• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Mantar hakkında doğru bilinen yanlışlar

Mantar hakkında doğru bilinen yanlışlar
'Pişirilen mantarın zehri gider' diyorsanız çok yanılıyorsunuz: İşte mantar hakkında hayat kurtaran bilgiler... Havaların yağışlı ve ılıman geçmesinin,..

Havaların yağışlı ve ılıman geçmesinin doğadaki mantar üretimini arttırdığını dikkat çeken uzmanlar, zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez, halkın bilmediği mantar türlerini tüketmemesi veya bu konuda uzman kişilere danışarak tüketme yolunu seçmesi gerektiğini söyledi.

Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan mantarlar, bilinçsiz tüketildiğinde zehirlenmelere buna bağlı olarak ölümlere bile neden olabiliyor.

İsmail Üzmez, doğada yetişen mantarların gerek dikkatsizlik gerekse bilinçsiz şekilde toplanıp tüketilmesiyle zehirlenmelerin olduğuna dikkati çekti. Halkı bilmediği mantar türlerini tüketmemeleri yönünde uyaran Üzmez, “İçinde bulunduğumuz mevsimde tabii mantarların bol miktarda toplanıp tüketiliyor. Bilinçsiz şekilde tüketilen mantarlar, zaman zaman zehirlenmelere yol açabiliyor.

Özellikle ‘dede mantarı’, ‘öldürücü yeşil şapka’, ‘köy göçüren’ isimleriyle bilinen mantar türleri, öldürücü etkiye sahip. Emin olunmayan mantarların tüketilmemesi çok önemlidir.” dedi. Doğada 200 kadar zehirli mantar türü bulunduğunu aktaran İsmail Üzmez, bu mantarlardan yaklaşık 10 tanesinin öldürücü etkiye sahip olduğunu söyledi.

HALK ARASINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
İsmail Üzmez, halk arasında, ''Pişirilen mantar zehirsizdir, yoğurt ile yenen mantar zehirlemez, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır, mantar sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa zehri gider, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.'' gibi inanışlar bulunduğunu ifade ederek, bunların doğru olmadığını söyledi.

Dikkat edildiğinde mantarların beslenmede çok önemli yeri olduğu ve tüketilmesinde bir sakınca olmadığını aktardı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3956 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim