• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Muayanehane değil çilehane, Doktorların işi zor!

Muayanehane değil çilehane, Doktorların işi zor!
Özel muayene hekimleri ellerinde metre, kapılarının uzunluğunu ölçüyor, steteskoplarıyla duvarlarını dinleyip depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ediyor.3 tuvaleti, 110 santimlik kapısı, 8 derece açılı ...

3 tuvaleti, 110 santimlik kapısı, 8 derece açılı rampası, 16 metrekare alanı ve arşiv odası olacak

Özel muayene hekimleri ellerinde metre, kapılarının uzunluğunu ölçüyor, steteskoplarıyla duvarlarını dinleyip depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ediyor.

Tüm bu telaşın nedeni ise Sağlık Bakanlığı'nın 3 Ağustosta yayınladığı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında çıkardığı yeni yönetmelik.

Yeni yönetmelikte özel muayenelerde hizmet veren hekimlerden istenenler, olması pek de mümkün görünmeyen cinsten. Örneğin yönetmelik muayenehanelerin kapısının 110 santim olmasını şart koşuyor. Deprem güçlendirmesi olmayan binada hizmet verilmemesini ve buna dayanarak dayanıklılık ruhsatını çalışabilmenin ön koşulu sayıyor. Hasta bilgilerinin saklanacağı özel bir oda da istenen yönetmelikte, ayrıca muayenehanelerin 12 metrekare değil 16 metrekare olmasını şart koşuluyor.

Doktorların isi zor!

Özel muayene hekimleri ellerinde metre kapılarının uzunluğunu ölçüyor, steteskoplarıyla muayenelerinin duvarlarım dinleyip depreme dayanıklı olup olmadığını tespit ediyor. Tüm bu telaşın nedeni ise Sağlık Bakanlığı'nm 3 Ağustos'ta yayınladığı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında yönetmelik. Ancak yönetmelikte özel muayenelerde hizmet veren hekimlerden istenenler, olması pek de mümkün görünmeyen cinsten. Örneğin yönetmelik muayenehanelerin kapısının 110 santim olmasını şart koşuyor. Ya da deprem güçlendirmesi olmayan binada hizmet verilmemesini ve buna dayanarak depreme dayanıklılık ruhsatını çalışabilmenin ön koşulu sayıyor.

8 derecelik rampa
Yönetmelikte istenen bir başka olması zor şart ise, her muayenehanenin veya binanın girişinde engellilerin ve sedyeyle getirilen hastalar için 8 derecelik açıya sahip bir rampa bulunması isteği.

Yine Bakanlık özel muayenehanelerin her birinde en az iki; üroloji ve kadın doğum hizmeti veren hekim muayenehanelerinde ise üç özel tuvalet bulunmasını istiyor. Hasta bilgilerinin saklanacağı özel bir oda da istenen yönetmelikte, ayrıca muayenehanelerin 12 metre kare değil 16 metrekare olması yönünde bir şart koşuluyor.

Muayenehane kapılarının 110 santim olmasının mantıksız olduğunu savunan Ege Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Ruşen Aydın, "110 santim şartı imar yönetmeliklerinde yok. 90 santim bir sedyenin geçmesi için yeter, 110 santim bir yatağın geçmesi İçin. Şu anda hiçbir hastane ve aile hekimliği binasında da 110 santim kapı yok" dedi.

Ege Sağlık Kuruluşları Derneği Başkam Dr. Ruşen Aydın, yönetmeliğin Bakanlığın kamuda çalışıp da özel muayenecilik de yapan hekimlerle girdiği restleşme ve kavganın bir ürünü olduğuna inandıklarını belirtti. Dr. Aydın, yönetmeliği hukuka aykırı olduğu ve ölçüsüz olması çok zor şartlar istediği için önceki gün itibariyle yargıya taşıdıklarını açıklayarak, tepkisini şöyle dile getirdi: "Sağlık Bakanı Tam Gün Yasası tartışmasında, 'bizim elimizde başka argümanlar da var özel muayenehaneleri kapattırmak için, bunu kullanacağız' demişti.

Ama İzmir'deki 650 muayenenin sadece 150'si kamuda çalışan hekimlerden oluşuyor. Kurunun yanında yaş da yanacak."
İzmir ve Türkiye'deki hiçbir hastane ve aile hekimliği binasının Bakanlığın yönetmelikle istediği kapı genişliği veya depreme dayanıklılık ruhsatı gibi kriterlere sahip olmadığını belirten Dr. Ruşen Aydın, şunları söyledi:
"Deprem yönetmeliği zaten yeni bir yönetmelik. Bakanlığın istediği ruhsat ancak yeni yapılan binalarda mümkün. İzmir'de 650 muayenehane var, ne bunlar ne hastane ve aile hekimliklerinin depreme dayanıklılık ruhsatı yok."
 

Yenigün (İzmir)

Bu haber toplam 4075 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim