• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Muayenehanelerin kapatılması hastalar için iyi olmayacak

Muayenehanelerin kapatılması hastalar için iyi olmayacak
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergene: -''Sağlık Bakanlığının 2003 yılından beri uyguladığı doğru politikalar sonucu, muayenehanelerin yüzde 92'si zaten kapandı. Varlığını sürdüren yüzde 8 ...

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergene: -''Sağlık Bakanlığının 2003 yılından beri uyguladığı doğru politikalar sonucu, muayenehanelerin yüzde 92'si zaten kapandı. Varlığını sürdüren yüzde 8 civarındaki muayenehane ise hastaların daha farklı, daha kaliteli sağlık hizmeti talebinden dolayı devam ediyor'' dedi.

Türk Kardiyoloji Derneğinin, TBMM'de görüşülen ''Tam Gün'' yasa tasarısı kapsamında, muayenehanelerin kapatılması ile ilgili 788 hasta ile gerçekleştirdiği ankette, hastaların yüzde 88'inin, ''muayenehanelerin kapatılmasının hastalar için iyi olmayacağı'' görüşünü savunduğu açıklandı.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Nippon Otel'de, TBMM'de görüşülmekte olan ve hastanelerde tam gün çalışmayı öngörmesi dolayısıyla muayenehanelerin tümüyle kapatılmasını gerektiren yasa tasarı konusunda gerçekleştirilen anketin sonuçlarını açıkladı. Ergene, Sağlık Bakanlığının 2003 yılından beri uyguladığı doğru politikalar sonucunda muayenehanelerin yüzde 92'sinin, çoğunluğu gönüllü olmak üzere, kapandığını belirterek, ''Varlığını sürdüren yüzde 8 civarındaki muayenehane ise araştırma sonuçlarına göre, hastaların daha farklı, daha kaliteli sağlık hizmeti talebinden dolayı devam ediyor'' dedi.

Prof. Dr. Ergene, ankette, hastaların yüzde 97,5'inin, muayenehanelere gönüllü, yüzde 94'ünün tavsiye üzerine gittiğini ifade ettiğini, yüzde 88'inin de muayenehanelerin kapatılmasının hastalar için iyi olmayacağı görüşünü dile getirdiğini belirtti.
Araştırmanın, konusunda ilk defa yapıldığını ifade eden Ergene, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını açıklamasından sonra, Sağlık Bakanlığının ''Tam Gün'' düzenlemesini tekrar gündeme aldığını söyledi.

Prof. Dr. Ergene, Mecliste görüşmeleri süren tasarıyla, kamuda çalışan hekimlerin, muayenehanelerinin kapatılmasına adım adım yaklaşıldığını ifade ederek, ''Bu arada, Ocak 2010'da kanunlaşan ve Temmuz 2010 da bazı hükümleri iptal edilen Tam Gün Kanunu ile ilgili olarak, 31 Ocaktan itibaren üniversitelerde de yeni düzenlemelere gidilecek'' dedi.

''Tam Gün'' ile ilgili tasarıya göre, tam zamanlı mesai sonrasında da muayenehanelerin çalışmasının imkansız hale geleceğini ve fiilen kapanacağını belirten Ergene, şunları kaydetti:

''Tam Gün Yasa Tasarısı'nın, geçmişten gelen bazı yanlış uygulamaların oluşturduğu ön yargılar zemininde hazırlandığını düşünüyoruz. Bu nedenle, aslında konuyla ilgili olan, ama bu zamana kadar hiçbir şekilde görüşü alınmayan hastalar arasında bir araştırma gerçekleştirdik. Üyemiz olan, üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan kardiyoloji uzmanlarının muayenehanelerine giden hastalar arasında gerçekleştirdiğimiz araştırma sonuçlarına bakıldığında, hastaların yüzde 97,5 oranında gönüllü olarak muayenehaneye geldiklerini, sadece yüzde 2,5 oranında, istediği hekime muayene olabilmek için muayenehaneye gelmek zorunda kaldıklarını görüyoruz.''

-''DERNEK OLARAK TAM GÜN DÜZENLEMESİNİ DESTEKLİYORUZ''

Türk Kardiyoloji Derneği olarak, aynı kurum içinde, hekimin en iyi şartlarda çalışarak sağlık hizmetini sunduğu, hastanın en iyi şartlarda sağlık hizmetini aldığı tam gün çalışmayı desteklediklerini dile getiren Prof. Dr. Ergene, sözlerine şöyle devam etti:
''Sağlık Bakanlığının 2003 yılından beri uyguladığı doğru politikalar sonucu muayenehanelerin yüzde 92'si (çoğunluğu gönüllü) zaten kapandı. Varlığını sürdüren yüzde 8 civarındaki muayenehane ise araştırma sonuçlarına göre, hastaların daha farklı, daha kaliteli sağlık hizmeti talebinden dolayı devam ediyor. Artık hastalar muayenehaneye hastaneden yönlendirme ile değil, yüzde 94 oranında tavsiyeyle, yüzde 86 oranında hekimine inanarak geliyor. Hasta ve hekim birebir ilişkisinin en iyi sağlandığı yer olan muayenehaneler gerçek hüviyetine kavuştu.''
Prof. Dr. Ergene, araştırmaların, Tam Gün Yasa Tasarısı'nın ana gerekçesini oluşturan, ''hastaların hastaneden muayenehaneye yönlendirilmeleri-zorlanmaları'' tezinin, 2011 Türkiye'sinde artık geçerli olmadığını, yasanın gerekçesinin ortadan kalktığını savundu.

-''KAMU VE ÖZEL SAĞLIK KURUMLARINDA HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTİN''

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy da araştırmanın, hastaların kaliteli sağlık hizmeti alma alternatiflerinin bulunmasının, temel bir hasta hakkı olduğunu belirttiğini ve muayenehaneye gönüllü gelen başlıca üç hasta grubunun ortaya çıktığını söyledi

Prof. Dr. Aksoy, bu hastalardan birinci grubun, mevcut kamu ve özel hastanelerde problemi çözümlenemeyenler, ikinci grubun, hekimle daha yakın, bire bir ilişki içinde olmak isteyenler, üçüncü grubun ise hastane ortamından rahatsız olan, daha farklı ve kaliteli bir sağlık hizmeti isteyenlerden oluştuğunu belirtti.

Mevcut muayenehanelerin kapatılmasının, bu hastaları mağdur edeceğini ifade eden Aksoy, ''Muayenehanelerin yasaklanmaması, bilakis hastanelerdeki hizmet kalitesinin, muayenehaneler ile rekabete girmesini sağlayarak hizmet kalitelerini artırmaları gerekiyor'' dedi.

Prof. Dr. Aksoy, muayenehaneleri zorla kapatmak yerine, kamu ve özel sağlık kurumlarında hizmet kalitesinin geliştirilmesiyle, muayenehane sayısının azalmasının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Ancak yine de hala muayenehane ortamını tercih edecek bir hasta grubunun olacağı anlaşılmıştır. Muayenehanenin varlığını, hastaların talebi, hekimlerin arzı belirleyecektir'' diye konuştu.

-ARAŞTIRMA SONUÇLARI-

Prof. Dr Aksoy, araştırma sonuçlarına göre, hastaların zorla mı yoksa gönüllü mü muayenehanelere gittikleri konusunda, yüzde 97,5'inin gönüllü olarak, yüzde 94'ünün tavsiye üzerine, yüzde 2,5'inin ise hastaneden yönlendirildiği sonucunun çıktığını söyledi.

Araştırmada, hastalardan yüzde 70'inin, muayenehaneye sürekli geldiğini belirttiğini dile getiren Aksoy, ''Aynı zamanda hastaların yüzde 89'u, muayenehaneye gelmeden önce en az bir hastanede muayene olduklarını, yeterli sonuç alamadıkları için muayenehaneye geldiklerini bildirmişlerdir'' diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7605 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim