• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Meme kanseri geni ayıklanabiliyor

Meme kanseri geni ayıklanabiliyor
Ailesel meme kanseri geni varsa, erken yaşlarda kanserle karşılaşma riski yüksek! Çiftlerin, çocuk sahibi olmadan önce yaptırdıkları genetik ayıklama yöntemiyle; meme kanseri geni, ...

 

HER YENİ NESİLDE KANSER YAŞI BİRAZ DAHA DÜŞÜYOR
Bebek anne karnındayken kanser riski taşıyıp taşımadığı belirlenebilir mi?
Belirlenebilir ama bu çok etik olarak kabul edilmiyor. Bebek meme kanseri geni taşıyorsa ne yapılacak, aile bu çocuğu aldıracak mı yani?

ETİK BİR UYGULAMA
Anne karnına girmeden embriyonun temizlenmesi etik mi peki?

Bu tartışılıyor ama gebelik olmadığı için etik olduğunu düşünüyorum. Onun kararı aileye bırakılıyor. Henüz ortada bebek olmadığı için, onu bu genden arındırmak, çocuğu hayati bir hastalıktan korumak etik olarak görülebilir.
14 yaşında bile meme kanseri görülebiliyor. Bu çocuklar meme kanserinden nasıl korunabiliyor peki?
Özellikle meme kanserinin görüldüğü ailelerde, kansere rastlanma yaşının her yeni nesilde daha erken yaşlara kaydığı görülüyor. Bu nedenle ailesel meme kanserlerinde çocukların; anne, çocuk doktoru ve gerekirse bir uzman eşliğinde dikkatli gözlenmesi ve takibi gerekiyor.

YÜZDE 4'ÜNDE GENETİK BOZUKLUK VAR
Doğmamış bebekte ne zaman genetik analiz yaptırılmalı?

Yeni doğanların yaklaşık yüzde 4'ü; genetik veya genetik olmayan anomalilerle dünyaya geliyor. Yaklaşık olarak her 160 yeni doğandan birinde kromozom bozukluğu görülüyor. Genetik hastalıklarla ilişkili kromozom anomalilerinin ise tedavisi yok! Ama her gebelikte genetik tarama yaptırmak gerekli değildir. Bilimsel çalışmalar sonucunda günümüzde kabul edilen standartlara göre, genetik açıdan riskli kabul edilen gebeliklerde, gen analizi öneriliyor.

GÖRME ENGELLİLERDEN KANSER TANISI
Almanya'da her yıl 74 bine yakın kadın meme kanserine yakalanıyor. Bu hastalığa yenik düşüp ölenlerin sayısı da 17 bin civarında...

TÜMÖRÜ KAÇIRMIYORLAR
Hastalığın teşhisinde ve tedavisinde yeni yöntemlere başvurulurken, jinekolog Dr. Frank Hoffman, muayenehanesinde görme engellilerle çalışmanın, meme kanserinin teşhisinde çok yararlı olduğunu söylüyor. Hoffman; doktorların bile gözünden kaçan tümörleri, görme engellilerin kaçırmadığını belirtiyor.

'KAŞİFELER' GİRİŞİMİ
Glokom nedeniyle görme yeteneğini kaybetmiş 52 yaşındaki Marie Luise Voll da Hoffman'ın muayenesinde tanı uzmanı olarak çalışıyor. Voll, Hoffman'ın 'Kaşif Eller' girişimi kapsamında; dokuz aylık eğitim almış. Bu eğitim kapsamında meme anatomisi ve hastalarla iletişim konusunda eğitim görmüş.

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5004 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim