• BIST 9544.47
  • Altın 2488.366
  • Dolar 32.5182
  • Euro 34.8323
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Milletvekili adaylarından adeta sağlık fışkırıyor

Milletvekili adaylarından adeta sağlık fışkırıyor
İlaçta fiyat farkı nedeniyle yollara dökülen eczacılar, Tam Gün Yasası'yla boğuşan doktorlar Meclis yoluna çıktı.

Yıllardır sağlık sisteminde yapılan çeşitli düzenlemeler nedeniyle hükümet ile karşı karşıya gelen eczacı ve doktorlar, dün açıklanan milletvekili aday listelerinde anamuhalefet partisi CHP kadrosunda kendini gösterdi. 550 milletvekilliği için adaylarını açıklayan siyasi partiler arasında eczacı ve doktorların en yoğun ilgi gösterdiği parti CHP oldu. Buna göre, CHP milletvekilliği aday listelerinde 19 eczacı, 48 doktor ve 7 diş hekimi yer aldı. İktidar AK Parti’nin milletvekilliği adayları arasındaki eczacı sayısı 13, doktor ve diş hekimi sayısı ise 27 oldu. MHP aday listesinde de sağlık sektörü çalışanlarının yoğun olduğu gözlendi. MHP adayları arasında 6 eczacı, 41 doktor ve 6 diş hekimi yer aldı.

2007’DEN BU YANA TARTIŞMA SÜRÜYOR

Sağlık sektörü ve iktidar arasındaki tartışmaların başlangıcı 2007 yılına kadar gidiyor. Hatırlanacağı üzere 1 Ekim 2008’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yasası çıkmış, buna ilişkin tartışmalar 2007 yılından itibaren başlamıştı. Sosyal güvenlik açığını kapatmaya yönelik mali tedbirler alan AK Parti, eczacı ve doktorlarla defalarca karşı karşıya geldi. Referans fiyat uygulaması nedeniyle yaşanan fiyat düşüşleri eczacıların tepkisi çekmişti. Ankara’da eylem düzenleyen meslek birlikleri özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın market zincirlerinde ilaç satışına yeşil ışık yakmasına da tepki göstermişti. Hükümet ile doktorlar arasındaki ipleri geren gelişme ise Tam Gün Yasası ve performans kriteri sistemi oldu. Doktorlar, bu uygulamalara, özlük haklarını gerileteceğini ve ‘en az zamanda en çok hasta bakma’ eğilimini güçlendirerek sağlık sistemine zarar vereceğini söyleyerek karşı çıkmışlardı.

TOBB’un adayları yola 20 fireyle devam ediyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) altında faaliyet gösteren Türkiye genelindeki 367 oda ve borsanın tepe yöneticileri 12 Haziran’da yapılacak 24’üncü Dönem Milletvekili Seçimleri’ne yoğun ilgi göstermişti. 29’u yönetim kurulu başkanı, beşi meclis başkanı olmak üzere toplam 34 oda ve ticaret borsası yöneticisi aday adayı olmak üzere istifa etti. Ancak oda ve borsa başkanları geçmiş dönemlerin aksine siyasete risk alarak soyundular.

Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik gereği memurların aksine ilk kez oda ve borsa başkanları, aday adayı olmak için istifa ettikten sonra eğer aday olamazlar veya aday olup da seçilemezlerse görevlerine geri dönemeyeceklerdi. Dün açıklanan listeler itibarıyla 34 oda ve borsa başkanıyla meclis başkanından 20’si milletvekilliğine aday gösterilmedi.

İş dünyası açısından bakıldığında işadamlarının ağırlıkla CHP’yi tercih ettiği görülse de, aday gösterilen 14 oda ve borsa başkanında ise durum tam tersi oldu. İstifa eden yönetim kurulu ve meclis başkanlarının 10’u AK Parti’den, 4’ü ise CHP’den aday oldu. CHP’nin adaylarından ikisi illerinde birinci sırada, diğer ikisi ise ikinci sayıda aday oldu. AK Parti’den aday olanlar ise Diyarbakır’dan Galip Ensarioğlu dışında ağırlıkla orta sıralarda yer buldu.

KİMLER ADAY OLAMADI?

Şaban Baş-Adana Ticaret Odası Başkanı,
Hüseyin Soygür- Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı,
Rızvan Aksoy- Bafra TSO Başkanı,
Nuh Tandoğan - Boyabat TSO Başkanı,
İlhami Tezcan-Çanakkale TSO Başkanı,
İbrahim Sadi Özalp-Gerede TSO Başkanı,
Mahmut Arıkan-Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı,
Mehmet Balduk- Kahramanmaraş TSO Başkanı,
Turhan Altınel-Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı,
Ayhan Öztenekeci- Mustafakemalpaşa TSO Başkanı,
Arif Koşar- Manisa Ticaret Borsası Başkanı,
Mustafa Altınbaş-Nizip Ticaret Borsası Başkanı,
İmam Hüseyin Çelik- Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı,
Akgün Altuğ-Sakarya TSO Başkanı,
Mustafa Yurdanur- Tekirdağ TSO Başkanı,
Ömer Çenesiz- Turhal TSO Başkanı,
Mustafa Tütüncü Yahyalı TSO Başkanı,
Emin Dağdaş-Aksaray TSO Başkanı,
Erhan Ortaköylü-Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı,
Abdullah Altınbaş-Nizip TSO Meclis Başkanı.

Sakarya’da iki başkandan biri üzüldü

Milletvekili aday adayı olabilmek için Sakarya’da hem Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ hem de Meclis Başkanı Engin Özkoç istifa etmişti. Akgün Altuğ, AK Parti’ye adaylık başvurusu yaptı. Kulislerde ise Altuğ’a AK Parti’nin tepe yönetiminden davet geldiği konuşuluyordu. Özkoç ise CHP’ye başvuruda bulundu. İl ekonomisinin gelişmesi için ortak mesai harcayan ikiliden Altuğ aday gösterilmedi. Özkoç ise CHP’den birinci sıradan aday oldu. Kahramanmaraş’ta hem Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk hem de Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, AK Parti’den adaylık için istifa etmişlerdi. Adaylık için istifasını ilk açıklayan oda başkanı olan Balduk, hiç başvurmadı. Arıkan da aday olamadı.

MELTEM IŞIK- SEÇKİN ÜREY- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim