• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kuru üzüm ye, oruçta açlığı unut

Kuru üzüm ye, oruçta açlığı unut
Sabrımızın sınandığı bu ramazan döneminde uzun süren açlık orucun en zor kısmını oluşturuyor. Bütün gün aç kalıp ardından yemeye saldırma durumu kan şeker seviyesinin düzenlenmesinde eşitli sorunlara neden oluyor.

Sabrımızın sınandığı bu ramazan döneminde uzun süren açlık orucun en zor kısmını oluşturuyor. Bütün gün aç kalıp ardından yemeye saldırma durumu kan şeker seviyesinin düzenlenmesinde eşitli sorunlara neden oluyor. Ancak kuru üzüm hem açlığın daha az hissedilmesini sağlayacak hem de yemek sonrası kan şekerinizi ayarlamaya yardımcı mucizevi bir besin. Amerika Diyabet Vakfı tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 3 kere bir avuç kuru üzüm yemenin aynı kaloriye sahip atıştırmalıklara kıyasla yemek sonrası artan kan şekerinin düşmesine yardımcı olduğu saptandı. Araştırmanın sonucunda düzenli kuru üzüm tüketen bireylerin önemli bir kan şeker testi olan hemoglobin A1C testinde kan şeker değerlerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Glisemik indeksi düşük, önemli bir antioksidan ve lif kaynağı olduğu bilinen kuru üzümün kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumada da önemli roller üstlendiği kanıtlandı. Bu nedenle ramazan döneminde şekere aşırı düşkünlüğü ve tatlı yemeye ihtiyacı olanlar iftar, ara ve sahurda bol su ile birlikte birer yemek kaşığı kuru üzüm yiyebilirler. Kanada Beslenme Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise; kuru üzümün aynı kalori değerindeki diğer ara öğünde tüketilen besinlerle karşılaştırıldığında tokluk hissinin daha uzun süre sürmesini sağlayarak hemen acıkmayı önlediği ortaya çıkmıştır.

Tazesinden çok daha doyurucu

Araştırmada normal kilolu bireylere ara öğünde tüketilmesi için kuru üzüm, çikolata ve taze üzüm verilmiştir. Araştırmanın sonunda ara öğünde kuru üzüm tüketen bireylerin kuru üzümden sonraki ana öğünlerinde daha az yediği, daha az acıktığı ve diğer ara öğün tercihlerine oranla kuru üzüm yiyerek daha az kalori aldıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle kuru üzüm ramazan sofralarımızda vazgeçilmez bir iftariyelik ve sahurluk olmaya adaydır. 

Selahattin DÖNMEZ /STAR Gazete

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4879 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim