• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Minik kalbi ''hibrid anjiyo'' ile hayata tutundu

Minik kalbi ''hibrid anjiyo'' ile hayata tutundu
Kayseri'de, aort kapağındaki darlık nedeniyle ölüm riski bulunan 6 yaşındaki bir çocuk, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde,..

Kayseri'de, aort kapağındaki darlık nedeniyle ölüm riski bulunan 6 yaşındaki bir çocuk, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi'nde, ''hibrid anjiyo'' yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin, düzenlediği basın toplantısında, aort kapağında darlık bulunan 6 yaşındaki Çağla Dinç'i, doğumundan itibaren takip ettiklerini söyledi.

Aort kapağındaki darlığın, Çağla'da göğüs ağrısı ve solonum sıkıntısına neden olduğunu ve en küçük eforda nefes nefese kaldığını ifade eden Narin, şöyle devam etti:
''Hastamızın, tedavi edilememesi durumunda ölüm riski vardı. Biz bu hastamızın transkatater yöntemle, kalp kapağını genişletmek istedik. Fakat kasıktaki ana damarın çok dar ve kalpteki basınç farkının çok yüksek olması nedeniyle başarılı olamadık. Hastanın sağlığına kavuşması için girişimsel ve cerrahi yöntemle (hibrid anjiyo) kalp kapağının genişletilmesinin uygun olacağını planladık. Pediatrik kalp cerrahımızın de yardımı ile anjiyo laboratuvarımızda, çalışan kalbi göğüs kafesinden çıkardık. Kalp cerrahımız, kalbin alt ucundan girişim yapacağımız yeri bize gösterdi. Biz de iğne katater yardımı ile kalbe girip, kalp kapağını tersten geçmek suretiyle uygulamamızı gerçekleştirdik. Balonla kapağı genişlettik. Kalpte, işlemimiz öncesi 120 olan basınç farkını 30'a düşürdük. Dolayısıyla, göğsü açarak kalbi durdurmadan minimum cerrahi ile bu işlemi tamamladık. Şimdi küçük çocuğumuzun kalp kapağı genişlemiş oldu ve kalpteki sıkıntıları giderildi. Sağlığı da çok iyi.''

-TÜRKİYE'DE BİR İLK-
Narin, hem cerrahi hem de kardiyolojik girişimsel yöntemle gerçekleştirdikleri bu operasyonun Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye'de çocuklarda doğuştan kalp rahatsızlığı bulunma oranı yüzde 0,6-0,8. Doğuştan kalp rahatsızlığı bulunan çocuklarda, bu tür aort rahatsızlığının görülme oranı ise yüzde 3-6?dır. Dolayısıyla bu yöntem bize yeni bir ufuk olacaktır. Aynı zamanda bu işlemin Türkiye?nin ilk hibrid pediatrik anjiyo laboratuvarı olan ünitemizde gerçekleştirilmiş olması da gurur kaynağıdır'' diye konuştu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise ''hibrid yönetimin'' cerrah ve kardiyoloğun birlikte gerçekleştirdiği, hastaya daha az zarar veren, ölüm riski daha az olan bir girişim olduğunu anlattı.

Bu operasyonun Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin, cerrahların ve kardiyologların becerisini gösterdiğini vurgulayan Öztürk, ''Eğitim, teknoloji ve bilim ilerledikçe insanlar daha kaliteli bir yaşam sürüyorlar, daha kolay ameliyatlar geçirebiliyorlar. Kardiyologlarımıza ve cerrahlarımıza teşekkür ediyorum'' dedi.

Çağla Dinç'in annesi Hüsne Dinç de ameliyatı gerçekleştiren doktorlara, kızını sağlığına kavuşturdukları için teşekkür etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2706 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim