• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Maliye Bakanlığı doktorların peşine düştü

Maliye Bakanlığı doktorların peşine düştü
Maliye Bakanlığı özel hastanelerde ya da kendi muayenehanelerinde çalışan doktorların nasıl vergilendirileceğine ilişkin detaylı bir tebliğ taslağı hazırladı.

Neşe Karanfil

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Özel Sağlık Hizmet Sunucularında Görev Yapan Hekimler İle Serbest Çalışan Hekimlerin Vergilendirilmesine İlişkin Tebliğ Taslağı’nda, “doktorun ücretli çalışıp çalışmadığı, faaliyetlerini hastaneye bizzat giderek gerçekleştirmeleri, hastane çalışmaları için bir bölüm tahsis edilmesi, muayene, tanı ve tedavi için hekimlerin kendi adlarına ücret talep edememeleri, hekimlerce verilen hizmet karşılığı olarak devamlılık arz edecek şekilde ödeme yapılması” gibi hususlar belirleyici olacak. 

ÖRNEKLERLE ANLATILDI
Tebliğ taslağında amacın özel sağlık hizmet sunucularında görev yapan hekimler ile serbest çalışan hekimlerin mükellefiyet durumları, vergilendirilmesi ve belge düzenine ilişkin hususların açıklanması olarak özetlendi. Öncelikle gelirin ücret olması durumuna açıklık getirildi. Taslağa göre, hekimlerin faaliyetlerini hastaneye giderek yapmaları gibi şartların yerine getirilmesi hususları her olay için ayrı ayrı değerlendirilecek, buna göre ücret olup olmadığına karar verilecek. Ancak sözleşmeden, bildirim ve diğer belgelerden tespit yapılamazsa hekimin fiilen çalışma şekline bakılarak aldığı ücretin şekline karar verilecek.

Konuya ilişkin örnek de verilen tebliğ taslağında, bir hekimin 2016 yılında üç ayrı özel sağlık hizmet sunucusunda çalıştığı belirtilerek, birinci işverenden 80 bin, ikinci işverenden 30 bin ve üçüncü işverenden de 40 bin lira aldığı, belgelerden ücrete ilişkin tüm unsurların var olduğunun anlaşıldığı anlatıldı. Bu durumda hekimin aldığı ilk ücretin toplama dahil edilmeyeceğini, ancak iki ve üçüncü maaşların toplamının 2016 yılı beyan sınırı olan 30 bin lirayı geçtiğini, bu nedenle toplam 150 bin liralık ücretin tamamının beyan edilmesi gerektiği belirtildi. Bir başka örnek de ise hekim D’nin M özel sağlık hizmet sunucusuna belli saatlerde çalışmak üzere sözleşme düzenlediği belirtilerek, izin kullanımı, başka bir sağlık kuruluşunda çalışma gibi hususların hekim tarafından serbestçe belirlendiğinin anlaşıldığı ifade edilerek, bu hekimin elde ettiği gelirin serbest meslek kazancı olarak değerlendirilmesi gerektiği anlatıldı.

 

 

Maliye'den hekimlerin vergilendirilmesine ilişkin tebliğ taslağı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından özel sağlık hizmet sunucularında görev yapan hekimler ile serbest çalışan hekimlerin vergilendirilmesine ilişkin tebliğ taslağı hazırlandı.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2416 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim