• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

MEDULA’nın sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanmalı

MEDULA’nın sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanmalı
Sağlık sisteminin birçok yükünü omuzlayan; muayene ücreti, çalışmayan reçete onay sistemi (MEDULA), sürekli değişen geri ödeme listeleri, ekonomik ve bürokratik sayısız yük nedeniyle sürekli hastaları ile karşı karşıya gelen eczaneler...

Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan açıklamada, bugün sağlık ve eczacılık sisteminin, hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından birincil ihtiyacı; MEDULA’nın sağlıklı bir şekilde çalışmasının sağlanması ve söz konusu sistemin aile hekimliği sistemi ve hastaneler ile entegre edilmesi olduğunu belirtti.

Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada;

Bugün bazı basın yayın organlarında çıkan haberde, artan sağlık harcamaları karşısında bir önlem olarak eczanelerin sınıflandırılmasının gündeme geldiği ifade edilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun artan ilaç harcamalarını gerekçe göstererek başlatacağını duyurduğu uygulama ile ‘haksız kazanç elde eden’ eczanelerin tespit edilmesinin hedeflendiği belirtilmektedir.

Öncelikle kamuoyunun malumu olan bir gerçeği bir kere daha ifade etmek isteriz. Eczacılar reçete yazan değil, reçete karşılayan meslek mensuplarıdır. Eğer reçete yazılımına ilişkin bir hata bulunuyorsa, böylesi bir sorunun çözüm yeri eczaneler olamaz. Bununla birlikte, eczaneler ilaç güvenilirliğinin sağlanması amacıyla İlaç Takip Sistemi’nin hayata geçirilmesi için bugüne kadar her türlü katkıyı sunmuştur. Dolayısıyla haberde bahsedildiği gibi eczanelerde sahte ilaç bulunması ve bu ilaçların Kuruma fatura edilmesi mümkün değildir.

Sağlık sisteminin birçok yükünü omuzlayan; muayene ücreti, çalışmayan reçete onay sistemi (MEDULA), sürekli değişen geri ödeme listeleri, ekonomik ve bürokratik sayısız yük nedeniyle sürekli hastaları ile karşı karşıya gelen eczaneler, bahsedilen türde bir sorunun sebebi değil, münferit vakalar nedeniyle ancak bedelini ödeyen taraf olmaktadır. Bununla birlikte, sağlıkta hizmet alanını çeşitlendirdiğini ve hizmet ağını yaygınlaştırdığını her fırsatta dile getiren Sosyal Güvenlik Kurumu ve sağlık otoritesinin, bunun doğal bir sonucu olan sağlık harcamalarındaki artışı, beklenmedik bir gelişme olarak yansıtması anlaşılmamaktadır. Türkiye’de ilaç harcamalarının arttığı doğrudur ancak gelişmiş ülkelere kıyasla kişi başı sağlık harcamaları ve ilaç tüketimi hala oldukça düşük bir düzeydedir. Diğer yandan bu süreçte özel sağlık kuruluşlarına aktartılan payın ilaç ve benzeri kalemlere kıyasla çok daha büyük olduğu kamuoyunun çok iyi bildiği bir gerçektir.


Bugün sağlık ve eczacılık sisteminin, hem sağlık çalışanları hem de hastalar açısından birincil ihtiyacı; MEDULA’nın sağlıklı bir şekilde çalışmasının sağlanması ve söz konusu sistemin aile hekimliği sistemi ve hastaneler ile entegre edilmesidir. Böylesi bir uygulama ifade edilen sorunların çözümünü en doğru biçimde sağlayacaktır. Yıllardır eczanelere gelen reçete sayısı ve ilaç satışına ilişkin bilgiye haiz olan Kurumun, bugün yeni bir veriye ulaşmış gibi böylesi bir uygulama başlatacağını duyurması ise anlaşılamamaktadır.

Bizler bugüne kadar genel olarak sağlık özel olarak ilaç alanında kamu kaynaklarının en doğru biçimde kullanılması için her türlü çabayı sarf eden bir mesleğin mensuplarıyız. Ancak birer sağlık çalışanı olarak şunu da biliyoruz ki; sağlıkta tasarruf var olan kalemlere, basit birer bütçe kalemi olarak bakarak ve bunları azaltarak olmaz. Tüm bu gerekçelerle; Türk Eczacıları Birliği olarak böylesi bir uygulamaya karşı olduğumuzu, sorunların tali adımlarla değil, özüne inen bir yaklaşımla çözülmesinden yana olduğumuzu bir kere daha ilan ediyoruz.



TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
MERKEZ HEYETİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2902 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim