• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Medicana dışarıda Balkanlara yurtiçinde borsaya gidiyor

Medicana dışarıda Balkanlara yurtiçinde borsaya gidiyor
Sağlıkta toplam 6 hastane ile faaliyet gösteren Medicana Hastaneler Grubu, Romanya’da hastane açıyor. Grubun Başkanı Hüseyin Bozkurt, “Balkan ülkelerinde hastaneler açacağız. Borsaya da açılmayı...

Sağlıkta toplam 6 hastane ile faaliyet gösteren Medicana Hastaneler Grubu, Romanya’da hastane açıyor. Grubun Başkanı Hüseyin Bozkurt, “Balkan ülkelerinde hastaneler açacağız. Borsaya da açılmayı düşünüyoruz artık” dedi.


Türkiye sağlık yatırımlarında bölge ülkeleri için üs haline geliyor. İstanbul’da 5, Ankara’da 1 hastane ile faaliyet gösteren Medicana Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt hastaları arasında yabancı payının yüzde 10’lara ulaştığını söyledi. Türk hastane zinciri olarak artık yabancıların kendilerini yatırım için yurtdışına davet ettiğini anlatan Bozkurt ilk adımı Romanya için attıklarını söyledi.
2011 yılında Samsun ve Konya hastanelerini de hizmete açacaklarını anlatan Bozkurt, “Türkiye sağlıkta o kadar tanınmaya başlandıki artık yabancılar gidip onların ülkelerinde yatırım yapmamızı istiyor. Romanya’da fizibilite çalışmalarını tamamladık, arazi tahsisi yapıldı. Şimdi orada hastane yatırımına başlıyoruz. Polonya, Macaristan, Rusya’ya ise bakıyoruz. Dünyada hızla yaşlanan bir nüfus var özellikle Avrupa’da. Her geçen gün doktor ve hastaneye ihtiyaç artıyor. Ama tüm dünyada tıp fakültelerine başvuran genç sayısında azalma var. Bizim gibi ülkelerde ise tıp fakülteleri hala çok revaçta. Doktor olmak prestiji ifade ediyor. Bu nedenle sağlık sektörü Türkiye gibi ülkelerde daha hızlı büyüyecek” dedi.


Gürcistan’a da hizmet verecek
Yabancı hastalar arasında Irak’tan ve Rusya’dan gelenlerin çoğunluğu oluşturduğunu anlatan Bozkurt, “1992 yılından bu yana faaliyetteyiz. Son yıllarda yabancıların Türkiye’yi tercih etmesindeki eğilim hızlanarak artıyor. Lübnan, Libya, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Kuveyt gibi Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere Rusya’dan yüksek yüksek sayıda hasta geliyor” dedi. 2009 yılından bu yana Irak’tan gelen hastaları da tedavi ettiklerini anlatan Bozkurt, “Son dönem sayıları artmak üzere 400’ün üzerinde hasta sadece Irak’tan geldi” dedi.

Yakında Samsun hastanesini de hizmete açacaklarını kaydeden Bozkurt, “Bu hastanemiz sahip olacağı hacimle bütün Karadeniz bölgesine hizmet verecek. Samsun’a özellikle Gürcistan ve Ukrayna’dan da talep bekliyoruz. Gelen tepkiler bunu gösteriyor” dedi. Sektörün küresel hacminin 2010 yılı sonunda 80 milyar doları aşmasının beklendiğini anlatan Bozkurt, “Hızla gelişen sağlık sektörü 10 yıl içinde çevre ülkelerinin tümüne hizmet vermeye başlayacak” dedi.


Sektör yüzde 25 daraldı
Ulaştıkları büyüklük itibariyle borsaya açılmaya da hazır hale geldiklerini anlatan Bozkurt, “Bunun için belli bir çalışmayı kendi içimizde başlattık” dedi. Yaşanan büyük finansal krizden sağlık sektörünün de çok etkilendiğini anlatan Bozkurt şunları söyledi: “Krizde estetik, hamilelik, diş tedavileri gibi hastaların ertelediği tedaviler oldu. Ekonomik sıkıntı yaşayan insanlar zorunlu olmadıkça hastaneye gelmedi. Bu hastaların bir kısmı devlet hastanelerine gitti. Araştırmalar gösteriyor ki özel hastanelerde hasta azalırken kamu hastanelerinde artış var. Özel sektör krizde yüzde 25 daraldı. Biz ise krizde yatırım yaptık, zor branşlarda yeni bölümler açtık.

Özel hastanelerin çok cesaret edemediği organ nakli gibi bölümler açtık. Nörolojik hastalıklar, kanser türleri gibi alanlarda ise yoğunlaşmamızı artırdık. The International Agency For Research on Cancer tarafından yapılan araştırmaya göre 2030 yılında 21.8 milyon kişiye kanser tanısı konulacak. 2008 yılında yeni tanı konulan hasta sayısı 12.7 milyondu. 2008’de yeni tanı konulan hastaların görüldüğü ülkelere göre yüzde 56’sı ise gelişmekte olan ülkeler olarak tespit edildi.”


Gençler hemşireliği tercih etsin
Türkiye’de eğitim planlaması yapılmadığı için gençlerin bilmeden iş olanağı az olan bölümleri tercih ettiğini anlatan Bozkurt, “Sanmıyorum ki kimse çalışıp evine ekmek götüremeyeceği bir mesleği sadece etiketini taşımak için seçsin. Gençler çok bilinçli tercih yapmıyor. Hastanelerde çalışacak yeterli sayıda hemşire hâlâ yok Türkiye’de. Bu alanda açık var” dedi.

Devletin merkezi bir planlama ile hangi mesleklerde açık, hangi mesleklerde ise fazla olduğunu düzenli aralıklarla açıklaması durumunda arz ve talebin doğru bir platformda buluşabileceğini anlatan Bozkurt şunları söyledi:
“Bir hemşire ortalamada net 1500 TL maaş alıyor. Yoğun bakım gibi ünitelerde bu 2000-3000 TL’ye kadar çıkıyor. Türkiye’de yeterli sayıda hemşire yok. Çünkü planlama yok. Geçtiğimiz günlerde devlet sınav açtı 12 bin hemşire aldı. Bunların çoğu özel sektörden gitti. Özeldeki hemşire sayısı daha da azaldı. İsteyen gençler mutlaka hemşireliği tercihleri arasına yazmalı” dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim