• BIST 9792.56
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Krizin sinyalleri

Krizin sinyalleri
Kalp krizi tipik belirtilerinin aksine bazen sadece mide bölgesine yansıyan ağrıyla da sinyal verebiliyor. Bu tür yakınmalar ilaçlarla geçiştirmeyin; en yakın hastaneye başvurun.

2000'li yıllardan önce kalp krizi geçiren hastalardan hastaneye ulaşanların yaklaşık yüzde 20'si hayatını kaybederken, günümüzde ise kişilerin sağlık konusunda bilinçlenerek düzenli kontrollerini yaptırmaları sayesinde bu oran yüzde 10'a kadar düştü. Kalp krizinden ölümler ise en çok hastaneye geç ulaşılmasından kaynaklanıyor. Belirtilerin göz ardı edilmeden en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurulması yaşamsal önem taşıyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen hemen herkesin korkulu rüyası olan kalp krizinin hangi belirtilerle ortaya çıktığını anlattı. Göğüs bölgesinde gelişen ağrı, basınç ve sıkışma hissi, kalp krizinin en tipik belirtisini oluşturuyor. Ayrıca nefes alamama ve boğulma hissi, soğuk terleme, çarpıntı, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi de kalp krizinde görülen diğer belirtilerinden. Kalbin arka ve alt kısmına ilişkin damar tıkanıklıkları sadece mide bölgesine yansıyan ağrılar veya mide yanması şikayetiyle de sinyal verebiliyor. Bu bölgede ağrı veya yanma hissedildiğinde sorunu mide ilaçlarıyla geçiştirmek hastanın hayatını riske atıyor. Bu nedenli gelişi güzel ilaç almak yerine doktora başvurmak gerekiyor. Şeker hastaları dikkat etmeli Kalp krizi özellikle diyabet hastalarında hiçbir belirti vermeden de gelişebiliyor. Bunun sonucunda da hasta sağlıklı olduğunu düşündüğü için doktora başvurmuyor ve zamanla kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı yetmezliği gibi hayatı tehdit eden bir tabloyla karşılaşıyor. Bu nedenle diyabet hastaları yakınmaları olmasa bile düzenli olarak kardiyolojik muayeneden geçmeli.

* Belirtileri 10 dakika da sürebiliyor 24 saat de!
Kalp krizi damarın tıkanması durumudur ki bu birkaç dakika içinde ortaya çıkabiliyor. Krizin oluşturduğu şikayetler ise 10 dakika gibi kısa bir süre veya 24 saat gibi uzun saatler boyunca sürebiliyor. Ancak krizin başladığı an en şiddetli görülen yakınmalar 2-3 saat sürüyor.

Kadınlarda daha farklı işaretler
Kalp krizi kadınlarda çoğu kez göğüs ağrısı yerine; ciddi nefes darlıkları, midede ağrı, yanma veya bulantı, çarpıntı, yorgunluk, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini belli ediyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim