• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Mardin'de, 200 yataklı hastane, cihazların arızalanması nedeniyle hizmet veremiyor

Mardin'de, 200 yataklı hastane, cihazların arızalanması nedeniyle hizmet veremiyor
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, aşırı sıcakların etkisiyle yaşanan enerji sorunu sağlık alanını da etkiledi.

Kızıltepe’nin 200 yataklı devlet hastanesinde, aşırı sıcaklar ve enerji sorunu nedeniyle ameliyathaneler ve yoğun bakım ünitesi kapatıldı. Hastanenin soğutma ve havalandırma sisteminin yanı sıra sterilizasyon cihazlarının çalışmaması, hastaları olduğu kadar hastane personelini de ciddi şekilde etkiyor.

Mardin’in, 200 bini aşan nüfusuyla Türkiye’nin 44 ilinden daha büyük olan ilçesi Kızıltepe’de mevsim normallerinin üzerinde izleyen sıcaklar, ilçede yeni hizmete giren 200 yataklı devlet hastanesinde sağlık hizmetlerini de adeta durma noktasına getirdi. Sıcakların etkisiyle yaşanan voltaj oynamalarının, hastanenin soğutma ve havalandırma sistemlerinde büyük arızalara neden olduğu bildirildi.

Hastanede bulunan tam teşekküllü 6 ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri, yaşanan sıkıntılar nedeniyle hasta kabulünü durdurdu. Mağdur olan hastalar ise çevre il ve ilçelerinde bulunan hastanelere sevk ediliyor. Hastanede bulunan 11 asansörün sadece ikisinin çalışır durumda olması dikkat çekiyor.

Artan şikâyetler üzerine Sağlık Bakanlığı, TOKİ ve mülki idare amirlerine durumu defalarca anlatmalarına rağmen herhangi bir çözüm bulamadı. Sorunun, yüklenici firmaların kullandığı kalitesiz malzemelerden kaynaklandığını ifade eden Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Sefer Varol, firmalara, arızalanan ve çalışmayan cihazlar konusunda defalarca bildirimde bulunmalarına rağmen firmaların servis hizmeti vermediklerini söyledi. Hastanenin bölge hastanesi konumunda olduğunu ve günde yaklaşık 3 bin hastaya poliklinik hizmeti verdiğini belirten Varol, bu yoğunluğa bir de bu tür sıkıntıların eklenmesiyle bazı önemli üniteleri kapatmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Uz. Dr. Varol, ”Aşırı sıcakların etkisiyle enerji voltajından kaynaklı ve hastanenin yapımı aşamasında kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Hastanemizde her gün en az 25-30 arasında ameliyat gerçekleştiriyorduk. Kızıltepe ilçemiz başta olmak üzere çevre yerleşim alanlarından çok fazla hasta sirkülasyonumuz var. Bu hastalarımıza hizmet üretmek bizim başlıca görevimiz, ancak bazen bizi de aşan sorunlar oluyor. Aşırı sıcaklardan kaynaklı yaşanan enerji sorunu hastanemizin elektronik aksanında büyük arızalara sebebiyet vermiştir. Havalandırma, soğutma ve Ameliyathane sterilizasyon sistemimiz çalışmıyor. Ameliyathanemizin içindeki ısı derecesi 18’de olması gerekirken minimum 34 dereceyi buluyor. Bu da hasta sağlığını tehdit ediyor. Çok istisnai ve acil müdahale gerektiren durumlar haricinde hastanemizde 4 günden beri ameliyatlar yapılmıyor. Hastanemizin kendi jeneratör sistemi ise maalesef yüklenici firmalar, ilimizin ısı derecesine cevap verecek kalitede cihazları kullanmadıklarına şahit oluyoruz. Bizler bu konuda gerek TOKİ yetkilileri gerekse de yüklenici firmayla defalarca görüştük, yaşadığımız sorunları sayın valimize de kaymakamımıza da sayın milletvekilimiz Abdurrahim Akdağ aracılığıyla Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ bey ile paylaşmış durumdayız.” diye konuştu.

Hastanenin yoğun bakım ünitesinde, hastaların vantilatör kullanarak serinlemeye çalışmaları ilginç görüntüler oluşturuyor. Hasta yakınlarından Adem Abdullahoğlu, ”Hastanemiz çok güzel, hastane personellerimiz bize çok iyi davranıyor, ancak 45-50 derece sıcaklarda maalesef klimalar çalışmıyor. Kendi çabamızla hastalarımızı serinletmeye çalışıyoruz. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3064 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim