• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Migreni günlük ağrılardan ayırt edin

Migreni günlük ağrılardan ayırt edin
Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, migren ağrısına ilişkin, 'Tek taraflıdır, gözü ağrıtır, ışığı sevmez, tekrarlayıcıdır' dedi.

Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Erdemoğlu, bir ağrıya migren ağrısı denilmesi için başlıca dört özellik gerektiğini belirterek, "Migren ağrılarını, tekrarlayıcı, tek taraflı, gözü içine alan ama bireysel farklılıklar gereği farklı yerleşimler de gösterebilen, ışığa, sese karşı aşırı duyarlılık geliştirmeye neden olan, zonklayıcı, basınçlı, kişinin günlük aktivitelerini bozacak şiddette ağrılar olarak tanımlayabiliriz" diye konuştu.

"24 SAATTEN UZUN SÜRDÜĞÜNDE FARKLI MİGREN TİPLERİ SÖZKONUSU OLABİLİYOR"

Erdemoğlu, migren ağrısının dört saatten az sürmediğini kaydederek, şunları söyledi:

"24 saatten uzun sürdüğünde farklı migren tipleri sözkonusu olabiliyor. Migren tanısını filmle ya da çeşitli incelemelerle koymuyoruz. Bu özelliklere uyup uymamasıyla karar veriyoruz. Migrene ilişkin kriterlerin içinde üç ay boyunca ya da üç aydan daha fazla bir süre tekrarlayıcı, zonklayıcı, basınçlı olarak nitelendirdiğimiz baş ağrılarını yaşamak gerekiyor. Bu migren hakkında çok araştırılan bir konudur. Migren kafatasıyla beyin arasındaki damarların ve bunlarla ilgili sinirlerin düzensiz iletişiminden kaynaklandığını düşünürüz. Bazen bu ağrıların genetik zeminleri olabiliyor. Kişide ailesel migren görülebiliyor. Aslında ağrıya neden olan şey bu düzensiz uyarılardan dolayı ortaya çıkan ve bazı ağrı oluşturan kimyasal maddeler, moleküler değişikliklerdir."

"KAHVEDEN ÇAYDAN OLUR DENİLİR ANCAK BUNLAR KESİN NEDENLER DEĞİLDİR TETİKLEYİCİ FAKTÖRLER OLABİLİR"

Migreni tetikleyen faktörlerle ilgili Erdemoğlu, "Kahveden çaydan olur denilir ancak bunlar kesin nedenler değildir tetikleyici faktörler olabilir. Bireysel farklılıklar görülmesine karşın birçok migren hastasında günlük yaşantıda sık alınan kafein içeren yiyecekler, mayalı içecekler (bira, şarap gibi), beyaz peynir, çok sayıda yiyecekler tetikleyici faktörler olarak görülüyor. Son yıllarda yiyeceklere ve gıdalardaki maddelere karşı duyarlılık testleri çıktı. Bu testlerle saptanan belirli faktörler varsa kişilerin bundan mümkün olduğunca uzak durmaları öneriliyor. Eğer migrenli birey ağrılarını tetiklediğine emin olduğu birtakım yiyecek, içecek ya da gıda maddeleri saptamışsa ya kendisi bundan uzak durmayı öğreniyor ya da bunlardan uzak durduğunda ağrısı azalıyor. Bilimsel araştırmalar hem Türkiye hem dünyada kadınlarda özellikle üretken dönemde migrenin erkeklere oranla 1,5-2 kat daha sık görüldüğünü gösteriyor. Bunun kesin nedeni bilinmiyor" ifadelerini kullandı.

"MİGRENE SOSYAL SORUNLARA NEDEN OLAN BİR HASTALIKTIR DİYEBİLİRİZ"

Migren ağrısında kişinin sadece baş ağrısını yaşamadığını bildiren Doç. Dr. Erdemoğlu, "Ruhsal durumu değişir, daha sinirli gergin olabilir ağrının şiddetinden dolayı günlük aktivitelerini yapmakta zorlanır. Eğer öğrenciyse dersleri izlemesi mümkün olmaz. Çalışan birisiyse işinde performansı düşebilir. Başağrısı yoğun olan biri etrafa gülücükler dağıtamaz. Kişinin kendisi kadar işi ve çevresi de bu tip ağrıdan dolaylı olarak etkilenmiş olur. Bu boyutuyla migrene sosyal sorunlara neden olan bir hastalıktır diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Migren ataklarına ilişkin Erdemoğlu , "Migren hastasında başağrıları ataklar tarzında gelir. Bu ataklarda önce hafif başlayan, hızlı bir şekilde şiddetlenen tahammül edilmez derecelere ulaşan bir baş ağrısı yaşanır. Bazı migren tiplerinde ağrıya bulantı, kusma gibi rahatsız edici diğer belirtiler eşlik edebilir. Kişiler ışıktan, gürültüden, olağan dışı bir rahatsızlık duyabilir" dedi.

"GÜMÜZDE "TRİPTAN" ETKEN MADDELİ İLAÇLARLA ATAKLARIN ÇOĞU BAŞARIYLA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR"

Migren tedavisiyle ilgili ise Erdemoğlu, şunları kaydetti:

"Günümüzde "triptan" etken maddeli ilaçlarla atakların çoğu başarıyla tedavi edilebiliyor. Bu tip ilaçları sadece atak, ağrı başlangıç döneminde kullanmak gerekiyor, her gün alınamıyor. Çok sık atak yaşayan hastalarda önleyici tedaviden söz edilebilir. Hastada ağrının seyrek olmasını ve şiddetinin daha az olmasını sağlamaya yönelik önleyici tedavi yapılabiliyor. Sinir blok tedavileri ve botoks uygulamaları da kliniğimizde uyguladığımız tedaviler arasında yer alıyor. Kişiyi ilacın dışında stres yaratan durumlardan olabildiğince arındırmaya çalışmak düzenli, yaşına, sosyal durumuna uygun spor yapmasını özendirmek de tedavinin bir başka boyutu oluyor. Ayrıca hastalara yardımcı tedavi olarak migreni önleyici ilaçları belirleyip, altı aydan bir yıla kadar olan bir sürede düzenli olarak ve kontrollü bir şekilde kullanmak da etkili oluyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3995 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim