• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Muayenehane açmak imkânsız hale geldi

Muayenehane açmak imkânsız hale geldi
Sağlık Bakanlığı'nın, muayenehanelerle ilgili çıkardığı yönetmeliğe doktorlar tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Tam Gün Yasası'nın yeni hali Meclis'te görüşülüyor.

'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yönetmeliği'ne göre bir muayenehanede aranan şartlar neredeyse tıp merkezleriyle aynı. Bekleme odalarının 20 metrekare, kapı aralıklarının ise sedye geçişi için 110 cm olması 'kapatmaya zorlama' olarak değerlendirildi.

Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Tam Gün Yasası'nın yeni hali Meclis'te görüşülüyor. İki maddelik düzenlemede, kamu doktorlarına mesai sonrası muayenehane ve özel hastanelerde çalışma yasağı getiriliyor. Diğer yandan Sağlık Bakanlığı'nın muayenehane açma kriterleri de dışarıda çalışmak isteyen hekimin elini kolunu bağlıyor. Bakanlığın, 'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik, doktorların muayenehane açmasını neredeyse imkânsız hale getiriyor. Yönetmeliğe göre hasta bekleme salonu en az 20 metrekare olmalı. İkiden fazla her bir muayene odası için 5 metrekare alan eklenmeli. Kapı aralıklarının genişliği, sedye ve tekerlekli sandalye geçişi için 110 santimetreye yükseltilmeli. Tüm alanların sıcaklığı ise kullanım saatleri boyunca 22-24 derece aralığında tutulmalı. Hekimlere yeni düzenleme için bir yıl süre veren bakanlık, altı ayda bir muayenehaneleri denetleyecek.

Yönetmelikle muayenehane açmanın zorlaştırıldığına dikkat çekenGazi ÜniversitesiTıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haldun Güner, muayenehane olarak kullanılan katların Bayındırlık Bakanlığı standartlarına göre düzenlendiğini kaydetti. Güner, yönetmelikte aranan 110 cm kapı aralığı ve 2 metre koridor genişliği şartının söz konusu dairelerde yerine getirilemeyeceğini vurguladı. Bu şartların bakanlığa bağlısağlıkocaklarında bile bulunmadığını belirten Güner, "Binaları toptan yıkıp tekrardan mı inşa etmeli?" diye sordu. Muayenehanelerde basit cerrahi işlemlere bile izin verilmediğini aktaran Prof. Dr. Güner, "Fakat diğer taraftan kadın-doğum muayenehanelerinde tüm cerrahi malzemelerin hazır tutulması isteniyor." ifadesini kullandı.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve 30 tıp derneği sözcüsü Prof. Dr. İsmail Mete İtil de uygulamanın, hekim kazanmaktan ziyade hekim ezen çalışmalar olduğunu dile getirdi. İtil, "Yasalaşması için zorlanan 'Tam Gün tasarısı son derece kısıtlayıcı, hekim özlük haklarında iyileştirme yapmayan bir tasarıdır. Hekime rağmen başarılı olması uzun vadede mümkün değildir." şeklinde konuştu. Gerçeklerin saklanarak, halk popülizmiyle hekim haklarının geri dönüşü olmayacak şekilde zedelendiğini anlatan İtil, "Birbirinden çok farklı statülerde çalışan üniversite, devlet hastanesi, eğitim hastanesi gibi kurumlar, aynı ticari mantıkla bir araya getirilmektedir." dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3800 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim