• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Müezzinoğlu: Tam gün yasasını yeniden çalışıyoruz

Müezzinoğlu: Tam gün yasasını yeniden çalışıyoruz
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TGRT Haber ekranlarında yayınlanan Ankara’nın Gündemi programına konuk oldu.

Sunuculuğunu TGRT Haber ve İhlas Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın yaptığı Ankara’nın Gündemi programına konuk olan Bakan Müezzinoğlu, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol ile birlikte gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

“TAM GÜN YASASININ ALT YAPISINI HAZIRLIYORUZ”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, son günlerde tekrar gündeme gelen sağlıkta tam gün yasası konusunda, “Konuyla ilgili 10-15 gündür yeniden çalışıyoruz. Kanun 2010 da çıkarken bütün fakülteleri kapsayan bir kanundu. Yani avukatları da, mimarları da, mühendisleri de kapsıyordu. Biz de, ‘Tüm öğretim üyelerinde bu anlamda bir sıkıntı yaşanmadığına göre diğerleriyle ilgili kısmı bırakalım, sadece Tıp Fakülteleri ve Diş Hekimliği Fakülteleriyle ilgili bir düzenleme yapalım’ diye hadiseyi birazcık kendi çemberimizin içine aldık. Bizim Tıp Fakülteleri’ndeki öğretim üyelerimiz, bu ülkenin en iyi yetiştirilmiş değerlerimizdendir. Bu değerlerimizden en üst düzeyde istifade etmemiz lazım. Dolayısıyla onlara çok sınırlama getirmek yerine, ister dışarıda ister içeride onların bütün verimliliklerini verebilecekleri düzenlemeler yapmak istiyoruz. Ama birinci önceliğimiz doktorlarımızı içerde değerlendirmek. Yani onu, o noktaya getiren fakültesinde değerlendirmek istiyoruz. Eğer orada marka değeri olduysa, marka değerinin fakültesiyle birlikte büyümesi ve gelişmesi lazım. Dolayısıyla mesaisinden sonraki kısmı da orada değerlendirebileceği alternatifler getirdik. Yani hocamız, mesaiden sonra da orada devam etmeli, onu arayan hastası orada ona ulaşmalı. Orada ilave, sınırları belli olan, istismara açık olmayan, sömürüye açık olmayan miktarda ücretini de alsın diye hakkı olanı alabileceği bir düzenlemeyi getirdik” değerlendirmelerinde bulundu.

Öncelikli olarak doktorların kurumlarında kalmasını istediklerini ifade eden Müezzioğlu, “Eğer mesaisinden sonra başka bir kurum ona cazip bir teklif yapıyorsa, ona yaptığı teklifi kuruma yapsın, kurumla sözleşme imzalasın. Gidecekse sadece kendi kurumu ve sözleşme yaptığı kurum arasında geçen sözleşme çerçevesinde gitsin. Oradan alacağı ücretin yarısı hocamızın, yarısı da kurumun olsun. Bu çerçevede bir düzenlemeyi YÖK ile görüşerek alt yapısını hazırlıyoruz. Bana göre bu ülkede Tıp Fakültesi öğrencisi bile standardı yüksek bir insandır” şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, program moderatörü Batuhan Yaşar’ın, devlet hastanelerinde çalışan doktorların da bu tasarıdan faydalanıp faydalanamayacakları sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

“Sağlık Bakanlığı hekimlerinin bu anlamda vatandaşımıza 24 saat hizmet verme gibi bir görevimiz var. Ama diğerlerin bir hoca statüsü var. Bu sıfatı olan bütün hocalarımızı değerli buluyoruz ve bu değerden azami istifadeyi sağlamayı düşünüyoruz.”

“AMERİKA’DAKİ GEORGE DA GELSİN BURADA DOKTORLUK YAPSIN”

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, yurt dışında iyi yetişmiş doktorların Türkiye’de çalışmalarının faydalı olacağını belirtti. Yabancı doktorlar ile Türk hastalar arasındaki iletişim sorunun da tercümanlar aracılığıyla çözülebileceğini kaydeden Müezzinoğlu, “Ülke dışından hastalar da gelsin, iyi yetişmiş doktorlar da gelsin. Benim Mehmet Öz’üm Amerika’daydı, Amerika’daki ‘George’ da gelsin burada doktorluk yapsın. Dünya kadar tercüman var. Verirsin 1500 TL maaş tercümanlık yapar. İyi bir beyin cerrahı, iyi bir kalp cerrahı, dünya çapında bir çocuk uzmanı yani tıp o noktalara geldi ki artık evrensel düşünmemiz gerekiyor. Bizim Profesör Gazi Yaşar’dan İsviçre 30-40 yıl istifade etmedi mi. İsviçre bizden daha az mı milliyetçi? Profesör Gazi Yaşar’dan istifade ederken İsviçre mi kaybetti yoksa Türkiye mi kaybetti. O zaman iyi yetişmiş Yunanlı doktordan istifade etmenin neresi kötü. Vereceksin parayı alacaksın hizmeti” dedi.

“DOĞUMUN SANCILI OLMASI İŞİN TABİATINDANDIR”

Sezaryen konusunda anne ve doktorların bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sezaryen ile ilgili toplumsal bir bilince ihtiyacımız var. Burada iki nokta var. Biri hamile annelerin bilinçlendirilmesi, ikincisi hekimlerin etik değerlere karşı duruşlarıdır. Hamile annelerin hekimden sağlıklı bir doğum istemesi gerekir. Doğumun sancılı olması işin tabiatındandır. Nasıl bu fıtratı oluşturan doğaysa doğa - Yaratansa Yaratan, hazzı da huzuru da mutluluğu da, bunların hepsinin planlamasını yaptıysa, doğumda da sancı planlamasını yapmıştır. Bu işin tabiatı, normali, doğalı budur. Doktor arkadaşların da kolay olanı değil, hasta için doğru olanın yanında durması gerekir. Bu bilinçlenme ile olacak bir şey. Yoksa mesele, ‘Sağlık Bakanı talimat versin, Sağlık Bakanı ceza versin’ değil. Bu anlamda endikasyon sınırları aşıldığında, hekim arkadaşlarımıza ya da hastanelere ‘Neden sizde sezaryen oranları yüksek’ diye soruyoruz. Dünya bilimsel verileri var. Bu oranın yüzde 15’i geçmemesi gerekiyor. Bizde yüzde 25’leri, yüzde 50’leri geçiyorsa, yüzde 70’leri buluyorsa bir yanlışlık var demektir. Bu yanlışlığı, gerek doğum yapacak annelerle, gerekse hekimlerle paylaşmak gerekir. Bu konuyu son 2-3 yıldır konuşuyoruz, şimdi artık bilinçlendirme dönemine başlıyoruz.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Hastanede 'Tam Gün' kavgası12 Mayıs 2014 Pazartesi 12:26
  • Anayasa Mahkemesi’nden flaş tam gün kararı09 Nisan 2014 Çarşamba 14:41
  • Hekimin gözü Anayasa Mahkemesi’nde14 Şubat 2014 Cuma 09:04
  • 'Tam gün'le dönüş yüzde 60!07 Şubat 2014 Cuma 08:27
  • Cerrahpaşa ve Çapa 'tam gün' komasında!03 Şubat 2014 Pazartesi 10:27
  • Prof. Dr. Ömer Özkan'dan tam gün yasası yorumu23 Ocak 2014 Perşembe 08:23
  • Torba Yasa'da dikkat edilecek hususlar!21 Ocak 2014 Salı 08:46
  • Doktorlardan Tam Gün'e tepki!20 Ocak 2014 Pazartesi 10:48
  • Gül'den Torba Yasa'ya onay!17 Ocak 2014 Cuma 17:44
  • Torba yasa genel af varmı çıkar mı?10 Ocak 2014 Cuma 14:42
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim