• BIST 9079.97
  • Altın 2323.863
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9444
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Meme kanseri ilacına yasak

Meme kanseri ilacına yasak
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dünyada en çok satılan meme kanseri ilacı olan Avastin’in artık tedavide kullanılamayacağını açıkladı.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) dünyada en çok satılan meme kanseri ilacı olan Avastin’in artık tedavide kullanılamayacağını açıkladı, bu konudaki ruhsatını iptal etti. FDA’dan Margaret Hamburg, Avastin’in meme kanseri tedavisinde güvenli ve etkili olmadığını ancak kolon, akciğer ve beyin kanseri tedavileri için satışına izin verilebileceğini açıkladı.
 
Daha önce 2 kez reddedildi
 
FDA Aralık 2010’da da aynı yönde bir karar vermiş ve Avastin’in meme kanseri tedavisinde kullanılamayacağını bildirmişti. O dönem açıklamayı yapan FDA Kanser İlaçları Bölüm Başkanı Richard Pazdur hayati tehlike oluşturan yan etkileri düşünüldüğünde Avastin’in sağladığı yararların bu olumsuz yan etkilerin çok altında kaldığını ifade etmişti. Kararın ardından Avastin’in üreticisi İsviçreli Roche şirketinin, ilaç FDA’in onayını yitirirse milyonlarca dolar zarara uğrayacağı öngörülmüştü. Bu kararın ardından ABD’di doktorlar hastalarına Avastin reçetesi yazmayı sürdürmüş ancak FDA onayı olmladığı için sigortalar ilacın parasını ödememişti. FDA, iki günlük bir tartışma sonrasında Temmuz 2011’de de aynı yönde bir karar vermişti.
 
Ölüm riskini arttırıyor!
 
2011 Şubat’ında ise Amerikan Tıp Birliği Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmada Stony Brook Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanları, Avastin’in kemoterapi ve biyolojik terapide kullandığı araştırmaları inceledi. Araştırma sonucuna göre kemoterapinin tek başına kullanıldığı tedavilere, Avastin’in eklenmesiyle ölüm riskinin 1.5 kat arttığı bildirildi. Biyolojik tedavi alırken Avastin alan hastalarda ise ölüm riskinin 3.5 kat arttığı ifade edildi.
 
Türkiye’de fiyatı 2 bin 628 lira
 
2011 Haziran’ında ise FDA, Avastin’in körlüğe ve ciddi göz enfeksiyonlarına sebep olduğunu duyurdu. Avastin’in Türkiye’de de meme kanserinde kullanılmasına izin verilmiyor ve sadece metastatik kolon kanserlerinin tedavisinde kullanılmasına izin veriliyor. 100 miligramlık Avastin’in Türkiye’deki satış fiyatı 677 lira. 400 miligramlık olanın satış fiyatı ise 2 bin 628 lira.
 
İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmelleştirme Enstitüsü (NICE) ise 2010 Kasım’ında ilacın İngiltere’de metastatik kolon kanserinde kullanılmasını tekrar reddetti.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3006 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim