• BIST 9693.46
  • Altın 2494.511
  • Dolar 32.5088
  • Euro 34.6886
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Medikal tekstilde bor ile "hijyen devrimi"

Medikal tekstilde bor ile "hijyen devrimi"
TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Şahin: "İlk defa medikal tekstil ürünlerine hem üretim hem de kullanım hijyeni sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdik ve sağlık sektöründe bu anlamda farkındalık oluşturduk"

MEHTAP YILMAZ - Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Kök Hücre Çalışma Grubu ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin Şahin, "İlk defa medikal tekstil ürünlerine hem üretim hem de kullanım hijyeni sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdik ve sağlık sektöründe bu anlamda farkındalık oluşturduk. Geliştirdiğimiz teknolojide, milli servetimiz bor bileşikleri kullanılıyor" dedi.

Şahin, "antiviral ve antimikrobiyal medikal tekstil ürünleri" yönelik çalışmaları hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Tarım, çevre, gıda ve medikal sektörlerde kullanılan malzemelere antimikrobiyal özellik kazandırılması konusunda Ar-Ge çalışmalarına 2007'de başladığını belirten Şahin, 2008-2011 yılları arasında çamaşır makinelerinde daha az deterjan ve enerji kullanarak hijyenik yıkama yapan yöntemlerin geliştirilmesi için Yeditepe Üniversitesi ve Vestel işbirliğinde yürütülen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) projesini tamamladığını anlattı.

Söz konusu proje için antimikrobiyal boya ve polimer geliştirdiğini ifade eden Şahin, sonrasında üniversitesinin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) arasında işbirliği yapıldığını ve bu kapsamda yürütülen Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının, bor bileşiklerinin antimikrobiyal ürün ve malzeme geliştirmede kullanılabileceğini ortaya çıkardığını kaydetti.

- "Üretimde veya sonrasında hijyenik özellik kazandırabiliyoruz"

Hastanelerde kullanılan tekstil ürünlerinin tamamının steril üretilmesi ve son kullanıcıya steril olarak ulaşması gerektiğini vurgulayan Şahin, buna karşın açılan medikal tekstil ürünlerinde hijyen sağlanamadığı için kullanımdan kaynaklanan sağlık risklerinin devam ettiğine dikkati çekti. Şahin, "İlk defa medikal tekstil ürünlerine hem üretim hem de kullanım hijyeni sağlayacak yeni bir teknoloji geliştirdik ve sağlık sektöründe bu anlamda farkındalık oluşturduk" diye konuştu.

Farklı teknolojilerle medikal tekstil ürünlerine üretimde veya sonrasında hijyenik özellik kazandırabildiklerini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz teknolojide, milli servetimiz bor bileşikleri kullanılıyor. Üretilecek ürünlerin hammaddesine entegre edilen formülasyon ile üretim yapılıyor. Uzun ömürlü ve çok kullanımlık ürünlerde bu teknoloji tercih ediliyor. Tek kullanımlık ürünler ise paketlemeden önce özel bir solüsyon uygulamasından geçirildikten sonra kurutma ve paketleme yapılıyor. Medikal tekstil ürünlerine hijyenik özellik kazandırılması için yürütülen Ar-Ge çalışmalarına şu ana kadar yaklaşık 15 milyon lira harcadık, ürün geliştirme çalışmalarımız halen devam ediyor. Ayrıca bu ürünlerle ilgili çok sayıda alınmış veya süreci devam eden patent başvurumuz bulunuyor."

- "Yıl içinde satışa sunulacak"

Şahin, hijyenik medikal tekstil ürünlerinin Türkiye, ABD, Polonya, Almanya, Dubai ve Japonya'daki uluslararası sağlık fuarlarında tanıtıldığını ve 2015 yılı içinde ulusal ve uluslararası marketlerde satışa sunulacağını ifade etti. Söz konusu ürünlerin muadili olmadığının altını çizen Şahin, fiyatlarının geleneksel ürünlerden çok yüksek olmayacağını söyledi.

Dünyada çocuk, hasta ve kadınlar için üretilen hijyenik ped, bez veya ıslak mendillerin kullanımında artış görüldüğüne işaret eden Şahin, "Söz konusu ürünler steril ve antimikrobiyal olmadığı için nemli ve besinin olduğu bu ortamlarda mikroorganizmalar kolaylıkla üreyip insanlarda idrar yolu veya genital hastalıklara neden olurlar. Bugün var olan medikal tekstil ve hijyen ürünlerde antimikrobiyal ve antiviral özellik bulunmamaktadır. Geliştirdiğimiz teknolojiye üretilen medikal tekstil ve hijyen ürünlerinin kullanımı, sağlık sektöründe karşılaşılan enfeksiyon hastalıklarının azalmasında önemli katkılar sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3137 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim