• BIST 9693.46
  • Altın 2507.379
  • Dolar 32.5825
  • Euro 34.7754
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Memur, esnaf ve yakınlarına Almanya’da bedava tedavi

Memur, esnaf ve yakınlarına Almanya’da bedava tedavi
Sağlık reformu Avrupa’ya uzandı. 4.5 milyon esnaf ile 2 milyon memur ve yakınları SGK’nın Almanya ile yaptığı anlaşma ile bu ülkede ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek.

Türkiye'nin son yıllarda sağlık alanında gerçekleştirdiği reform yurt dışına da uzandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Almanya ile yaptığı anlaşma ile Türkiye’de ikamet eden memur ve esnafın, bu ülkede ücretsiz olarak sağlık hizmeti almasının yolunu açtı. Düzenlemeden, bu ülkede turist olarak, öğrenci olarak bulunan kişiler de yararlanacak. Düzenleme, 4.5 milyon esnaf ile 2 milyon memuru kapsıyor. Mevcut sistemde, Almanya’daki sağlık hizmetlerinden ücreti karşılığında yararlanılabiliyor. Örneğin, Almanya’daki yakınlarına ziyarete giden bir memur veya Bağ-Kur’lu esnaf, bu ülkede rahatsızlanması halinde, sağlık hizmeti almak için ücret ödüyor. Bu ücret SGK’dan tahsil edilebiliyor. Ancak bürokratik işlemler yüzünden ödenen ücretin tahsil edilmesi pek de mümkün olmuyor.

SGK’dan belge alınacak

Yeni anlaşma ile bu sıkıntılar bitti. Buna göre, Almanya’da sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’a tabi sigortalılar, SGK’dan ‘Sağlık Yardım Hakkı Belgesi’ alacaklar. Söz konusu belge Alman Hastalık Kasaları’na sunulacak. Bu işlemin ardından, sigortalılar sağlık hizmetinden ücretsiz olarak yararlanacak. Türk vatandaşlar sadece Alman vatandaşların ödediği katkı paylarını ödeyecekler. SGK ise anlaşma çerçevesinde alınan sağlık bedellerini ilgili kuruluşlara ödeyecek.

GEÇİCİ GÖREVLİLER DE YARARLANABİLECEK 

ALMANYA’DA geçici görevli olarak bulunan kamu personeli ve bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de düzenlemeden yararlanacak. Yine aynı kapsamdaki sigortalıların, Almanya’da öğrenim gören çocukları, turist olarak giden memur ve esnaf da sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler. İşçi statüsündeki sigortalılar daha önceki sözleşmelerle bu ülkede sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyor.

FAZLA MESAİ 1.45 LİRAYA ÇIKACAK

DEVLET memurlarının fazla mesai ücretleri yeni yılda 10 kuruş artarak, 1 lira 45 kuruşa çıkacak. Gelecek yıl, kamu görevlilerinin yurt içi gündelikleri yüzde 5.1 ile 6.4 arasında zamlanacak. ‘2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’na göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yüzde 7.4 artış gösterecek. 1 lira 35 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, 1 lira 45 kuruş olarak uygulanacak.

Hüseyin Özay/Star Gazete

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2989 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim