• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Kronik ağrı için 'kilit' gen bulundu

Kronik ağrı için 'kilit' gen bulundu
Bu sayede bireysel tedaviye kapı açılıyor... İsrail'in Hebrew Üniversitesi'nde birçok ülkeden bilim insanının katılımıyla yapılan araştırmada saptanan bir genin kronik ağrılarda rol oynadığı tespit edildi.

İsrail'in Hebrew Üniversitesi'nde birçok ülkeden bilim insanının katılımıyla yapılan araştırmada saptanan bir genin kronik ağrılarda rol oynadığı tespit edildi. Bu sayede bireysel tedavi yöntemleri geliştirilecek

İsrail'deki Hebrew Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, kronik ağrıya karşı duyarlılığı belirleyen gen bulundu. Kanada ve Avrupa'dan gelen bilim insanlarının da katıldığı araştırmada, fareler üzerinde gen haritalama yöntemi kullanıldı. Beyincik fonksiyonları ve epilepsi ile ilgisi olduğu saptanılan "Cacgn2'' geninin, ağrı yönetiminde de rol oynadığı ortaya çıktı. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, sonuçları değerlendiren Araştırma Başkanı Prof. Ariel Darvasi, "Yaptığımız araştırma, ağrı algısının genetik eğilimle ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Kronik ağrı tedavisinde çığır açılacağını düşünüyoruz" dedi. Türkiye'deki bilim insanları bu gen sayesinde kişiye ağrı eşiğine göre bireysel tedavi uygulanabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Serdar Erdine/ İstanbul Ağrı Merkezi Başkanı: Bu araştırma ileriye yönelik iyi bir çalışma. Ağrı konusunda aynı tedavi bir kişide çok işe yararken bazılarında hiç işe yaramayabilir. İşe yaramayan kişiden neden işe yaramadığını bulmak kolaylaşacak. Tedaviler önceden planlanabilecek. Sadece kanser hastaları için değil, kronik ağrıya meyilli insanlar için de kullanılabilecek.

Doç. Dr. Nesrin Erçelen/ Yeditepe Üniversitesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu: Bu gen beyincikte sinir iletiminde etkili. Kişilerin ağrıyı algılamasında, süre ve şiddet olarak tepki göstermeleri farklıdır. Bu gen sayesinde ağrıya daha duyarlı kişiler önceden saptanarak gerek ameliyatlarda gerek tedavide koruyucu yöntem belirlenebilir. Tedavide önemli yol kat edilebilir. Bu çalışma daha çok ameliyat sonrası kronik ağrı üzerine yapılmış. Üç aydan fazla devam eden ağrılardan bahsediyoruz ki kanser ağrıları buna örnektir. Kanser hastaları çok daha fazla ve uzun süre ağrı çekerler. Toplumda en az yüzde 20 erişkin kronik ağrıdan şikâyetçidir. Bu gen sayesinde, genetik yapı belirlenerek özel tedaviler geliştirilebilir. Hatta işlem öncesinde önlem alınarak kişi ona göre tedavi edilebilir.

Doç. Dr. Mustafa Cengiz Yakıcıer/ Genetik Uzmanı: Bazı insanlar başkalarından daha fazla ağrı hisseder. Bu çalışma bu farklılığın genetik bir temeli olabileceğini gösteriyor. Genetik olarak insanlar ağrılı değildir ancak bazı insanlar ağrıyı daha şiddetli hissederler. Ağrı geni taşıyan hastalar ve kanser hastaları kanserli dokuların çevre dokulara baskısı veya çevre dokuların içine girmesi nedeniyle ya da yapılan tedaviler nedeniyle daha fazla ağrı hissederler. Hastalarda bu gendeki farklılığa bakılarak yapılan tedavi sonucu, ağrıyı şiddetli mi daha az mı hissedecekleri konusunda önceden bilgi edinilebilir. Ağrı yaşam kalitesini bozacak kadar şiddetli olacaksa belki tedavi şekli değiştirilebilir.

Dr. Yaman Sağlam/ Tıbbi Genetik Uzmanı: Kalsiyum kanallarını ilgilendiren bir gendir. Bu genin ağrı mekanizmasında yer aldığı tespit edildi. Kronik ağrı çekenler ağrı tedavisinde bu gen üzerinden değerlendirilerek ağrılarının azaltılması söz konusu olabilir. Bu gen sayesinde kişiye özel tedaviler söz konusu olabilecek. Kanserle ilgisi olmayan insanların da bel, sırt gibi kronik ağrıları olabilir. Her on kişiden ikisinde belli dönemlerde kronik ağrı var. Sadece kanser hastaları değil, diğer kronik ağrı çekenlerde de genetik incelemenin faydası olacak.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim