• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Müsteşar Gümüş: “Nitelikli İlaç Üretmeliyiz”

Müsteşar Gümüş: “Nitelikli İlaç Üretmeliyiz”
İstanbul’ da gerçekleşen "9. Pharma Power Conference"nın açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, bu konferansın ve sonuçlarının ilaç ve sağlık sektörüne önemli avantajlar ve destek getirmesini diledi.

Sağlıkta son 10 yılda yaşanan gelişmelerle özellikle hastaların hastaneye ulaşma oranında artış sağlandığına dikkati çeken Gümüş, Türkiye'de 2002'de yaklaşık 7 milyar lira olan ilaç bütçesinin bugün 21 milyar lira seviyesine yükseldiğini belirtti.

Ülkede son 10 yılda ilaç imalatında önemli bir ivme meydana geldiğini anlatan Gümüş, ilaç ihracatında da önemli gelişmeler görüldüğünü vurguladı.

Gümüş, "Gayrisafi milli hâsıla içerisinde baktığımızda 2002'lerde yüzde 2,4 olan ilaç bütçesi bugün yüzde 1,5 civarındadır. Gayrisafi milli hasılanın artması da bu dengeyi sağlama açısından önemlidir. Türkiye sağlık sektöründe kendi vatandaşlarına ve uluslararası arenada sağlık turizmi hizmetini de sunmayı hedeflemektedir" diye konuştu. 

"Sağlık Bilimleri Üniversitesi"

Gümüş, büyükşehirlerde yaklaşık 52 bin yeni yataklı şehir hastaneleri yapıldığını ifade ederek, Türkiye'nin 2 yıl içerisinde 90 bin yataklı hastanelere sahip ülke durumuna geleceğini aktardı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı şu anda içerisinde 1500 akademisyeni bulunan 59 eğitim ve araştırma hastanesi olduğunu dile getiren Gümüş, eğitim anlamında klinik araştırmalarının da önünü açmak istediklerini kaydetti.

Gümüş, sözlerine şöyle devam etti:

 "Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı'nın 59 hastanesini bir araya getirerek oluşturacağı güçlü bir üniversite, Türkiye'de klinik araştırmalar yönünden de ortak bir organizasyona zemin hazırlayacak. Ayrıca Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı İstanbul'da kuruldu. Başkanını bir ay sonra atıyoruz. Yani Sağlık TÜBİTAK'ı. Başta kanser enstitüsü olmak üzere biyoteknoloji enstitülerini de içerisinde kuruyoruz. Biyoteknoloji enstitüsü de Türkiye'de ilaç sektörünün gelişmesi ve tıbbi cihaz gelişimi noktasında çalışmalar yapacak. Biyoteknoloji enstitüsünün de ana hedefi; klinik Ar-Ge dediğimiz çalışmaların organizasyonunda Türkiye'nin tüm eğitim klinikleriyle beraber yeni moleküllerin gelişimini sağlamak."

Gümüş, Türkiye'nin artık sağlıkta tüketen değil, aynı zamanda tükettiklerini üreten bir ülke konumuna doğru gitmesi gerektiğini belirterek, "Ülkede şu anda 2 milyar kutu ilaç tüketiyoruz. 2002'de bu 700 milyon kutuyken bugün 2 milyara yaklaşan bir kutu sayısı var. Bunların yüzde 75'i yerli. Yüzde 25'i biyoteknolojik ve ithal ilaçlar. Yabancı ve biyoteknoloji ürünler gerçekten ilaç bütçemizin yaklaşık yarısına kadar gelmiş durumda. Yani biz nitelikli ilaç üretmeliyiz" diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Gümüş'e, konferansa katkılarından dolayı "Pharma Power" ödülü verildi.

Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim