• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Mikroplarla savaşmanın yolu: Çinko

Mikroplarla savaşmanın yolu: Çinko
Araştırmacılar, toksik bir metal olan çinkonun, verem veya kolibasili bakterisi gibi mikropları yenmek için bağışıklık sistemi hücrelerine yardımcı olduğunu tespit ettiler.

Fransız araştırmacıların başını çektiği uluslararası bir ekip tarafından yürütülen çalışmalarda, enfeksiyonlara karşı doğal savunma oluşturan söz konusu mekanizma, yeni tedavi stratejileri oluşturulmasını ve yeni aşıların denenmesini sağlayacak.

"Cell Host & Microbe" dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, mikropları yoketmek için insan bağışıklık sisteminin en iyi bilinen stratejilerinden birisi, bunları ağır metaller özellikle demir gibi temel besinlerden mahrum bırakmak olduğu düşünülürken, ilk kez bunun tersinin de doğru olduğu görüldü. Bağışıklık hücrelerinin, özellikle çinko gibi ağır metal rezervlerini mikropları zehirlemek için bir anti-bakteri silahı gibi seferber ettiği görüldü.

Bu durum, yılda yaklaşık iki milyon insanın ölümüne yol açan verem (Mycobacterium tuberculosis) ile bazı türleri sindirim ve üriner sistemde ciddi enfeksiyona yol açan E.koli vakalarında da tespit edildi.

Bağışıklık sisteminin "makrofajlar" adı verilen bazı hücrelerinin dokularda bulunan patojenlerin, ölü gözelerin ve hücresel kalıntıların yutulmasından sorumlu olduklarını ve bir temizlikçi gibi çalıştığını belirten araştırmacılar, bunların bakterilerin, mantarların ve hücresel atıkların içine girebildiklerini sonra da bunları ortadan kaldırdıklarını kaydettiler.

Araştırmacılar, verem mikrobu veya E.koli bakterisini soğuran makrofajlarda hızlı ve yoğun bir çinko toplanması gözlemlediler. Bu zehirlenmeden korunmaya çalışan mikropların da metalden kurtulmak için "pompalar" ürettiklerini belirten araştırmacılar, bu pompaları etkisiz hale getirmenin mikropları makrofajların saldırısına karşı daha korunmasız hale getireceğinin altını çizdiler.

Araştırmacılara göre, çinko zehirli bir metal olmasına karşın yüksek dozda alındığında bağışıklık sistemi için yararlı oluyor. Bilim adamları, bakır gibi diğer ağır metaller için de böyle bir mekanizma var olabileceğini düşünüyorlar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2804 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim