• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Medula sisteminin kapatılması ile ilgili örnek yürütmeyi durdurma kararı

Medula sisteminin kapatılması ile ilgili örnek yürütmeyi durdurma kararı
Muayenehanesi olan ve yanı sıra SGK ile sözleşmeli sağlık kuruluşunda çalışan hekimlere “Tercihte bulunmak için 15 gün” verildi. Hatırlanacağı gibi önce il sağlık müdürlüğü tarafından hazırlanan ...

1-Muayanehanesi Olan Ve Yanı Sıra Sgk İle Sözleşmeli Sağlık Kuruluşunda Çalışan Hekimlere “Tercihte Bulunmak İçin 15 Gün” Verildi.

Hatırlanacağı gibi önce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan 20.10.2011 tarih ve 292977 sayılı Genel Yazı tebliğ edilmeye başlandı. Bu yazıda 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12. Maddesine atıf yapılarak özetle...

HEKİMLERE VE ÇALIŞTIKLARI KURUMA HİÇBİR BİLGİ VERMEDEN “MEDULA SİSTEMİNİN KAPATILMASI” İŞLEMİNİN YÜRÜTMESİ DURDURULDU.

 

1-MUAYANEHANESİ OLAN VE YANI SIRA SGK İLE SÖZLEŞMELİ SAĞLIK KURULUŞUNDA ÇALIŞAN HEKİMLERE “TERCİHTE BULUNMAK İÇİN 15 GÜN” VERİLDİ.

Hatırlanacağı gibi önce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan 20.10.2011 tarih ve 292977 sayılı Genel Yazı tebliğ edilmeye başlandı. Bu yazıda 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12. Maddesine atıf yapılarak özetle;

“...muayenehanesi olan hekimlerin aynı zamanda SGK ile sözleşmeli hizmet veren özel sağlık kuruluşlarında kadrolu/geçici kadrolu olarak çalışamayacağından muayenehane veya çalıştığı özel sağlık kuruluşu arasında tercih yapması gerekmektedir. ...

Yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde muayenehane veyahut özel sağlık kuruluşu arasında tercihte bulunmayan muayenehanesini çalıştırmaya devam eden hekimlerin özel sağlık kuruluşlarındaki çalışması sonlandırılarak adlarına düzenlenen Personel Çalışma Belgesi iptal edilecektir.”

deniliyordu.

5947 sayılı Tam Gün Kanunu’nun bir kısım maddesini iptal ederken Anayasa Mahkemesi ve sonrasında Danıştay 5. Dairesi tarafından verilen kararlara açıkça aykırı olan bu Genel Yazı için, meslek kuruluşu adına, hekimler adına örnek davalar açtık. Aynı şekilde ülkenin dört bir yanında çok sayıda hekim tarafından davalar açıldı, bir kısmında yürütmenin durdurması kararları alındı, bunların bir kısmını Bölge İdare Mahkemeleri kaldırdı. Mahkemelerin bir kısmı bizim iddialarımızı doğrulayan/destekleyen, ayrıntılı kararlar oluşturdu...ama nihayetinde kesinleşmiş yargı kararları olmadığı için İl Sağlık Müdürlükleri ihlali sürdürüyor.

2-    SGK İLE ANLAŞMASI OLMAYAN BİR SAĞLIK KURULUŞUNDA VE YANI SIRA SGK İLE ANLAŞMASI OLAN BİR SAĞLIK KURULUŞUNDA ÇALIŞAN HEKİMLERE “TERCİHTE BULUNMAK İÇİN 15 GÜN” VERİLDİ.

Bu yazıyı İl Sağlık Müdürlüğü’nün 31.10.2011 tarih ve 303778 sayılı genel yazısı izlemiştir. Bu yazıda da yine 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 12. maddesinden söz edilerek, özetle;

“...Yukarıda açıklanan mevzuat maddesi gereği SGK ile sözleşmeli hizmet veren özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin aynı zamanda SGK ile anlaşması olmayan özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacağından iki kuruluş arasında tercih yapması gerekmektedir.

 

SGK ile Müdürlüğümüz arasında yapılan çalışma sonucu oluşturulan EK-1’de gönderilen listede; SGK ile sözleşmeli hizmet veren özel sağlık kuruluşu ile aynı zamanda SGK ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kuruluşunda çalışan hekimlerin isimleri ve çalıştığı özel sağlık kuruluş bilgileri yer almaktadır. Yazımızın tebliği tarihinden itibaren 15 (onbeş iş günü) gün içerisinde SGK ile anlaşmalı veyahut anlaşmasız özel sağlık kuruluşu arasında tercihte bulunmayarak çalışmaya devam eden hekimlerin Geçici Kadrolu olarak çalıştığı özel sağlık kuruluşlarındaki görevi sonlandırılarak adlarına düzenlenen Personel Çalışma Belgeleri iptal edilecektir.”

denilmektedir.

Bu nedenle de yine meslek örgütü ve hekimler adına örnek davalar açılmıştır. Ancak bu davalarda -bilindiği kadarıyla sadece İstanbul Mahkemelerinde değil, ülke genelinde açılan davalarda da- henüz olumlu sonuç alınamamıştır.

2-   SGK, HEKİMLERE VE ÇALIŞTIKLARI KURUMA HİÇBİR BİLGİ VERMEDEN MEDULA SİSTEMİNİ KAPATTI

Tüm bunlar yeterli olmamış olacak ki; örneğin SGK ile sözleşmesi olmayan tıp merkezinin yanı sıra, SGK ile sözleşmesi olan özel bir sağlık kuruluşunda da görev yapan hekimlerin, MEDULASI kapatılarak, özel sağlık kuruluşunda hasta muayene etmesi ve reçete yazması engellenmiştir.

Hukuk Büromuz tarafından bu nedenle de davalar açılmış ve SGK tarafından savunmalar sunuluncaya kadar yürütmenin durdurulmasına da karar verilmiştir. İlgili Mahkeme kararı ekte yer almaktadır.

06.04.2012 İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu

 

Yürütmenin durdurulması kararı için tıklayınız

Bu haber toplam 7779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim