• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Muayenehane Hekimliği Bitsin

Muayenehane Hekimliği Bitsin
Sağlık Bakanı Akdağ, Doktorlara Kamu veya Özel Hastaneleri Seçmeleri İçin 6 Ay Süre Verdiklerini Hatırlattı.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Tam Gün Yasası’na ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorlara kamu veya özel hastaneleri seçmeleri için 6 ay süre verdiklerini hatırlattı.
Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Tam Gün Yasası’nın ardından, sistemdeki yozlaşmanın ana sonuçlarından biri olan hasta ile doktor arasındaki para ilişkisinin büyük ölçüde bittiğini savundu.

Hedeflerinin altı aylık süre sonunda doktorların kamuda çalışma oranını yüzde 95’in üzerine çıkarmak olduğunu belirten Recep Akdağ, “Böylece muayenehane hekimliği oranını yüzde 5’in altına düşürmek, giderek de sıfırlamak istiyoruz” dedi. Hastane birlikleri tasarısını da yasalaştıracaklarını belirten Akdağ, şunları söyledi: “Para ilişkisi bitti. Sağlıkta sistem çok iyi oturdu. Muayenehanesini kapatarak hastaneye dönmüş doktorla hasta arasında para ilişkisi yok denecek kadar azaldı. İnsanlık hali, eski alışkanlık, tamamen yok diyemeyiz. Ama genel olarak, hekim ile hasta arasındaki para alışverişi ilişkisi muayenehaneler kapandıktan sonra bitti.”

Kamu cazip hale geldi

Süreç boyunca önce teşvik sistemi ile kamuda çalışmayı cazip hale getirdiklerini ardından vatandaşı bezdiren ‘Önce muayenehaneme geleceksin’ tuzağına karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Recep Akdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Fiilen meşru hale getirilen ‘bıçak parası’ uygulamasına karşı savaş açtık, haksız olarak bu parayı alanları cezalandırdık. Hekimlerimizin kamu hastanelerini tercih etme oranı yüzde 11’den yüzde 84’lere çıktı. Şimdi kalan yüzde 16’lık bölümü yasayla çözümlüyoruz. Sistemin tam olarak yerine oturması lazım. Yüzde 16 sistemi arızalandırıyor. Yasa ile verdiğimiz altı aylık yumuşak geçiş süreci sonunda bu arıza da büyük ölçüde ortadan kalkacak.”

Recep Akdağ, “Özel hastaneler bu sistemde zor durumda kalmayacak mı?” sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Biz halk için yapıyoruz, gariban vatandaşımıza kolaylık getiriyoruz. Sosyal güvenlik ve genel sağlık sigortası primi ödeyen, geliri sınırlı geniş kitleler, neden devlet hastanelerine gitmeyip özel hastaneye gidip parayı bayılsın? Biz bunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Sosyal adaleti sağlayan bir sistem getiriyoruz.”

İlaç Takip Sistemi 16 Mayıs’a ertelendi

SAĞLIK Bakanlığı, eczanelerde ve hastanelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İlaç Takip Sistemi’ni 16 Mayıs’a erteleme kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde eczaneleri ve SGK’yı karşı karşıya getiren karekod uygulaması yeni bir kriz yaratmıştı. Türk Eczacılar Birliği’nin önceki gün yaptığı “Karekod uygulamasını erteleyin” açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı dün bir genelde yayınladı. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde, ilaçların izlenebilmesi için ürünler üzerinden kupürlerin kaldırıldığı, yerine “karekod” adıyla yeni bir tanımlayıcı konulduğu anlatıldı
 

haberler.com

Bu haber toplam 3096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim