• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Mağdur çocuk ve kadınlara özel 'acil'

Mağdur çocuk ve kadınlara özel 'acil'
Üniversite hastaneleri, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet , taciz ve istismara savaş açtı. Birçok üniversite bünyesinde çocuk koruma ve araştırma merkezleri devreye ...

Üniversite hastaneleri, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet , taciz ve istismara savaş açtı. Birçok üniversite bünyesinde çocuk koruma ve araştırma merkezleri devreye girerken Çukurova Üniversitesi bir adım öne geçerek sadece şiddet gören, taciz ve istismara uğrayan çocuk ve kadınların başvuracağı özel bir acil bölümü açtı. Olası bir durumda mağdur, hastanenin normal aciline gitmeden ‘Çocuk Koruma, Kadın Koruma Acil Polikliniği’ne başvuracak. Gizliliğin esas alındığı serviste teşhis, tedavinin yanı sıra yaşanan travmalara yönelik de hizmet verilecek, raporlamalar yapılacak.

Sıkıntı yaşanıyor
Çukurova Üniversitesi Çocuk Koruma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu, “ Şiddet gören, taciz ve istismara uğrayan çocukları, kadınları, açılan poliklinikte tedavi etmeye çalışacağız. Onlara yardımcı olup daha fazla travma yaşamamaları için mücadele edeceğiz” diye konuştu. Uzman doktorların, psikologların ve sosyal hizmet uzmanlarının görev yapacağı poliklinikte şu anda altyapı ve kadro tamamlama çalışmaları yaptıklarını anlatan Evliyaoğlu, mağdurların normal acil servislere başvurduğu zaman sıkıntılar yaşandığını belirterek şu açıklamayı yaptı: “Bu durum kişinin çok zor kabullendiği bir süreç. Travmatik bir durum. Normal bir çocuk acilinde diğer çocukların yanında muayene bu yüzden sıkıntılı bir durum. Özel koşulların geçerli olduğu bir bölüme ihtiyaç olduğundan hareketle bu servisi hayata geçirdik. İlk başvurular ve muayeneleri burada yapılacak.” Türkiye ’de özellikle cinsel istismarların, toplumsal ve aile baskıları nedeniyle gizlendiğini belirten Prof. Dr. Evliyaoğlu, kurdukları acil servisin bu nedenle çok önemli bir görev üstleneceğini kaydetti.

Almanya ’da da kuruldu
Çocuk Koruma Polikliniği’nin dünyadaki örneklerinden biri Münih’te bulunuyor. Tacize ve istismara uğradığından kuşkulanılan çocukların ve gençlerin muayene, tedavi edildiği, yasal sürecin başlatıldığı merkezin kuruluş amacı şöyle anlatılıyor: “Son yılllarda çocuklara ve gençlere yönelik şiddet kamuoyunun bilincine yerleşmiştir. Çocuklara ve gençlere yönelik taciz ve istismardan kuşkulanılıyorsa, bu durum mutlaka araştırılmalı.” Mağdurlar ücretsiz muayene ediliyor, yaralar fotoğraflarla belgeleniyor. Şiddete uğrayan kişilere ve aile bireylerine danışma hizmeti veriliyor.

Görev tanımı
*İstismara uğrayan çocukların ve kadınların tanı, tedavi ve izlenmelerini gerçekleştirmek.
*Travmaların önüne geçmek.
*Çocukların kronolojik yaşını ortaya koymak
*Merkeze başvuran olgulara ait kayıtların standart bir şekilde ve tek elden tutulması.


SİBEL CİNGİ / Radikal

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim