• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Memura Verilen Ek Ödemelerin Geri İstenmesi Danıştaylık

Memura Verilen Ek Ödemelerin Geri İstenmesi Danıştaylık
Tabip dışı personele nöbet sürelerine ilişkin mesai dışı çalışma puanı verilerek yapılan ek ödemelerin, 01.05.2010 – 30.07.2010 tarihleri arasında yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle çalışanlardan geri...

Tabip dışı personele nöbet sürelerine ilişkin mesai dışı çalışma puanı verilerek yapılan ek ödemelerin, 01.05.2010 – 30.07.2010 tarihleri arasında yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle çalışanlardan geri alınmasını düzenleyen Sağlık Bakanlığı genelgesinin iptali için Türk Sağlık-Sen tarafından dava açıldı.

Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada söz konusu tarihler arasında Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun verdiği bir karar dayanarak, tabip dışı personele nöbet sürelerine ilişkin mesai dışı çalışma puanı verilerek yapılan ek ödemelerin geri istenmesinin hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

Dava dilekçesinde söz konusu ödemenin yapılmasında personellerin herhangi bir ihmali ve kusurunun bulunmadığına dikkat çekildi.

İdarenin açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi hallerinde süre aranmaksızın hatalı işleme dayanılarak ödediği meblağı her zaman geri alabileceğinin belirtildiği dilekçede bu istisnalar dışında kalan hatalı ödemelerin ilk yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde geri alınabileceği hatırlatıldı.

Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 60 günlük süre geciktikten sonra memura yapılan hatalı ödemelerin geri almanın mümkün olmayacağı kararını verdiği ifade edildi.

Bunun Anayasanın 125.maddesinde yer alan “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.” hükmünün gereği ve Türkiye Cumhuriyetinin "Sosyal Hukuk Devleti" niteliğinin doğal bir sonucu olduğu belirtildi.

Tüm bu hukuki düzenlemeler karşı söz konusu ek ödeme bedellerinin personellerden geriye dönük tahsilinin düzenleyen genelgenin hukuka aykırı olduğu belirtilerek iptali istendi.

Açılan dava ile ilgili bir değerlendirme Yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “ Hukukun verdiği bir karara istinaden çalışanlardan geriye dönük ek ödemeler isteniyor. Fakat bu yapılan ödemelerde çalışanların hiçbir suçu ve kastı yok, tamamen idarenin tasarrufu ile gerçekleşmiş ödemeler. 60 günlük sürede geçtiği halde açıkça hukuka aykırı olarak bu ödemeleri talep eden bir genelgenin hazırlanmasını idarenin yaptığı bir başka hatadır. Bununda cezasını çalışanların çekmemesi için Danıştay’a davamızı açtık. Umarız kısa zamanda karar çıkar ve çalışanlara uygulanmak istenen bu haksızlılık son bulur.” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3181 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim