• BIST 9524.59
  • Altın 2486.44
  • Dolar 32.5543
  • Euro 34.6727
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

MÜMSAD 'modern margarini' destekledi

MÜMSAD 'modern margarini' destekledi
MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği), Sağlık Bakanlığı’nın Trans Yağ açıklamasını destekledi. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanlığı’nın Trans Yağ açıklamasına dair olumlu görüşlerini dile getirdi.

Margarin hakkındaki ön yargıları yok etmeyi ve bu yolla toplum sağlığına katkıda bulunmayı amaçlayan MÜMSAD (Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği) Başkanı Metin Yurdagül, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘hazır gıdalarda trans yağı çıkartacağız’ açıklamasını olumlu karşıladıklarını açıkladı.

Yurdagül, MÜMSAD üyesi firmaların Türkiye’de yıllardan beri kendi arzularıyla trans yağsız margarin ürettiklerini anımsattı. Geçtiğimiz haftalarda da FDA tarafından ABD’de üretilen margarinlerden trans yağın çıkarılması önerisi gelmişti.

Türkiye’de margarin sektörünün %90’ını oluşturan Ülker, Unilever, Marsa, Turyağ ve Küçükbay gibi Türk sanayisinin önemli şirketlerini bünyesinde barındıran MÜMSAD, FDA’nın Amerika için getirdiği trans yağla ilgili düzenleme önerisini değerlendirdi. Türkiye’deki margarinlerde trans yağın yıllardan beri bulunmadığını anımsattı. Margarin hakkındaki tüm bilimsel ve akademik çalışmaları yakından takip ettiklerini ve bu bilgiler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül “Sağlık Bakanlığı’nın bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz. Bu adımla beraber hazır gıdalar hakkında oluşmuş ön yargıların da yıkılmasını umut ediyoruz” dedi.

‘FDA’nın önerisi geç kalmış bir değişiklik önerisidir’

Geçtiğimiz hafta FDA’nın margarinden trans yağı çıkarma önerisi, Amerika Birleşik Devletleri’nin gündemine yeni alındı. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Yurdagül ‘Türk margarin sanayisinin dünya standartlarının ötesinde bir üretim anlayışı olduğunu ve diğer ülkelere örnek olma potansiyeli taşıdığını görüyoruz. Türkiye’de bu konu gündeme gelmeden çok önce üye firmalarımızın kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğine dikkat çekmek isterim. MÜMSAD üyesi kuruluşların bu modern teknolojilerle ürettiği margarinlerde trans yağ bulunmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle paketlerinde ‘Trans yağ içermez/yoktur’ logosu yer alır. Medyada yer alan birçok haberin aksine trans yağ asitlerinin yok denecek düzeye inmesi nedeniyle günümüzdeki margarinin sağlıklı insanlar için bir sağlık tehlikesi taşımadığı yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir’ dedi.

Modern margarin nedir?

144 yıllık bir geçmişe sahip olan margarin bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle bugün ‘modern margarin’ haline gelmiştir. Modern margarin; tamamen bitkisel kökenli yağlardan üretilir, bitkisel kökenli hiçbir ürün kolesterol içermediğinden margarin de kolesterol içermez. Kase margarinlerde doymuş yağ asidi oranı neredeyse sıvı yağ seviyesindedir, Trans yağ yoktur, kase margarinlerin yağ içeriği %60, paketlerin ise %70’dir. Bu nedenle aynı miktar margarin, sıvı yağlara göre %30-40 daha az enerji verir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim