• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Müteahhidin bitiremediği hastane iki yıldır açılamıyor

Müteahhidin bitiremediği hastane iki yıldır açılamıyor
Yılda bir milyonun üzerinde hastaya bakan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ek binası müteahhidin iflasını açıklaması üzerine yarım kaldı. Kliniklerde yer olmadığı için hastalar ameliyat tarihlerini acil servisteki gözlem odasında bekl

İstanbul’un en büyük hastanelerinden biri olan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 2008 yılında başlayan yeni bina inşaatı hâlâ tamamlanamadı. 2011’in sonunda bitirilmesi planlanan 350 yataklı yeni binanın açılması 20 ay gecikti. 275 yataklı eski bina yetersiz kaldığından binlerce hasta, ameliyat tarihlerini acil servisteki gözlem odasında bekliyor. Yüzde 100 doluluktan dolayı kadın ve erkek hastalar günlerce aynı odada kalıyor. Hastanenin tamamlanması için 1 milyon lira gerekiyor; ancak müteahhit firmanın iflas etmesinden dolayı işler bitirilemedi. İkinci ana yüklenici firma, tamamlanmayan işleri üstlenmek istemiyor. İnşaatı yaptıran İstanbul İl Özel İdaresi ise ek bina için belirlenen yaklaşık 42 milyon liralık bütçeyi harcadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşıyor. Hastanenin bütün eksikleri bugün bitirilse bile açılış tarihinin 2-3 ayı bulacağı belirtiliyor.

Günde bin 500 üzerinde acil hastanın geldiği ve İstanbul’un en yoğun hastaneleri arasında yer alan Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binası bitmediği için ciddi sıkıntı yaşıyor. Yıllık doluluk oranı yüzde 100’e yakın olan hastanede, bir milyonun üzerinde poliklinik hizmeti ile 40 bin civarında ameliyat yapılıyor. 275 yataklı hastanenin en büyük sorunu ise hastalara yatak bulmak. Bu sorunu çözmek için 350 yataklı yeni hastane binasının inşaatı 2008 yılında başladı. Normal şartlarda hastanenin 2011’in sonunda bitirilmesi kararlaştırıldı. Ancak tarih yaklaşmasıyla inşaatı alan firma, hastane binasını belirtilen zamanda tamamlayamayacağını açıklayarak 30 Mart 2012’ye kadar ek süre istedi. Zaman verilmesine rağmen bu sürede de inşaat bitmedi. Firma ise eksikliklere rağmen, “Bitti, geçici kabulünü yapın.” dedi. Ancak İl Özel İdaresi, inşaat yüzde 100 bitmediği için kabulü gerçekleştiremedi. Bunun üzerine firmanın içeride bıraktığı teminatla yeni bir firma, kalan işleri tamamlamaya başladı. Belli bir süre sonra ikinci firmanın işleri de bitti. Ama hastanede problemler yine çözülmedi. Havalandırma ve otomasyonun da içinde olduğu yaklaşık 1 milyon liralık işin hâlâ bitmediği ortaya çıktı. İlk firmanın alt yüklenicilerinin parasını vermediği anlaşıldı ve yapılmayan işleri yapılmış gibi gösterdiği tespit edildi. Durum böyle olunca hastanenin açılış süreci durdu. Hastalar bu süreçte, boş yatakların açılmasını ve ameliyat tarihlerini acil servisteki sedyelerde beklemeye başladı. Başta ortopedi, nöroloji, beyin ve genel cerrahi hastaları büyük mağduriyet yaşadı. Mevcut durumda ise hastane, bir milyon liralık işi bulunduğu için binayı tamamen açmaktan kaçınıyor.

Diğer yandan mevcut hastanenin sadece birkaç polikliniği, işler tamamlanmadan taşındı. Yeni hastanede asansörlerin ruhsatsız olduğu, parası ödenmediği için klima sisteminin çalışmadığı ve altyapıda eksikliklerin bulunduğu aktarılıyor.

Vali talimat verdi: eksikler tamamlansın

Hastanenin ek binasının yapımını yarıda bırakan firmanın Kuzey Irak’ta faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Firmanın hastane için kullanması gereken kaynağın bir kısmını diğer projelere aktardığı öne sürülürken İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, geçtiğimiz günlerde hastaneyi ziyaret etti. Mutlu, eksiklerin bir an önce tamamlanarak yeni binanın hizmete açılması talimatını verdi.

Firma, Kuzey Irak’ta iş yapıyor

Bu arada hastanenin önemli bir kısmını bitiren firmanın Türkiye yerine Kuzey Irak’ta iş yaptığı öğrenildi. İstanbul’da daha önce hastane inşaatı dışında okul inşaatları da alan firmanın hastane için ayırdığı kaynağın bir kısmını diğer projelere aktardığı ve bu yüzden hastaneyi bitiremediği kaydediliyor.

Çağlar Avcı / Zaman

 

İlgili Haber: Bakırköy'e yeni hastane

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2732 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim