• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Market alışverişinin 5 kuralı

Market alışverişinin 5 kuralı
Manav, et, süt, tahıl ve kuru meyve grubundan 5 besini market arabanıza koyduysanız, mutfak alışverişini doğru yapmışsınız demektir. Bu gruplar dışında kalan ...

Manav, et, süt, tahıl ve kuru meyve grubundan 5 besini market arabanıza koyduysanız, mutfak alışverişini doğru yapmışsınız demektir. Bu gruplar dışında kalan tüm besinler ayrıntıdır.

Alışveriş arabanızı doldurmak için pek çok besini beş besin grubundan seçin ve sonra birkaç ekstra ekleyin. Sonuçta, satın aldığınız besinler çeşitli, ılımlı miktarlarda ve dengeli yemekler ve seçenekler yapmanıza izin vermeli. Şimdi haydi yüksek kaliteli, besleyici, güvenli ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak besin alışverişi için önerilere yoğunlaşarak bölüm bölüm süpermarkette turlayalım.

Ürün bölümünü kontrol edin. Taze meyveler ve sebzeler temiz, düzenli ve çekici görünmelerinin yanı sıra uygun sıcaklıklarda tutulmalı. Pek çoğu donmuş tutulurlar. Lahana ve diğer sebzeler, gevrek tutulmak için sıklıklasu buharı ile spreylenir.

Taze meyve ve sebzeler için olgunluğa dikkat edin. Bugün yemek için olgun olanını alın. Yarın için de biraz olgunlaşmaya ihtiyacı olanları arayın. Hafta sonuna kadar yemeyi planlamıyorsanız olgunlaşmamış meyve ve sebzeleri alın.

İhtiyacınız olduğu kadar satın alın. Uygun depolasanız bile gıda bozulur. Bu yüzden taze tüketin.

Besin Etiket Bilgilerini arayın. Ambalajlı ise ürün üzerindeki etiket, beslenme bilgileri taşıyabilir. Ambalajlı değilse, ürün yanında bu bilgileri taşıyan poster veya broşür olup olmadığını kontrol edin. Yoksa mağaza yöneticisine sorun.

Çeşitliliğe dikkat edin! Bu A veya C vitamininden veya ikisinden de zengin meyve ve sebzeleri içerir. Her hafta alış veriş listenize yeni bir meyve ve sebze ekleyin. Mağaza, alışılmamış ürünler için hazırlama ve kullanma önerilerine sahip olabilirler. Alışılmış besinlerin değişik çeşitlerini araştırın.

Kalite işaretlerini arayın. Bozuk ürün, uygun işlenmediğini düşündürür.

Aroma için küçük alın. Küçük meyve büyüğünden genelde daha tatlıdır.

Taze meyve ve sebzelere nazikçe dokunun. Besinlerde hasar ve bereler bozulmayı hızlandırır. Süpermarketten çıkışta, ürünlerin en üstte veya ayrı torbalarda paketlendiğini kontrol edin.

Önceden paketlenmiş olarak satın almaktan çok, kendi üretimlerinizi seçmeye dikkat edin. Bu yolla meyve ve sebzeleri en üst kalitedeyken kontrol edebilir ve seçebilirsiniz.

Sebze ve meyvelerin yanı sıra, diğer ürünleri de ürün bölümünden arayın. Taze otlar, kavanoz içinde otlar ve güneşte kurutulmuş domatesler ve diğerleri. Taze otlar genelde önceden paketlenmiştir, taze görünümlüleri seçin.

Ürün bölümünde bulunabilen kuru meyveleri de arayın. Besin Piramidinin meyve grubundan kolay bozulmayan seçeneklerdir ve taze oldukları zamandaki aynı besin öğelerini sağlarlar. Sülfitlere duyarlıysanız, etiketi kontrol edin, sülfitler kuru meyvenin kararmasını önlemek için kullanılır.

Çiftlik bölümünden alışveriş? Bu bölümde satılan ürün taze olmayabilir, dikkatli olun. Bazen bu tür ürünler, ‘çiftlik tazeliği’ olarak satılır.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3643 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim