• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

‘Kuyruk çekmemek için gereksiz tahlile mecburuz’

‘Kuyruk çekmemek için gereksiz tahlile mecburuz’
Özel sağlık sektörünün son yıllardaki hızlı büyümesi, denetim yapılmasını da zorlaştırdı. Uzmanlar, hastaları, gidecekleri özel hastaneyi seçerken ...

 


Bunlardan biri; hastadan istenen gereksiz tahliller. SGK, özel hastanelere muayene için sabit bir ücret ödüyor. Kurum, hastanenin istediği tahliller içinse Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) belirlediği ve her biri için değişen ücretleri ödüyor. Yani muayeneye giden bir hastanın faturası, muayene için ödediği 15-20 lira gibi cüzi paranın ardından, istenen tahlillerle bir anda kabarıp 800-900 liraya çıkabiliyor. Kontrol altında olması zorunlu hastalar, tekrar tekrar bu paraları ödemek zorunda kalıyor. Bu arada geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan bazı olaylar da var; her ne kadar şu anda önüne geçilmeye çalışılıyor olsa da kimi özel hastaneler, SGK'dan daha çok para alabilmek için hasta girişlerini 'acil'den yapıyor.

‘Sigorta sayesinde her şeyi rahatça yaptırıyorum’
Yıldırım, çalıştığı kurumun özel sağlık sigortası sayesinde özel hastanelere rahatça gidiyor. Ama bu kurumda çalışmadan önce elinden ameliyat olması gerekmiş ve devlet hastanesi, aylar sonrasına gün verince, kalkıp Afyon'a gitmiş. Gerisini kendisinden dinleyelim: “Doktor 12 gün içinde ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Devletten gün alamadım. Özele de para vermek istemedim. Bir arkadaşım Afyon'da hekim. Onunla iletişime geçtim ve ameliyatımı Afyon'da oldum. Neyse ki artık özel sağlık sigortam var; böylece anlaşmalı hastanelerde hiçbir ücret ödemeden rahatça muayene olabiliyorum.”

‘Doktor tanıdık, o nedenle devlet hastanesine geldik’
Songül Atıl, emekli öğretmen. Özele de devlet hastanesine de gittiğini söylüyor. Kontrol için kan tahlili yaptırdığı devlet hastanesine geliş nedeninin ise 'tanıdık doktor' olduğunu söylüyor. Devlette tanıdığı olan kuyruk beklemiyor. Songül Hanım, muayeneler için özel hastaneye, operasyon ve tahliller için ise devlet hastanesine gittiğini ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: “Burada rezil rüsva olmaktansa biraz az yeriz özele gideriz; herkesin fikrinin böyle olduğunu düşünüyorum. Tabii doktorlar hastalardan da kötü durumda. Bir doktor günde 200 hastaya birden bakmak zorunda kalıyor. Süreler azalıyor; o zaman da muayene verimsiz oluyor. Bazen aile hekimine de gidiyoruz. Tansiyon, kolesterol ve şeker hastalıklarım var. İlaç yazdıkmak için aile hekimimize gidiyoruz.”
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6895 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim