• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Kürtaj yasasının ayrıntıları belli oldu

Kürtaj yasasının ayrıntıları belli oldu
Kürtaj için 10 haftalık süre kalıyor ancak ensest ve tecavüzle hamile kalan 15 yaşından küçükler hâkim kararıyla kürtaj olabilecek. İstenmeyen gebelikler için devlet ücretsiz “ertesi gün hapı” dağıtacak.

Kürtaj için 10 haftalık süre kalıyor ancak ensest ve tecavüzle hamile kalan 15 yaşından küçükler hâkim kararıyla kürtaj olabilecek. İstenmeyen gebelikler için devlet ücretsiz “ertesi gün hapı” dağıtacak.

Kürtaj yasasına ‘ertesi gün hapı’ ve hâkim kararı ayarı
BAKANLAR Kurulu önceki gün yaptığı toplantıda Suriye ve Suriye’nin düşürdüğü Türk jetinin enkazının çıkarılmasına ilişkin çalışmaların yanı sıra “Üreme Sağlığı Hizmetleri Kanun Tasarısı Taslağı”nı da görüştü. Başbakan Erdoğan’ın toplantıda yeni yasama dönemine kadar tasarı haline getirilmesini istediği kürtajla ilgili düzenleme pek çok ayrıntıyı içeriyor. Taslaktaki, üreme sağlığı konusunda devrimniteliği taşıyan bazı düzenlemeler şöyle:

GÖREVDEN ÇEKİLME
Sağlık personeline “istemli kürtaj”da görevden çekilme hakkı tanınacak.  İstek üzerine gebelik sonlandırılmadan önce anne adayına veya çiftlere danışmanlık hizmeti verilecek. 2-4 gün kararlarını gözden geçirme süresi tanınacak.  İstemli düşük için kullanılan ilaçlar kontrol altına alınacak.  On hafta üzerindeki gebeliklerin sonlandırılmasında sadece eğitim hastaneleri ve sağlık kurullarına yetki verilecek.

AĞRISIZ DOĞUM
Kürtajın ulaşılabilir, güvenilir ve nadir hale getirilmesi sağlanacak.  Kürtajda 10 hafta sınırı değişmeyecek.  Aile sağlığı merkezleri ve sağlık kuruluşları “ertesi gün hapı”nı ücretsiz verecek.  Güvenli gebelik süreci için aile sağlığı merkezlerinde gebeliğin erken tespitine yönelik hassas testler yapılacak.  Ağrısız doğum yaygınlaştırılacak. SGK’nın yeterli ödeme yapması sağlanacak.

NEDEN-NİÇİN
Evlilik öncesi ve sırasındaki eğitimlerde “önleyici yöntemler”e yer verilecek.  Evlenmeme, geç evlenme, çocuk sahibi olmama ve az çocuk sahibi olma ile ilgili toplum bazlı çalışmalar yapılacak.

ESNEK ÇALIŞMA
Esnek çalışma modelleri ile annelerin istihdamına daha çok fırsat sağlanacak. Memurlara sağlanan 10 gün babalık izni işçilere de tanınacak.  Çalışan annelere doğum sonrası verilen 8 haftalık ücretli izin altı aya çıkarılacak, süt izni 2 saat olacak.  Çalışan annelere kreş yardımı yapılacak ve çocuk yardımı artırılacak.

10 HAFTAYI GEÇİNCE...
10 haftadan fazla olan gebeliklerin sonlandırılması ancak şöyle olabilecek  Annenin hayatını tehdit etmesi  Gebeliğin devamının annede ağır ruhsal ve bedensel hastalıklara ve arazlara neden olması  Bebeğin hayatla bağdaşmayan halleri  Bebeğin ağır maluliyetinin söz konusu olması  Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu hamile kalmış olması. Yeni düzenlemeye göre 10 haftadan sonra gebelik sonlandırma işlemine tıbbi zorunluluk olması kaydıyla yalnızca üniversite, Sağlık Bakanlığı ve eğitimaraştırma hastanelerinde izin verilecek.

SÜREYİ AŞANA HAPİS
Gebelik süresi 10 haftadan fazla olan kadının çocuğunu isteyerek düşürmesi halinde verilen ceza 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı.  İzin verilen yerler dışında kürtaj yapanlar 2-4 yıl hapse çarptırılacak.  Ensest ilişkide rıza olsa bile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Cinsel tacizin çocuğa karşı işlenmesi halinde ceza, yarısına kadar artırılacak.  İstemediği biriyle evlendirilmek de ceza kapsamına alındı. Zorla evlendirmeye kalkan kişi hakkında 1 yıldan 3 yıla hapis cezası öngörülüyor.

‘Öyle bir bebek’te kürtaj kararını hâkim verecek
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ’ın “Gerekirse öyle bir bebeğe devlet bakar” diyerek işaret ettiği; tecavüz sonucu gebeliklerle ilgili 15 yaşından küçüklere yapılacak kürtaj taslakta, “veli izni aramanın küçüğün kararı veya menfaatine ayrı düşe bileceği gerekçesiyle” hâkim kararına bağlanmış.

Ertesi gün hapı nedir
YAKLAŞIK on vakanın dokuzunda istenmeyen gebeliği önlediği bilinen “ertesi gün hapı” iki tabletten oluşuyor. Birinci tabletin cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içinde, ikinci tabletin ise ilk haptan 12 saat sonra alınması gerekiyor. İlk dozun alımı ne kadar gecikirse ertesi gün hapının etkisi o kadar azalıyor.

Deniz Biliroğlu / HT GAZETE

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5704 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim