• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 21 °C

Medical Park, Çin'in en büyük ilaç firması ile işbirliği yapacak

Medical Park, Çin'in en büyük ilaç firması ile işbirliği yapacak
Çinli yatırımcılardan oluşan 130 kişilik heyet dün Türkiye'ye geldi. Heyet bugün Türk firmalarla işbirliği için ikili görüşmelerde bulunacak.

Türkiye ihracatçılar Meclisi'nin şubat ayında İstanbul da düzenlediği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Çin Halk Cumhuriyet Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping'in de onur konuğu olduğu Türk-Çin iş formunda atılan adımların devamı geldi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin üçüncü büyük kenti ve Hong Kong'a giriş kapısı olan Guangzhou'dan 130 kişilik Çinli işadamı grubu Türkiye'deki üretici ve ihracatçılarla ikili görüşmeler yapmak üzere İstanbul'a geldi. 97 proje ve toplam 450 milyon dolarlık yatırımın gündeminde olduğu Çinli işadamı heyeti yaklaşık 300 Türk firmasıyla görüşecek.
DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre bu görüşmelerde ilk somut adımı Ethem Sancak'ın sahibi olduğu hastane zinciri Medical Park atacak. Medical Park'ın bugün Çin'in en büyük ilaç ve kimya firması olan Guangzhou Pharmaceutical Company ile işbirliği anlaşması imzalaması bekleniyor. Anlaşmaya Medical Park adına Ethem Sancak ile Guangzhou Pharmaceutical Company'nin başkanının imza atması bekleniyor.
Öte yandan iki gün gün sürecek etkinliğin ilk gününde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Guangzhou Dış Ticareti Geliştirme Kurumu heyeti dün Dış Ticaret Kompleksi'nde Çin-Türkiye Ortak Çalışma Grubu'nu oluşturdu. 28 kişiden oluşan grubun Türk tarafına TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, Çin tarafına ise Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) Başkanı Zeng Kaizhang başkanlık edecek. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde, Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı'nın da desteklediği etkinlikte yeni işbirliği ve yatırım imkanlarının yanı sıra 2013 yılında Guangzhou'da ilan edilen "Türkiye Ekonomi ve İşbirliği Yılı" etkinliklerinin de çerçevesi belirlendi.

'Türkiye payını artırmalı'

Misafir heyete Türkiye İhracatçılar Meclisi ve 2023 İhracat Strateji hakkında bilgi veren TİM Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, Çin ile ticaret, yatırım ve iş olanaklarını artırmayı oldukça önemli gördüklerini söyledi. Çin ile yılda ortalama toplam 25 sektörel heyet, alım heyeti ve iş forumu düzenlediklerini vurgulayan Öztiryaki, "Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jin Ping ve beraberindeki iş adamı heyeti ile şubat ayında büyük bir İş Forumu gerçekleştirdik. Çin'de şu an 15'e yakın kurum ve kuruluşla işbirliği anlaşmalarımız var. Bu yılın temmuz ayı itibariyle 10 milyar doları aşan bir ticaret hacmimiz söz konusu. İkili ticaret ilişkilerimizdeki bu gelişime rağmen, Türkiye'nin karşılaştığı ticaret açığı giderek artmaktadır. Dünyanın bir numaralı tedarikçisi Çin'in ithalatı içinden Türkiye'nin payını artırmamız gerek. Bu nedenle Türkiye'yi Çin'e daha yakından tanıtmayı, yeni pazarlar, yeni yatırımlar vasıtasıyla ticaret hacmimizi 30 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.


'Canton'un ikinci fazına talibiz'

2012 yılının ilk yarısında, TİM olarak İhracatçı Birlikleri ile birlikte Çin'deki 28 fuara yaklaşık 20 bin metrekare milli katılım organizasyonu düzenlediklerini, 2013 yılında bu sayıyı 40'a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Öztiryaki, "Önümüzdeki yıl en az 10 sektörde sektörel heyet, 15 alım heyeti organize etmeyi planlıyoruz. 2013 Çin'de Türkiye yılı kapsamında "Made in Turkey" imajının güçlendirilmesi için tanıtım faaliyetlerimizi artıracağız. Dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan Canton Fuarı'nın ilk ve üçüncü fazında Türkiye olarak yer alıyoruz. Hatta ilk fazında, bin metrekareye yakın milli katılımla, fuar katılımcısı ülkeler arasında en büyük yere sahibiz. Guanzhou'nun simgesi olan bu önemli fuarın Türkiye olarak ikinci fazına da talibiz. Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki tarihi, sosyal, kültürel, ekonomik ilişkileri güçlendirmek istiyoruz" dedi.
Türkiye ile sadece alım satım değil, işbirliği ve yatırımları da artırmayı hedeflediklerini belirten Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) Başkanı Zeng Kaizhang son üç ayda yapılan çalışmalarla 2012 ve 2013 yılını dostluk ve işbirliği yılı olarak öngördüklerini bildirdi. Bu toplantının bir benzerini gelecek sene Guangzhou'da yapacaklarını kaydeden Zeng Kaizhang "Türk ürünlerini yakından tanıyacağız" dedi.

İş formunda 450 milyon dolarlık yatırım gündemde

TİM, Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT) ile Türk-Çin Sanayici İş Adamları Demeği (TÜÇSİAD) organize ettiği bugün Four Seasons Hotel Bosphorus'da gerçekleştirilecek foruma Guangzhou Parti Sekreteri Wan Qinliang de katılacak. Forumda makine, elektronik, plastik, ulaşım, yapı, gıda ve enerji sektörleri öne çıkacak. Guangzhou CCPIT nin organizatörlüğünde, bölgenin en büyük kamu ve özel sektör firmalarının üst düzey temsilcilerinden oluşan 130 işadamının beraberlerinde getirdikleri 450 milyon doları aşkın 97 proje üzerinde ortaklık görüşmeleri yapması ve foruma katılan Türk firmalarından çeşitli alım anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

Forumun ardından Guangzhou CCPIT'in İstanbul'da temsilcilik açılışı imza töreni yapılacak. Çin'in ekonomik açıdan 3. büyük şehri ve Hong Hong'a açılan kapısı olan Guangzhou şehrinde faaliyet gösteren Guangzhou CCPIT'in 6 binden fazla üyesi bulunuyor.

Forum sabahı ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılacağı bir törenle Guangzhou tarafından Belediye Başkan Yardımcısı Chen Rugui, İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına da Genel Sekreter Adem Baştürk kardeş şehir protokolüne imza atacak. Forum kapsamında Guangzhou-İstanbul Sanayi ve Ticaret İşbirliği Yılı başlangıç töreni de düzenlenecek. 350 Türk işadamının katılacağı forumda ayrıca TÜÇSİAD ile Guangzhou Ticaret Odası arasında ticaret ve yatırımı teşvik alanında bir mutabakat zaptı imzalanacak.

Dunya.com

Bu haber toplam 3130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim