• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Milyonlarca aşı bozulabilir aile hekimleri panikte

Milyonlarca aşı bozulabilir aile hekimleri panikte
Elektrikler kesildi, 6 bin aile sağlığı merkezinde bulunan milyonlarca aşı tehlikeye girdi. 22 bin aile hekimi ise işi bırakıp aşılarını nasıl koruyacaklarını bulmaya çalışıyor. Ayrıca birçok hastanede kesintisi nedeniyle hizmet verilemiyor.

Buse Özel / Hürriyet

6 bin Aile Sağlığı Merkezi'nde yani aile hekimliklerinde 1-5 yaş arası yapılan hepatit B, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği gibi aşılar bulunuyor. Bu aşılar, özel aşı dolaplarında değil ev tipi buzdolaplarında muhafaza ediliyor. Elektrik kesintisinin ne kadar süreceği bilinmediği için jeneratörlerin dayanıp dayanmayacağı da net değil.

"ACİL DURUMLAR İÇİN EYLEM PLANIMIZ YOK"

İstanbul'da görev yapan aile hekimi Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası'ndan Dr. Emrah Kırımlı işi bırakıp mazot almaya çıktığını ve bu şekilde jeneratörün ömrünü uzatmaya çalıştığını söylüyor. Böyle bir durum için belirlenen ortak bir eylem planının ellerinde bulunmadığını söyleyen Dr. Kırımlı büyüklü, küçüklü bir çok aile sağlığı merkezi olduğunu ve milyonlarca aşının nasıl korunacağını bilmediklerini söyledi.

BOZULAN AŞININ PARASI DOKTORDAN ALINIYOR

Ayrıca sağlık bakanlığı aşıların 8 derecenin üstüne çıktığında aile hekimlerinden tutanak tutmasını talep ediyor. Bazı durumlarda, aile hekimleri bu durumdan dolayı aşıların parasını cebinden ödemek zorunda bırakılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre aşılar 30 santigrat dereceye kadar bozulmayabiliyor ancak standartlar gereği bakanlığın belirlediği maksimum sıcaklık 8 derece. Eskiden aşıları bu gibi durumlarda toplum sağlığı merkezlerine gönderdiklerini belirten Dr. Kırımlı artık TSM'lerin bu aşıları kabul etmediğini ve aile hekimlerinin aşı paniğine kapıldığını belirtti.

HASTANELERDE HİZMET AKSADI

Elektrik kesintisi nedeniyle birçok hastanede de hizmetler aksadı. Jeneratör bulunsa dahi acil bölümler ve yoğun bakım servisleri dışındaki servislerde hizmetler aksadı. Binlerce hastanın bulunduğu Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde de kesinti nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

YENİ AMELİYAT YAPILMIYOR

Hastaların mağdur olmaması için başlanmış ameliyatlar jeneratörler sayesinde bitirilebildi ancak doktorlar yeni ameliyata başlamadı. Kesintinin ne kadar süreceği bilinmediği için özellikle uzun ameliyatlarda sıkıntı yaşanabileceği ve jeneratörün ne kadar dayanacağı bilinmediği için operasyonların da durdurulduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2448 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim