• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Manisa'da hastalara tıp müzesi

Manisa'da hastalara tıp müzesi
Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde görevli araştırmacı doktor Fahrettin Er, uzun yıllar boyunca tıp alanında topladığı eserlerle, hastanedeki muayene odasında bir tıp müzesi oluşturdu.

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi'nde görevli araştırmacı doktor Fahrettin Er, uzun yıllar boyunca tıp alanında topladığı eserlerle, hastanedeki muayene odasında bir tıp müzesi oluşturdu.

Koleksiyoner Dr. Fahrettin Er'in hastanenin poliklinik bölümünde bulunan muayene odasında oluşturduğu tıp tarihi müzesinde 3 bin yıllık göz ameliyat aleti, Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış serumlar ve Manisa’nın ilk mikroskobu olduğu tahmin edilen bir mikroskop gibi tarihi eserler yer alıyor.

Muayene odasında oluşturduğu tıp tarihi koleksiyonunun 600 parça oluştuğunu belirten Dr. Er, “Bunları 1987 yılından itibaren toplamaya başladım. Bu eşyalara birer birer ulaştım. Manisa’da ne kadar eski hekim, sağlık memuru varsa bunların hepsini tek tek tespit edip çocuklarına, torunlarına mirasçılarına ulaştım. Benim için tıp tarihimiz için çok anlam ifade eden bu eserlerin hepsini zaman içerisinde topladım. Aslında bu eserler bir tıp tarihi müzesini tek başına oluşturabilecek büyük bir koleksiyon. Türkiye’de bu kadar büyük çaplı bir koleksiyon çok az sayıdadır. Birkaç koleksiyondan birisidir. İleride Manisa’da bu eserlerle bir tıp tarihi müzesi yaprak gelecek nesillere aktarmak istiyorum. Burada M.Ö. bin yıllarında kalma göz ameliyat aletlerinden, Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış serumlardan, Manisa’nın ilk mikroskobu var. Manisa’da 1915 yılına ait Doktor Orhan Ünalan’ın aletleri bulunmaktadır. Kendisinin kullandığı ameliyat aletlerini çocukları bana hediye etti. Hiç satmayı düşünmedim. Bazı eserleri de ücret karşılığında aldım” dedi.

İleride kendi adına bir müze yapmak istediğini dile getiren Er şöyle konuştu: "Toplumun tamamının faydalanacağı bir müze istiyorum. Yetkililer de bana bir yer tahsis ederlerse sevinirim. Eğer böyle bir imkan vermezlerse kendi maddi gücümle bir müze yapmayı düşünüyorum. Bazen grup grup hastalar sadece gezmek için geliyorlar. Öğle arasında gelip geziyorlar ve ben de çok seviyorum. Gelen hastanın yarısı kadar da meraklısı geliyor. Herkes teşekkür ederek buradan ayrılıyor. En son Milano’ya buradaki üroloji aletlerini götürdüğümde çok ilgi çekmişti. Gelecek yıl ki Avrupa Üroloji Kongresi’nde bu eserleri getirirseniz burada kongre boyunca sergileriz dediler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2198 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim