• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Kurban bayramına özel diyetler

Kurban bayramına özel diyetler
Kurban Bayramı tatili süresince kilo almadan istediğiniz yemeği yiyerek, kilonuzu muhafaza etmeniz mümkün...

Doç.Dr. İbrahim Aşkar, kişinin yapısına ve varsa hastalıklarına uygun diyetlerle fazla kilolardan kurtulabileceğini söyledi.

Çağımızın önemli sorunlarından biri olan aşırı kilolar ve obeziteye ile mücadele için her gün yeni yöntemler deneniyor. Günümüzün en önemli sağlık sorunu haline gelen şişmanlık ve obeziteye karşı kişilerin en sık başvurduğu yöntem diyetlerdir. Periyodik olarak kilo alıp-verme ile kendini gösteren, vücuttaki yağ dokusu oranının normalden fazla olmasıyla tanımlanan, kronik bir metabolizma bozukluğu tabir edilen obezite, sistemik hastalıklar, ilaç kullanımı, genetik hastalıklar, psikolojik etkenler, çevresel faktörler gibi birçok etkene bağlı olarak şişmanlık ortaya çıkabilir. Bütün bu etkenler göz önüne alınırsa, şişmanlıkla mücadele ve formumuzu korumak için yaşam boyunca dikkat edilmesinin önemine değinenDoç.Dr.İbrahim Aşkar, bilinçsizce uygulanan diyetlerden fayda görmenin mümkün olmadığını belirtti.

Kurban Bayramı ve tatil süresince de doğal diyetlerden birinin uygulanması halinde kilo vermenin mümkün olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aşkar'ın önerdiği diyetler ve uygulama şekilleri:

Greyfurt diyeti:
Bilinen en eski bilimsel diyetlerdendir. Yüksek protein diyeti ve greyfurt suyu tüketilmesi esasına dayanır. Et tüketimi artmışken, sebze ve meyve tüketimi azaltılmıştır. Düşük karbonhidrat ve orta derecede protein alımı yöntemi ile greyfurt diyeti günde 800-1000 kalori alınması hedeflenir. Greyfurt veya greyfurt suyu alınmasa da normalde böyle düşük kalori alımına dayalı bir diyet zaten rahatlıkla kilo verdirebilir. Greyfurt meyve olarak insülin seviyesini azaltmakta, böylece yağ depolanmasına engel olduğu gibi ve açlık hissini bastırmaktadır. Greyfurt suyu içerdiği yağları parçalayan enzimler sayesinde barsaklarda proteinden zengin diyetin yağa dönüşmesini engelleyip, atılmasını sağlarken, yağ hücreleri içinde de yağları parçalayarak zayıflama ilacı gibi kilo verilmesini sağlamaktadır.

Patates diyeti: Düşük karbonhidrat alımı esasına dayanan patates diyetinde günde 600 kalori alınması öngörülür. Patates diyetinde haftalık 5-6 kilo verilmesi amaçlanır. Bir kere yapılması önerilir, tekrarı uygun değildir. Patates haşlanmış olarak tüketilir. Patetes hep şişmanlattığı şeklinde bilinir. Oysa patates vücut için için gerekli bir çok minerali içeriyor.

Çikolota diyeti: Çikolota protein, yağ, karbonhidrat, demir, fosfor, magnezyum ve kalsiyum içermektedir. Bu nedenle kemik yapısı güçlendirip, kas ve sinir sistemi fonksiyonlarını düzenlemede yardımcı olur. Çikolota aşırı alınmamak kaydıyla kilo alınmasına yol açmaz. Günlük 1250 kalori alımını hedefleyen çikolota diyeti ile 15 günde 3-4 kilo verilebilir. Çikolota diyeti 3-4 hafta süre ile uygulanabilir. Karbonhidrat, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından fazla zengin olduğundan diyabet ve böbrek hastalarında çikolota diyeti önerilmez.

Limon diyeti: Barsaklarda yağların emilimini engeller, dezenfekte eder ve cildi canlandırır. Kilo vermek, kişinin metabolik bir problemi yoksa, matematik denklik şeklindedir ve haftada 7000 kalori az alarak, iki kilo verilebilir. Yani günde 1000 kalori daha az yemek gerekir. Diyabet diyeti yani şeker hastalarına verilen diyete benzer ortalama günlük 1200 kalori alınan bir diyet tanımlanıp, yağ alımı minimuma indirilmelidir. Vitamin C içeriği açısından zengin olan limon toksinleri attırma özelliğine sahip olduğu için vücutta su tutulması ve ödem oluşumunu engellerken, selülit oluşumunu da azaltmaktadır Suyunu sıkarak veya rendeleyerek, günde ortalama dört limon tüketmek gerekir. Kış aylarında toksik maddelerinde atılımında oldukça faydalıdır. Vitamin C en öneml antioksidanlardan biri olup doku gençleştirilmesinde faydalıdır.

Soğan çorbası diyeti: Üç gün içinde 2-3 kilo vermek amacıyla yapılır. Günlük ortalam 500 kalori alınması öngörülür. En fazla üç gün uygulanabilir. İkinci kez uygulamak için arada süre olmalıdır. Soğan çorbası kasları çalıştırıp, idrar atımını arttırarak zayıflamada etkilidir. Diyette kalori dağılımı ylüzde 62 karbonhidrat, yüzde 21 yağ ve yüzde 17 proteinden oluşup, yağ kaybından ziyade kas ve su kaybına neden olur ki, tekrarı sağlıklı zayıflamak yerine metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Giritli diyeti: Giritli diyeti aslında tüm Akdenizlilerin yediği zeytinyağı, sebze, kuru baklagiller ve balık gibi yiyeceklerden oluşur. Sağlıklı bir diyette kalori alımı günlük 600-800 kalorinin altına inilmesine rağmen metabolizma yavaşlamamalı, bedenin enerji harcaması normal seviyede tutulabilmelidir. Ayrıca sağlıklı diyet yapılırken, kan şekeri az yükselmeli, kan basıncı normalden düşük olmamalıdır. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller yemek isterseniz ekmek yerine yiyebilirsiniz. Et yemiyorsanız yada sevmiyorsanız yoğurt yiyebilirsiniz. Esmer undan yapılmış ekmek yenebilir. Patates, pirinç, beyaz un, mısır, her çeşit tatlı ve şeker yenemez".

Doç.Dr. İbrahim Aşkar, diyetlerin belli bir disiplin içerisinde uygulanması halinde kilo vermenin mümkün olduğunu ancak, eğer sağlık sorunları ile şüpheleri olmaları halinde ise mutlaka diyetten önce bir doktora başvurulması uyarısında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim