• BIST 9079.97
  • Altın 2325.099
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9469
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Müfettişler daha hastaneye girerken belli oluyor

Müfettişler daha hastaneye girerken belli oluyor
Denetim faaliyetinin en önemli ayaklarından birisi gizli denetimdir, hani devlet görevlileri tebdil-i kiyafet giyinip bakalım halka nasıl davranılıyor diye dolaşırlar ya...

Denetim faaliyetinin en önemli ayaklarından birisi gizli denetimdir, hani devlet görevlileri tebdil-i kiyafet giyinip bakalım halka nasıl davranılıyor diye dolaşırlar ya... Bizim gerek vergi müfettişlerimiz gerekse SGK müfettişleri daha hastaneye girerken kendilerini belli ederler...

Hastanelerde yasaların tam ve doğru uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek, denetim elemanları var; biz genelde bunlara müfettiş veya denetmen veyahut kontrolör deriz. Yasalara aykırı davranan iş ve işyerleri özellikle de hastaneler denetim elemanlarından çekinirler. Zira, yasadışı faaliyeteri tespit edildiğinde ceza yazma veya denetime alma yetkileri vardır. Bu sebeple de hastanenin kapısından giren kişinin denetim yetkisi olan birisi mi yoksa normal bir vatandaş mı olup olmadığı onlar için önemlidir. Şimdi, gidin özel hastanelerin birçoğuna anlaşmalı dernekler adı altında, eski isimleriyle (şimdi vergi müfettişi oldular) maliye hesap uzmanları, maliye müfettişleri veya SGK müfettişlerinin üye oldukları derneklerin isimlerini görürsünüz. Bu saydıklarımızın hepsi de devlet memurudur ve sağlık hizmetlerini tıpkı diğer vatandaşlarımız gibi ilave ücret veya katkı payı ödeyerek satın alabilirler. Yani, bu devlet memurlarının özel hastanelerle özel anlaşmalar yapmalarına gerek yoktur ve kendilerine ayrıcalık tanınmaz. Ancak, özel hastaneler kapıdan giren kişinin kim olduğunu öğrenmek adına bu gruplara (esasen yasal olmasa da) ayrıcalık tanıyan anlaşmalar yaparlar.

VATANDAŞA FARKLI, MÜFETTİŞE FARKLI UYGULAMA
Kendisi, eşi veya çocuklarına farklı muamele yapılması insanın istediği bir şeydir. Ama hem gittiğiniz yerde göreviniz denetim olacak hem de gittiğiniz yerde size farklı davranılacak... Daha az ilave ücret, daha güzel oda, daha hızlı işlem... Hepsi güzel de vatandaşa yasadışı davrananı nasıl ayırt edeceksiniz. Devlet (millet) adına denetim faaliyeti yapanlar kendilerine milletten farklı muamele yaptırırlarsa, millete nasıl davranıldığını nasıl öğrenecekler.

YASADIŞI VE FATURASIZ PARA
Hepsi değil ama büyük birçoğunluğu vatandaştan alması gereken rakamdan daha fazla ilave ücret isterken, istediği yasadışı paranın ilerde kanıtlanmaması adına da fatura düzenlememektedir. Yani, hem vatandaş soyulmakta hem de vergisiz kazanç elde edilip devlet soyulmaktadır. Bunu tespit edecek kişilerle de özel hastaneler ayrıcalıklı anlaşmalar yaparak, hastane kapısından giren kişinin devlet müfettişi olduğunu anında öğrenmekte ve kendilerinden daha az ilave ücretler almaktadır.

İşte şimdi GSS, Genel Müdürü'nü buldu

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun en sorunlu yerlerinden birisi de Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'dür. Son yıllarda da sık sık genel müdür değişikliğine uğradı. Hele hele 2012 Ocak ayında başlatılan zorunlu GSS'de hâlâ sorunlar dağ gibi ortada dururken değişiklikler çok sıklaştı. Şimdi ise Namık Kaya GSS Genel Müdürlüğü ile görevlendirilmiş durumda. Tıp ve hukuk fakültelerinde okumuş, SGK'da başmüfettişliğe kadar ulaşmış birisi olan Kaya, bu işin ta en başından beridir de mutfağındaydı. Kendisini ve kendisini bu göreve getirenleri tebrik ediyorum. 

Ali Tezel / Habertürk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim