• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Menopoz yaşını öğren, kararını ver

Menopoz yaşını öğren, kararını ver
12 Ağustos 2011 tarihli gazetelerde, yukarıda belirtilen başlıkla haberler çıktı.

Bu haberde, kadın-doğum uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, son geliştirilen testlerle, kadınların ne zaman menopoza gireceklerini yaklaşık bir yıllık yanılmayla önceden öğrenebileceklerini belirtiyordu. Böylelikle, menopoz yaşını öğrenen kadınların, iş ve kariyer planlaması ile, çocuk sahibi olma zamanı konusunda daha öngörülebilir ve bilinçli karar verme şanslarının ortaya çıktığı söylenmekteydi. Bunun için de iki test yapıldığı, bunlardan birisinin ultrasonografi ile yapılan küçük yumurta sayımı, diğerinin ise bir kan testi olan AMH olduğu belirtiliyordu. Ayrıca, AMH’nin tüm diğer testlerden daha güvenilir olduğu söyleniyordu.

AMH Nedir? Neden Daha Güvenilirdir?

AMH, Anti-Mullerian Hormon’un kısaltılmışıdır. AMH, kadında over (yumurtalık)’in granulosa hücreleri tarafından salgılanmaktadır. AMH, yumurtalıktaki üreme folliküllerinin miktarını ve bunların büyüme ile tüketilme hızını düzenleyen bir hormondur. AMH düzeyi, doğurganlık döneminde 2-5 ng/ml düzeyinde seyretmekte ve menopozdan sonra ise, azalarak ölçülemeyecek değerlere inmektedir.
İşte bu hormonun düzeyi ölçülerek, kadının doğurganlık durumu ve menopoza yakın olup olmaması yönünden karar verilmektedir.
AMH’nin, bu amaçla bugüne kadar kullanılan diğer hormonlar olan FSH ve LH’a üstünlüğü, direkt olarak kadın yumurtalık hücreleri tarafından salgılanmasıdır. Dolayısıyla, yumurtalık hücrelerinin aktivitesini ve miktarını direkt olarak gösterebilme üstünlüğüne sahiptir. FSH ve LH ise, yumurtalıktan değil, hipofiz isimli başka bir organdan salgılanmaktadırlar ve yumurtalık üzerindeki etkileri dolaylıdır. Dolayısıyla, çoğu başka durumdan etkilenebilmektedirler ve yanıltıcı sonuç verebilmektedirler.

AMH, 4 Yıldanberi Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda Çalışılmaktadır

AMH, ilk olarak 1997 yılında Gelişim Tıp Laboratuvarları tarafından Türkiye’ye getirilmiş ve çalışılmaya başlanmıştır. Halen birçok kadın-doğum hekimimiz bu testi istemekte ve Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda bu test her hafta çalışılmaktadır.

AMH, Başka Ne İşe Yarar?

AMH, kadınlarda yumurtalık rezervini ve aktivitesini tayin etmek yanında, yumurtalığın granulosa hücre kanserlerini araştırmak amacıyla da kullanılabilir.
AMH, erkeklerde de testis (yumurtalık) tarafından salgılanır. Erkeklerde, yumurtalık fonksiyonunu araştırmada ve kısırlık araştırmasında kullanılır.
AMH, çocuk yaş araştırmasında da önemlidir. Gerçekte AMH, çocukların ergenlik çağına geçişini, aynı zamanda da kadın veya erkek yönünde hormonal gelişme sağlamasını ortaya koyan en önemli hormondur. Bu nedenle, hem erken veya geç ergenlik yaşı araştırması, hem de cinsiyet bozuklukları ve çift cinsiyet durumunun birbirinden ayrılmasında kullanılır.
AMH, kadınlarda yumurtalıktaki yumurta üretiminin düzenlenmesinde rol aldığı gibi, erkeklerde de sperm üretimi ve bunun düzenlenmesinde rol almaktadır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4620 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim