• BIST 8980.39
  • Altın 2284.818
  • Dolar 32.3279
  • Euro 35.0498
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Kürtajda yasal sınır 10 haftadan 4 haftaya düşecek

Kürtajda yasal sınır 10 haftadan 4 haftaya düşecek
Hükümet kürtaj için yeni yasa hazırlamaya başladı. Yeni düzenlemede yasal sürenin 10 haftadan 4 haftaya düşmesi gündemde.

Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın talimatıyla harekete geçen AK Parti, halihazırda 10 hafta olan isteğe bağlı gebelik sonlandırma sınırını 4 haftaya kadar indirmeyi gündemine aldı. Halen 10 haftalığa kadar olan gebeliklerde ‘tıbbi zorunluluk’ şartı aranmadan kürtaj yapılabiliyor. Partide tartışmaya açılan düzenlemeye göre 10 haftalık gebelik süresi yeniden düzenlenecek. Bu sürenin 4 haftaya kadar indirilmesinin gündemde olduğu, ancak süre konusundaki son kararın Sağlık Bakanlığı’na bırakıldığı belirtildi. Düzenleme, önümüzdeki haftalarda toplanacak Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek ve Meclis kapanmadan yasalaşacak.

‘Rapor hazırlıyoruz’
Yeni düzenlemedeki en dikkat çekici değişiklik ise “tıbbi zorunluluk” koşulu. Buna göre, anne veya çocuğun sağlığının riskte olduğu gebeliklere, yasa ile belirlenen süre içinde olmak koşulu ile kürtaj izni verilecek. Ancak tecavüz, evlilik dışı birliktelikler ve istenmeyen hamileliklerde ‘tıbbi zorunluluk’ sınırının ne kadar ‘esnetilebileceği’ belirtiliyor.

TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sezaryenle kürtajın tıbbi gereklilik olmadıkça başvurulmaması gereken yöntemler olduğunu söyledi. Akdağ, “Hep kadının hakkından bahsediliyor. Halbuki bebeğin de hakkı var. Tabii ki kadın kendi vücuduyla ilgili belli haklara sahiptir; sahip olmalıdır ama ortada bir canlıdan bahsediyoruz. Onun için ‘kadının hakkıdır’ diyerek böyle bir tartışmaya girmek çok yanlış. Tabii ki tıbbi gereklilikleri bütün bu tartışmaların dışında tutuyoruz. Down sendromlu olsa da o bebek sonuçta bir canlıdır. İş, tıbbi gerekliliklerin dışına taştığı zaman, ortada bir canlının hakkından bahsediyoruz. Bir ülkede eğer 100 hamile kadından 10’u, 7’si, 8’i kürtajla bebeğini aldırıyorsa bu üreme sağlığı tedbiri ya da bir aile planlaması yöntemi gibi kullanılıyor demektir. Üreme sağlığı tanımına da asla uymayan bir iştir” dedi. Akdağ, “Kürtajın yasaklanması gündemde mi?” sorusuna, “Bir rapor hazırlıyoruz; o raporu tartışacağız” karşılığı verdi. Akdağ, “10 hafta kriterini de dikkate alacak bir çalışmanız var mı?” sorusu üzerine ise “O konuları da tartışacağız” dedi.

Erdoğan: Batı da mücadele veriyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dün İstanbul’daki konuşmasında bir yasanın hazırlandığını doğruladı. Erdoğan, “Kürtaj yasası hazırlıyoruz. Bu yasayı çıkartacağız“ dedi. Daha önce dile getirdiği “Her kürtaj bir Uludere’dir” sözlerine yönelik eleştirilere değinen Erdoğan, “Bazıları çıkıyor diyor ki, ‘Kürtaj yaptırmak bir haktır’ diyor. ‘Kadın’ diyor ‘isterse kürtajı yaptırır’. ‘O onun kendi hakkıdır. Siz onun vücudunda müdahalede bulunamazsınız, tasarrufta bulunamazsınız’. Bırak intihar edene de müsaade et. Niye köprüden atlarken müdahale ediyorsun adama? Hakkını kullansın. Böyle saçmalık olur mu?“ şeklinde konuştu. Bu konuda kadınların çok hassas olmasını isteyen Başbakan Erdoğan, “Bu bir cinayettir. Aynı şeyi söylüyorum. Şu anda Amerika’da kürtaja karşı korkunç bir mücadele var. Yasalar var. Batı’nın birçok toplumunda aynı şekilde. Biz de bunu çalışıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3589 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim