• BIST 9645.02
  • Altın 2414.538
  • Dolar 32.5801
  • Euro 34.8134
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Mısırlı profesör yaşama Türkiye’de tutundu

Mısırlı profesör yaşama Türkiye’de tutundu
Mısır’ın tanınmış doktorlarından Prof. Dr. Mahmaoud Fawzy Atta Aly, Türkiye'de geçirdiği başarılı karaciğer nakliyle yaşama yeniden tutundu.

Darbe karşıtı gösterilerde eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek veren, Mısır'ın Kalyubiye şehrindeki Benha Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Aly, 10 yıldır mücadele ettiği karaciğer yetmezliği için 13 akrabasını Türkiye'ye getirdi. Yapılan tetkiklerde kendisi gibi sağlıkçı olan yeğeni, erkek hemşire Ahmed Ashraf Rızk Zarif'in dokuları uygun bulundu. Benha Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aly'ye Türk meslektaşı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat, başarılı bir ameliyatla karaciğer nakli yaptı. 

İLAÇ TEDAVİSİ SONUÇ VERMEDİ

2004 yılında yaşadığı şikayetler üzerine test yaptıran Mısırlı Prof. Dr. Aly'e, Hepatit C teşhisi konuldu. Uzun süre ilaç tedavisi alan Aly, hastalığı bir türlü yenemedi. Yoğun çalışma temposu ve yetersiz kalan ilaç tedavisi sonucu Hepatit C, karaciğerde önemli sorunlara neden oldu.

SON AŞAMADAYDI

Her geçen gün ilerleyerek karaciğerini çalışmaz hale kadar getiren Hepatit C, tecrübeli doktorun yaşamını da olumsuz etkilemeye başladı. Mısır'daki hastanelerin yetersiz imkanlarında tedavi olmaya çalışan Aly, durumu her geçen gün kötüleşince internetten organ nakli yapılan ülkeleri ve doktorları araştırmaya başladı. Karnındaki şişlik her geçen gün artan Prof. Dr. Aly, Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat'ın bilgilerine ulaştı. Hemen randevu alarak İstanbul'a gelen Aly, Polat tarafından muayene edildi. Türkiye'de karaciğer yetmezliği çeken birçok hastaya yaptığı başarılı nakillerle yeniden sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Polat, Mısırlı meslektaşına karaciğer yetmezliğinin son aşamasına geldiğini ve tek çarenin karaciğer nakli olduğunu söyledi.

KARNINDAN TAM 12 KİLO ASİT BOŞALTIDI

Karaciğer yetmezliğinin son aşamasında olduğu için acil nakil yapılması gereken Aly ve gönüllü karaciğer vericisi erkek hemşire yeğeni Ahmed, Memorial Ataşehir Hastanesi Genel Cerrah ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ve ekibi tarafından geçtiğimiz hafta karaciğer nakli için ameliyata alındı. Önce karaciğer yetmezliği nedeniyle karnında biriken tam 12 kilo asit boşaltıldı. Daha sonra ise başarılı bir şekilde vericiden alınan karaciğer yine başarılı bir ameliyat ile Prof. Dr. Aly'e nakledildi. 8 saatlik bir ameliyattan sonra yeni ve sağlıklı karaciğerine kavuşan Mısırlı profesör, taburcu edileceği günü bekliyor.

Hem Mısırlı profesörün hem de kendisine ciğerini veren yeğenin sağlık durumları çok iyi.

TÜRKİYE'DEKİ BAŞARILI NAKİLLER BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Hastalığını seneler önce bilmesine rağmen ülkesindeki yetersizler nedeniyle tedavi ya da nakil yaptıramadığını belirten Prof. Dr. Mahmaoud, "Mısır'da son senelerde organ nakli yapan birkaç hastane açıldı. Ancak o hastanelerin doktorlarının çoğu yabancı olduğu için ve yüksek fiyatlara hasta kabul ediyorlar. Hem başarılı operasyonlar yaptığı, hem de nakil konusunda adı yurt dışında çok duyulan meslektaşım olduğu için Kamil Yalçın Polat'ı tercih ettim. İnternette inceleyip başarılarını görünce hemen kendimi onun ellerine bıraktım. Nakil operasyonu üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen şimdi çok iyiyim. Ülkemdeki tüm hastaları buraya göndermek için elimden geleni yapacağım" dedi.

SİHİRLİ BİR DEĞNEK

Mısırlı meslektaşına başarılı bir karaciğer nakli yapan Prof. Dr. Yalçın Polat, "Mahmaoud hastanemize muayene için geldiğinde karaciğer yetmezliğinin son aşamasındaydı. Günlük ihtiyaçlarını karşılayamıyordu. Hemen nakil yapılmasını gerekiyordu. Yeğeninden aldığımız karaciğeri başarılı bir şekilde nakil yaptık. Karaciğer nakli ölümle burun buruna kalan hastalara bir sihirli değnek değdirerek iyi yapmaktır. Onları yeniden normal yaşama döndürmesi bizleri çok mutlu ediyor. Bir meslektaşıma yaptığım nakil beni ayrıca mutlu etti. Çünkü başarılı bir karaciğer nakli ile iyi olan Prof. Dr. Aly kendi hastaları için güzel şeyler yapacak. Şu anda hem kendisinin hem de yeğeninin sağlıkları çok iyi" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim