• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Mide Kanseri Tuz ve Çikolata Seviyor

Mide Kanseri Tuz ve Çikolata Seviyor
Aşırı tuz ve çikolata tüketimi mide kanseri riskini artırıyor. Kan grubu A olanlar da risk altında bulunduğu uyarısı yapıldı.

Sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgilenen uzmanlar, aşırı tuz ve çikolata tüketiminin mide kanseri riskini artırdığı, kan grubu A olanlarla erkeklerin ve sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerin de risk altında bulunduğu uyarısında bulundu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, dünyada mide kanseri görülme sıklığının, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

Avrasya Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Hepato-Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özkan, her 10 kanser vakasından birinin mide kanseri olduğunu belirterek, ’’Türkiye’de en sık görülen sindirim sistemi kanseri olan mide kanseri, ülkelere göre farklılıklar gösteriyor. Örneğin, Japonya’da ve Latin Amerika’da mide kanserine diğer ülkelerden daha sık rastlanıyor. Japonya’da bu nedenle işçilerle memurlara 40 yaşından sonra 5 yılda bir endoskopi şart koşuluyor’’ diye konuştu.

Özkan, mide kanseri görülmesinde beslenme ve yaşam şeklinin çok belirleyici olduğunu ifade ederek, genç yaştan itibaren kanser yapıcı bir maddeye maruz kalmanın kanser oluşumunda çok etkisi bulunduğunu, bu maddenin ne olduğu bilinmemekle birlikte, beslenme şeklinin sorumlu olabileceği üzerinde durulduğunu kaydetti.

Nişasta, turşu, yanık yağda kızartılmış ve pişirilmiş gıdalar, tuzlanmış et ve balık gibi yiyeceklerin mide kanserleriyle ilişkili olduğunun düşünüldüğünü vurgulayan Özkan, süt, taze sebze, turunçgiller, C vitamini ve soğuk gıdalarla beslenenlerde mide kanserinin daha az görüldüğünü kaydetti.

Lifli Gıdalar Riski Azaltıyor
Alkol ve özellikle sigaranın mide kanserine neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkan; ’’Lif oranı düşük gıda alımı kanser riskini azaltır. Fazla miktarda çikolata ve tuz tüketiminin ise mide kanseri riskini artırdığına ilişkin bulgular mevcut’’ uyarısında bulundu.

Mide kanseri riskini artıran diğer etkenlerle ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Özkan, ’’Kan grubu A olanlarla erkeklerde ve sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde de mide kanseri riski artıyor’’ diye konuştu.

Kan grubu A olanlarda riskin artmasının ve bazı ailelerde mide kanserinin sık görülmesinin genetik yatkınlık ihtimalini artırdığına işaret eden Özkan, ’’Mide kanseri ayrıca erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla ve 50-70 yaşlar arasında daha sık görülür’’ diye konuştu.

Prof. Dr. Hasan Özkan, mide kanserinde en önemli belirtinin mide bölgesinde ağrı olduğunu, ağrıyla birlikte iştahsızlık, anemi, reflü, yutma zorluğu ve kilo kaybının da sık görülen bulgulardan olduğunu kaydederek, erken tanının diğer sindirim sistemi kanserlerinde olduğu gibi hayat kurtarıcı olduğuna dikkati çekti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3649 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim