• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Morlinizi Kendiniz Ayarlayın

Morlinizi Kendiniz Ayarlayın
Size bir şey hatırlatıyor mu bu cümle? Yoksa siz de mi böylesiniz? Birdenbire motive olup neşeleniyor, havaya giriyorsunuz ve birdenbire moraliniz mi bozuluyor?

Size bir şey hatırlatıyor mu bu cümle? Yoksa siz de mi böylesiniz? Birdenbire motive olup neşeleniyor, havaya giriyorsunuz ve birdenbire moraliniz mi bozuluyor?

Neden acaba? O birdenbire dediğiniz andan hemen önce ne olmuş olabilir? Bir şeyler oluyor ki kendinizi kötü hissediyorsunuz, motivasyonunuz düşüyor ya da çıkıyor.

Modunuzun değişmesini sağlayan şey nedir?

- Birisinin bir sözü, yorumu,

- Bir olay, durum,

- Bir iç ses, içinizdeki sabotajcı mı?

Bu sorularla motivasyonunuzun ibresiyle kimin/neyin oynadığını fark etmenizi istiyorum... Dış dünyanızda gelişen olaylar ya da kişilerin söyledikleri sizi etkiliyorsa dışınızdaki dünyayı çok fazla önemsiyor ve sizi kontrol etmesine izin veriyorsunuzdur. Kendinizi iyi hissederken bir kişinin size söylediği bir şeyin duygularınızı yerle bir etmesi, moralinizi bozup günün geri kalan kısmını kontrol etmesi ne kadar anlamlı? Ya da amacınıza, gerçekleştirmek istediğiniz hedefe doğru giderken ters bir olay oluyor ve motivasyon yine düşüyor; birdenbire vazgeçme kapısının önünde buluyorsunuz kendinizi... Sonra birdenbire biri geliyor sırtınızı sıvazlıyor, kulağınıza iki güzel söz fısıldıyor ve siz neşe içinde yerinizden kalkıp yine harekete geçiyorsunuz... Bu sıkıcı bir durum değil mi? Sürekli olaylar ve kişiler, motivasyon ayarınızla oynuyor.

Böyle bir durumda fark edilmesi gereken güzel haber şu: Motivasyonum, moralim dış etkenlerle pıt diye çıkıp, tık diye düşebiliyorsa ben bunu kendi kendime de yapabilirim. Yani kendi ayarımı kendim yapabilirim. Bunu nasıl yapacağıma gelince, kendimle olumlu iç diyaloglar kurmayı öğrenebilir, alışkanlık haline getirebilirim.

Kişi kendi duygularının, zihninin, bedeninin merkezidir. Eğer kişi, kendi kendini kontrol etmeyi bilemezse birileri onu kumanda etmeye devam edecektir. En iyi motivasyon, içinizdeki motivasyon sistemini harekete geçirmektir. Kendi kendinizi motive edebilmektir.

Şimdi bugün:

- Ne olunca moraliniz bozuluyor, motivasyonunuz düşüyor?

- Kim ne yapınca, ne söyleyince moraliniz bozuluyor, motivasyonunuz düşüyor?

Bu sorulara cevaplar bulun... Belki not alarak birkaç günlük gözlem yapmanız iyi olur. Sonra da yazdıklarınızı tek tek inceleyin. Bunlar gerçekten motivasyon ayarınızı bozacak kadar kuvvetli şeyler mi? Vazgeçmeniz için, gülümsememeniz için, düşmeniz için gerçekten geçerli sebepler mi? Yoksa isterseniz üstünden atlayıp, mutlu bir şekilde gününüze devam edebileceğiniz şeyler mi?

Bugün ilk moralinizi bozan duruma/kişiye şöyle söyleyin: “Sen benim moralimi bozup motivasyonumu düşüremezsin, ben buna izin vermem. Şimdi senin üstünden hooooooooop diye atlayıp tekrar kendi çizgimde devam ediyorum. Ve kendimi iyi hissediyorum, kendimi iyi hissediyorum, kendimi iyi hissediyorum, kendimi iyi hissediyorum, teşekkür ederim, şükrederim… :)”

Ve gülümse, gülümse, gülümse ve bir daha gülümse...

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin...

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.farketuyguladegis.com
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3852 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim