili şikayetlerin artmasının ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık şikayetlerin önüne geçmek ve denetimin tam sağlanabilmesi için kozmetik ürünlerde güvenliğin değerlendirmesine ilişkin bir kılavuz yayınladı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun hazırladığı kılavuz sayesinde kozmetik ürünle ilgili sahteciliğin önüne geçilecek. Ayrıca sahte ürünlerle ilgili etkin denetim yapılabilmesi için 250 ürün denetmeninin alınması planlanıyor.

Daha önce birçok ürünü piyasadan toplatan Bakanlık, kılavuzla birlikte standart dışı ürünleri daha kolay tespit edecek. Üretici firmaları ve kozmetik ürünleri denetleyen Bakanlık personelini ilgilendiren kılavuz sayesinde, ürünün içeriğinde ne olduğu, ilaç etken maddesinin bulunup bulunmadığı, insan sağlığına etkileri ve ürünle ilgili yapılan testlerin şekli ortaya konacak.

MECLİS’E TEKLİF SUNULDU

Bu arada, AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sahte ürünlerle ilgili denetim yapması için 250 ürün denetmeninin alınmasına ilişkin, yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklife göre, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca kariyer meslek olarak "ürün denetmenliği" getirilecek. Bu kapsamda 250 adet ürün denetmeni ve yardımcısı istihdam edilecek. Denetmenler, iyileştirici, tedavi edici ya da sağlığı koruyucu etkisi olduğu yönünde gerçeğe aykırı tanıtımları yapılan ürünleri denetleyecek. Böylelikle, bitkisel tedavi edici şekliyle piyasaya sürülen bitkisel ve kozmetik ürünlere yönelik denetimler daha verimli ve etkili bir şekilde yürütülecek.

Ürünlere tarama testi yapılacak

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı kılavuza göre, geliştirme aşamasındaki kozmetik üründe bulunan koruyucunun etkinliği, mikrobiyolojik kontroller ve tarama testleri ile değerlendirilecek. Testler bütün kozmetikler için uygulanacak. Güvenliğe ilişkin diğer bilgiler; örneğin gönüllü insanlarla yapılmış mevcut çalışmalar ya da diğer ilgili alanlarda gerçekleştirilen risk değerlendirmeleri, uygun bir şekilde teyit edilmiş ve doğrulanmış olacak.

HABER: SERDAR ALAKUŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1993 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim