• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Mobil SGK araçları yollarda

Mobil SGK araçları yollarda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Araçlar kurumun kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni rehber odaklı yaklaşımın simgesi olacak.

Kayıtdışı istihdamla mücadelede kullanılmak üzere alınan 100 adet denetim ve kontrol aracının tanıtımı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Sosyal Güvenlik Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın katıldığı törenle yapıldı.

Törende konuşan Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu’nun 5. Yılını tamamladığını hatırlatarak, bu süreçte çok sayıda yeniliğe imza attıklarını söyledi.

Hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi anlayışının bu yeniliklerin en önemlisi olduğunu vurgulayan Çelik, “468 Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü ile vatandaşın yanına gittik. SGK TV ile vatandaşın evine girdik. ALO 170 İletişim Merkezi ile her türlü sorun ile ilgilenip, çözüme kavuşturuyoruz. Ayrıca SMS bilgilendirme yolu ile de vatandaşlarımız taleplerine cevap bulmaktadır” ifadelerini kullandı.

"Sosyal Güvenlikteki Güvensizlik Dönem Kapandı, Sosyal Güvenlik Sistemini Yeniden İnşa Ettik"

SGK’nın hizmet ağını geliştirirken diğer taraftan gelirlerinde artış sağladığının altını çizen Bakan Faruk Çelik, 2013 yılında 7 aylık dönemde bütçe verilerine göre toplam gelirlerin 87,5 milyar lira olması gerekirken, 94 milyar olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

Bakan Çelik, prim gelirlerinin ise, 62 milyar lira olması gerekirken 66,2 milyara ulaştığına dikkati çekerek, “Bunlar SGK’da gerçekleştirmek istediğimiz başarıları ortaya koyan önemli rakamlardır. Sosyal güvenlikteki güvensizlik dönemini kapatıp, sosyal güvenlik sistemini yeniden inşa etmiş bulunmaktayız” diye konuştu.

Kayıt dışılıkla mücadelenin birinci yolunun toplumsal bilincin yerleşmesi olduğunu vurgulayan Çelik, “Kayıt dışılıkla mücadele yaşlandıktan sonra sosyal güvenliği aramak demek değil. Hastane kapısına gittikten sonra ‘Sosyal güvenliğim yokmuş’ demek değil. Bu zor durumlarla karşılaşmadan önce sigortalılık bilincinin öneminin herkes tarafından anlaşılması, herkes tarafından bilinmesi ve gereğinin yapılmasının önemi ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Hedefimiz Kayıt Dışı İstihdam Oranını Yüzde 15’lere Çekmek

Bakan Çelik, denetimler sonucunda yüzde 52 olan kayıt dışılık oranının yüzde 37’lere çekildiğini ancak bu rakamın da yüksek olduğunu ifade ederek, hedeflerinin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında bu oranı yüzde 15’lere çekmek olduğunu belirtti.

81 ile dağıtılacak olan araçlarla amaçlarının sadece denetim olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, “Denetime artık bir ceza mantığı ile yaklaşmak doğru değil. Rehberlik mantığı çerçevesinde denetimlerimizi daha da sıklaştıracağız ve 76 milyonun hakkını arama ve 76 milyona hizmet sunma konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Törende konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ise, ülke ekonomisinin gelişmesinin önünde engel olarak görülen kayıt dışı istihdam konusunun, her açıdan incelenerek çözümler üretilmesi ve çözülmesi gereken bir olgu olduğunu belirtti.

Sosyal güvenlik sisteminin finansal sürdürülebilirliğinin önündeki en temel problemlerden birinin kayıt dışı istihdam olduğunu vurgulayan Gökalp İlhan, bu nedenle Kurumun bu konuya özel önem verdiğini söyledi.

Cezalandırmadan Önce Bilinçlendirme ve Rehberlik Faaliyetlerini Ön Planda Tuttuk

Kayıt dışı istihdamla mücadele sorununun çözümünde ilk olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlara örnek olacak şekilde Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nı kurduklarını ifade eden Gökalp İlhan, “Böylece, yapılan denetimlerde cezalandırmadan önce bilinçlendirme ve rehberlik faaliyetlerini ön planda tuttuk” şeklinde konuştu.

Gökalp İlhan, kayıt dışı istihdamla mücadelenin ikinci unsuru olarak vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ni açtıklarını belirterek, kayıt dışı istihdamla mücadelede denetimlerin hızlı ve zamanında yapılabilmesinin sağlandığını belirtti.

Başkan Gökalp İlhan, kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda Kurum denetim ve kontrollerinin daha etkin, hızlı ve yerinde gerçekleştirebilmesi için 100 adet aracı halkın hizmetine sunduklarını dile getirerek, gezici denetim ve kontrol vasıtası olarak hizmet verecek olan araçların bütçesinin Avrupa Birliği fonları ve Kurum kaynaklarından finanse edildiğini kaydetti.

Araçlar Kurumun Kayıt Dışı İstihdamla Mücadelede Yeni Rehber Odaklı Yaklaşımın Simgesi Olacak

İlhan, bilgisayar, internet bağlantısı ve yazıcı donanımına sahip olan kontrol ve denetim araçlarının kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni rehber odaklı yaklaşımın simgesi olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, araçların ilk anahtar teslimini SGK Ankara İl Müdürü Ramazan Yıldız’a yaptı.

Ayrıca Bakan Çelik, SGK Başkanı Gökalp İlhan ile birlikte aracın testini yaparak, Denetim ve Kontrol aracının sürüşünü gerçekleştirdi.

Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanı sıra, Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, ÇSGB Müsteşarı Fatih Acar, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Yönetim Kurulu Üyeleri Kazım Ergün, Salih Kılıç, Halit Ortaköy, Sinan Özkan, Başkan Yardımcıları Mustafa Kuruca, Mehmet Ali Sağlam, Ali Pekten ile SGK üst düzey yöneticileri katıldı.

Bu haber toplam 3508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim