• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Menopoz yaz sıcaklarına denk gelirse

Menopoz yaz sıcaklarına denk gelirse
35 derece hava sıcaklığına, 38 derece menopoz sıcaklığı eklenirse kadınların hali ne olur?

Menopoza giren kadınlar, göğüs, boyun, yüz ve yanaklarda aniden oluşan, 3-5 dakika süren sıcak basması hissediyor. Sıcak basması sırasında, deri kızarıyor, ter boşalıyor, çarpıntı ve huzursuzluk oluşuyor. Op. Dr. Serhat Partalcı; % 60 ila % 80 kadında görülen bu şikâyetlerin günde 3-5 kez olabileceği gibi, ağır vakalarda 20-30 kez yaşanabildiğine, sürecin ise 1 ile 5 yıl sürdüğüne dikkat çekiyor.
Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, kadınların menopoza girdiği dönemde yaşadığı sıcak basmalarının toplumda düşünüldüğü gibi hayal ürünü olmadığını, beyin tabanında bulunan bir alanın (Hipotalamus) çalışmasında etkili olan östrojen hormonunun etkili olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Partlacı; bu belirtilerin menopoz ile birlikte östrojen hormonu üretiminin azalması sonucu, ısıyı kontrol eden mekanizmanın düzensiz çalışmaya başlaması ile ortaya çıktığını söylüyor. Sıcakların arttığı bu günlerde menopozlu kadınların şikâyetlerinin de göreceli olarak arttığını, bu şikâyetlerin yaz mevsimine bağımlı olmadığını, kış aylarında ve bahar mevsiminde de görüldüğünü sözlerine ekliyor.
Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı menopozun; kadınlarda adet döneminin tamamlandığı erken ve geç dönem değişikliklerinin, kadın hayatına etkilerinin büyük olduğunu belirtiyor. Partalcı; özellikle bu geçiş sürecinin sosyal hayata devam eden çalışan kadınlarda daha hafif olduğunu, sosyokültürel düzeyi düşük çalışmayan kadınlarda daha şiddetli şikâyetlerin oluştuğunun altını çiziyor.

Op. Dr. Serhat Partalcı; menopoza giren, gece sık sık sıcak basması yaşayan kadınlarda yaşam kalitesinin bozulduğunu, uykusuzluğun verdiği etki ile unutkanlık, kolay sinirlenme, yaşamdan zevk alamama ve ileri vakalarda depresyon izlendiğini belirtiyor.


Avrupa Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı, bu şikayetlerin olumsuz etkilerini azaltmak için yaşam tarzı değişikliğinin şart olduğunu belirterek, sigara kullanımını ve kafeini bırakmanın, beyaz un, şeker, yağlı yiyeceklerden uzak durmanın, süt ve süt ürünlerine ağırlık vermenin, düzenli egzersiz yapmanın önemine değiniyor. Partalcı ayrıca; egzersiz denilince akla gelen; spor salonlarında kan ter içerisinde yapılan aktivitelerin düşünülmemesi gerektiğini, gün aşırı (haftada 3 kez) tempolu 30-40 dakika yürüyüşün yeterli olacağının altını çiziyor.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim